Avdeling for klinisk farmakologi
Avdelingssjef er Trond Oskar Aamo
Avdelingen tilbyr:
- Omfattende analyseservice av legemidler og rusmidler
- Medisinsk tolkning av alle prøvesvar
- Rådgivning til både primær- og spesialisthelsetjenesten
- Undervisning og kurs til leger/ medarbeidere, sykepleiere og andre ansatte innen ulike helse- og rusinstitusjoner
Prøvetakingsprosedyre for legemiddel- og rusmiddelanalyser i serum/plasma/blod
Prøvetakingsprosedyre for rusmiddelanalyser i urin
Prøvetakingsprosedyre for rusmiddelanalyser i hår
Prøvetakingsprosedyre for rusmiddelanalyser i spytt
Prøvetakingsprosedyre for spytt (kortversjon)
Prøvetakingsprosedyre for farmakogenetiske analyser
Prøvetakingsprosedyre for kapillær PEth
Forsendelse av prøver
..
Legemiddelanalyser kan være aktuelt blant annet ved følgende indikasjoner:
- Dosetitrering ved oppstart av legemiddelbehandling
- Terapisvikt eller bivirkninger tross adekvat dosering
- Mistenkt overdosering/ intoksikasjon
- Kontroll av etterlevelse
- Forhold ved pasienten som kan gi endret farmakokinetikk:
- interaksjonsproblematikk (legemidler som kan hemme/ indusere CYP-enzymer og/ eller p-glykoprotein)
- farmakogenetiske avvik
- redusert organfunksjon (nyre-, lever- eller hjertesvikt)
- endret absorpsjon (f.eks. pasienter som har gjennomgått bariatrisk kirurgi)
- svært avvikende kroppsstørrelse
- barn eller eldre
- graviditet
Måling av legemiddelkonsentrasjonen er spesielt aktuelt for legemidler hvor den terapeutiske effekten vanskelig kan måles direkte, og for legemidler som har smalt terapeutisk vindu.
Legemiddelanalyser kan også være aktuelt som dokumentasjon ved bruk av doser utenfor det som er anbefalt, ved bruk på ikke-godkjente indikasjoner eller ved medisinsk-juridiske problemstillinger.
Analyseresultatet bør alltid ses i sammenheng med kliniske opplysninger og bør ikke alene benyttes til å styre legemiddelbehandlingen.
Direkte orale antikoagulantia (DOAK)
Kontroll ved forskrivning av vanedannende legemidler
Fri fraksjon av fenytoin og valproat
Spørsmål og svar - legemiddelanalyser
Rusmiddeltesting er aktuelt ved diagnostikk og oppfølging av rusmiddellidelser og en rekke andre medisinske problemstillinger. Rusmiddelanalyser benyttes også til kontrollformål, herunder situasjoner der prøvesvaret kan være knyttet til sanksjoner eller tap av rettigheter.
Les mer om ulike forhold ved rusmiddeltesting i lenkene under, og ta gjerne kontakt med avdelingen på telefon 72 82 91 00 ved spørsmål. Rusmiddeltesting er et komplekst felt, og vi er her for å veilede.
Rettledning til rekvirenter av rusmiddelanalyser fra Norsk forening for klinisk farmakologi
Medisinsk eller sanksjonær prøve?
Andre rusgivende stoffer enn alkohol
Kontrollopplegg i førerkortsaker
Spyttanalyser
Amfetamin: Medisinsk eller illegalt?
Nye psykoaktive substanser (NPS)
De analyser avdelingen utfører har forskjellig analysefrekvens:
Mange analyser analyseres daglig, noen annenhver dag, andre igjen to ganger eller kanskje bare en gang i uken. Spesialanalyser, som ikke er en del av vårt rutinerepertoar, analyseres ikke sjeldnere enn annenhver uke.
Se oversikt over analyser og analysefrekvens.
I tillegg krever noen analytter spesifikk opparbeidelse i laboratoriet, slik at selve analyseprosessen med forarbeid kan ta opptil et døgn.
For analytter med hyppig analyse er det viktig å regne med forsendelsestid når man skal beregne hvor raskt prøvesvaret kan være rekvirenten i hende.
For analytter som analyseres sjeldnere må det påregnes ventetid i laboratoriet i tillegg. Som eksempel vil en prøve på en analytt som analyseres torsdager måtte vente en uke til neste torsdag hvis den ankommer laboratoriet en torsdag etterrmiddag.
Variasjoner i effekten av legemidler bestemmes i stor grad av genetiske (arvelige) forhold. For mange legemidler skyldes en viktig del av denne variasjonen forskjeller i ulike leverenzymers kapasitet til å bryte disse midlene.
Vi utfører genetiske analyser av de legemiddelmetaboliserende cytokrom P-450 (CYP)-enzymene CYP1A2, CYP2B6, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP3A4 og CYP3A5. I tillegg har vi analyser for enzymene uridindifostfat-glukuronosyltransferase 1A4 (UGT1A4), dihydropyrimidin-dehydrogenase (DPYD) og tiopurinmetyltransferase (TPMT) og transportpumpen organisk aniontransportør-polypeptid 1B1 (OATP1B1; også kalt SLCO1B1).
Vi har også analysetilbud for en spesiell polymorfisme (5-HTTLPR) i det genet (SLC6A4) som koder for serotonintransportøren og som er assosiert med nedsatt behandlingseffekt og eventuelt også økt bivirkningsrisiko ved behandling med selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI). Dessuten analyseres det for en spesiell polymorfisme i det genet som koder for enzymet vitamin K-epoksidreduktasekompleks-1 (VKORC-1). Dette er det enzymet som warfarin virker på, og vi undersøker her en mutasjon her som er assosiert med økt følsomhet for warfarin. Til sist analyserer vi for to varianter i det genet som koder for den opioide my-reseptoren (OPRM1), der disse variantene kan gi nedatt effekt av opioider.
Ta kontakt med Avdeling for klinisk farmakologi på telefon 72 82 91 00 og be om å få snakke med ansvarlig lege dersom farmakogenetiske problemstillinger ønskes diskutert. E-post: farmakologi@stolav.no.
Praktisk informasjon om prøvetaking og forsendelse
- Farmakogenetiske analyser - VKORC1
- Farmakogenetiske analyser - 5-HTTLPR (SLC6A4)
- Farmakogenetiske analyser - OATP1B1 (SLCO1B1)
- Farmakogenetiske analyser - TPMT
- Farmakogenetiske analyser - UGT1A4
- Farmakogenetiske analyser - CYP3A5
- Farmakogenetiske analyser - CYP3A4
- Farmakogenetiske analyser - CYP2D6
- Farmakogenestiske analyser - CYP2C19
- Farmakogentiske analyser - CYP2B6
- Farmakogenetiske analyser - CYP1A2
- Farmakogenetiske analyser - CYP2C9
- Farmakogenetiske analyser - OPRM1
- Farmakogenetiske analyser - DPYD
CYP-panel, består av analysene
CYP2C9, CYP2C19 og CYP2D6
SSRI-panel, består av analysene
CYP2C19 og CYP2D6
Warfarin-panel, består av analysene
CYP2C9 og VKORC-1
Statin-panel, består av analysene
CYP3A4, CYP3A5 og OATP1B1 (SLCO1B1)
Opioid-panel, består av analysene
CYP2D6 og OPRM1
Avdeling for klinisk farmakologi baserer i all hovedsak sine analyser på kromatografiske metoder med massespektrometrisk deteksjon. Som metodikk for screening av misbruksstoffer i urin, spytt - og hårprøver gir væskekromatografi kombinert med massespektrometri en rekke fordeler sammenlignet med immunologisk metodikk ved at spesifikke enkeltforbindelser kan påvises.
Avdelingens analytiske metoder valideres i henhold til internasjonalt aksepterte retningslinjer. De viktigste analysene er akkreditert etter standard NS-EN ISO 15189:2012.
Avdelingen benytter ulike analyseinstrumenter; LC-MS-MS, GC-MS, GD-FID, LC-QTOF-MS, ICP-MS og SFC-MS-MS. Det brede spekteret av instrumenter gir avdelingen en god plattform for analyse av mange ulike legemidler og rusmidler inkludert kirale analyser, nye syntetiske stoffer, tungmetaller og sporstoffer i ulike biologiske materialer. I tillegg utføres noen legemiddelanalyser (serum/blod) ved bruk av autoanalysator (Beckman Coulter).
Vårt høy-oppløselige massespektrometer LC-QTOF-MS er velegnet og effektivt i forbindelse med identifikasjon av ukjente stoffer, for eksempel i rettsmedisinske prøver, tabletter, ampuller, pulver og løsninger. Det er et økende behov for slike analyser, og vi prioriterer høyt å kunne bistå helsevesenet, rettsvesenet og eventuelt andre institusjoner med dette. Mer informasjon finnes
her.
I de siste årene har avdelingen i økende grad hatt kapasitet til å delta i forsknings- og utviklingsprosjekter hvor analyser i biologisk materiale er hovedproblemstilling. Dette gjelder prosjekter som kan gjennomføres på basis av eksisterende rutinerepertoar, men også prosjekter hvor det kreves nyutvikling av analysemetodikk. For spørsmål i denne forbindelse bes det om at man tar kontakt med avdelingen på telefon
72 82 91 00 .
Oversikt over analytisk usikkerhet kan fås på forespørsel.
Avdelingen utfører en rekke analyser som ikke kjøres rutinemessig. Ta kontakt med avdelingen for ytterligere informasjon, telefon 72 82 91 00
.
Spesialanalyser
Bredt substanssøk
Grunnstoffanalyser
Rettstoksikologiske analyser
For analyser avdelingen selv ikke utfører, samt for å redusere rekvirentens ventetid hvis vi selv har driftstekniske problemer, sender vi prøven til andre akkrediterte laboratorier, dermed definert som henvisningslaboratorier.
Avdeling for klinisk farmakologi tilbyr undervisning innen farmakologi og rasjonell legemiddelbehandling til leger, sykepleiere og andre ansatte i helsetjenesten. Ta kontakt på
farmakologi@stolav.no for avtale.
RELIS Midt-Norge er et av fire regionale legemiddelinformasjonssentre i Norge som tilbyr helsepersonell gratis og produsentuavhengig legemiddelinformasjon. Senteret er en del av Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital.
Avdelingen er akkreditert av Norsk Akkreditering etter NS-EN ISO 15189:2012 innen områdene M04 (Klinisk farmakologi), M30 (Prøvetaking) og M31 (Fleksibelt akkrediteringsomfang).
Oversikt over akkrediterte analyser
Oversikten over akkrediteringsomfanget er gjeldende fra dato angitt i dokumentet. For historiske akkrediteringsomfang, vennligst kontakt avdelingen, e-post farmakologi@stolav.no.
Avdeling for klinisk farmakologi (AKF) viser til egenerklæringen under for oversikt over metoder som er omfattet av IVDR. Kontakt oss for nærmere informasjon.
AKF IVDR Egenerklæring, Del A og B
Avdelingssjef er Trond Oskar Aamo
Telefon 72 82 91 00
E-post: farmakologi@stolav.no
Avdelingen besvarer ikke henvendelser om analysesvar direkte fra den som har avgitt prøve. Slike spørsmål må gå via den som er rekvirent av analysene.
Rekvirenter er velkomne til å kontakte laboratoriet for hjelp til fortolkning.
Hva gjør jeg hvis jeg mener at prøvesvaret er feil?
Besøksadresse
Teknostallen
Professor Brochs gate 14
7030 TRONDHEIM
Postadresse
St. Olavs hospital HF
Avdeling for klinisk farmakologi
Postboks 3250 Torgarden
7006 TRONDHEIM
Vakttelefon
Avdelingen har vaktberedskap, og lege kan kontaktes på telefon 917 06 522 (gjelder helsepersonell og rekvirenter av analyser).
Åpningstider
Mandag - fredag kl. 08.00 - 15.30
Kontaktinformasjon alle avdelinger Laboratoriemedisinsk klinikk
Vareleveringsadresse