Verdens deliriumdag 2022
Kan vi forebygge delirium?
Verdens deliriumdag 16. mars er dagen for å øke kunnskapen rundt delirium, den akutte forvirringstilstanden som ofte rammer sårbare eldre mennesker. På St. Olav og NTNU bidrar vi blant annet ved deltagelsen i en ny klinisk studie for å forebygge delirium hos hjertekirurgipasienter.
Delirium er en tilstand som gir forstyrrelser i oppmerksomhet og i kognitiv funksjon, ved at pasientene får redusert evne til å konsentrere seg og holde på oppmerksomheten. Mange opplever både søvnighet, uro, hallusinasjoner og endret virkelighetsoppfatning.
Ofte er tilstanden forårsaket av akutt sykdom, skader, kirurgi, psykologisk stress eller uønskede medikamentvirkninger. Særlig utsatt er eldre mennesker og pasienter med demens.
Vil hjelpe hjertekirurgipasienter
I dag finnes i dag ingen effektiv behandling for tilstanden, men det jobbes med saken, ikke minst med tanke på å forebygge. Blant annet er vi i disse dager i ferd med å inkludere 200 pasienter fra St. Olavs hospital i en ny nasjonal kontrollert klinisk studie.
Studien, som ledes fra Oslo Universitetssykehus og har fått navnet ALHA2PREVENT, har til hensikt å teste ut to ulike medikamenter for å forebygge delirium etter operasjon hos personer over 70 år som gjennomgår åpen hjertekirurgi.
– Det er rapportert at rundt én av fire opplever delirium etter å ha gjennomgått en by-pass-operasjon i hjertet, koronar by-pass, og forekomsten er økende med økende alder, forteller professor og instituttleder ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på NTNU, Jorunn L. Helbostad.- Les også: Hva kan du om delirium?