Avdeling for klinisk farmakologi
Spørsmål og svar - legemidler
Analyse av legemidler i blod (serum) kan være et hjelpemiddel ved:
- terapikontroll (vurdering av effekt, ved terapisvikt)
- mistanke om bivirkninger
- mistanke om manglende etterlevelse (compliance)
- mistanke om uvanlig legemiddelomsetning (hurtig eller langsom omsetning)
- nedsatt organfunksjon
- legemiddelbruk i spesielle pasientgrupper (barn, eldre, gravide/ammende)
- mistanke om interaksjoner
- overdosering og forgiftninger
Riktig prøvetaking og gode opplysninger på rekvisisjonen er nødvendig ettersom referanseområdene og sammenhengen mellom dosering og serumkonsentrasjon er basert på kjennskap til dosering og doseintervall av de enkelte legemidlene. Prøver til serumkonsentrasjonsmåling tas medikamentfastende, like før neste dose (noen unntak - se vår rekvisisjon).
Svar på legemiddelanalyser vurderes og kommenteres av avdelingens leger før de sendes ut. Vi gjør blant annet en vurdering av om serumkonsentrasjonen er som forventet ut fra doseringen, eller om det foreligger avvik som kan peke i retning av avvikende farmakokinetiske forhold eller mangelfull etterlevelse av behandlingen. Tolkningene vanskeliggjøres og blir usikre hvis prøven er tatt til feil tidspunkt eller det ikke opplyses om tider eller riktige doser. Mangelfull fortolkning av prøvesvarene kan føre til at man fatter beslutninger på feil grunnlag.
For generell informasjon om interaksjoner henvises til Norsk legemiddelhåndbok eller interaksjonsdatabasen http://www.interaksjoner.no , der man raskt kan sjekke interaksjonsprofilen mellom to eller flere legemidler.
De fleste prøvesvar besvares vanligvis i løpet av en uke. De vanligste analysene gjøres daglig og har kortere svartid. Svar på spesialanalyser kan ta lengre tid.
Ved behov for raskt prøvesvar, er det viktig med dialog mellom rekvirerende lege og Avdeling for klinisk farmakologi. Ring oss gjerne i forkant av prøvetaking på vakttelefon: 72 82 91 00.
Ved øyeblikkelig hjelp skal vakthavende lege alltid kontaktes på vakttelefon: 917 06 522.
Enkelte pasienter har avvikende omsetting av legemidler, og den kan være både hurtigere og langsommere enn normalen. Ved langsom legemiddelomsetting vil pasienten kunne oppnå høye legemiddelkonsentrasjoner i blod og reagere med bivirkninger selv ved lave doser av legemidler. Slike pasienter kan oppleve at de "ikke tåler" medisinen. Gjennom farmakogenetiske undersøkelser av de viktigste metabolske nedbrytningsveier (deriblant CYP-enzymer) vil man kunne forebygge bivirkninger og uhensiktsmessig bruk av legemidler. Se omtale av avdelingens tilbud av farmakogenetiske analyser for mer informasjon.
Enkelte pasienter har avvikende omsetting av legemidler, og den kan være både hurtigere og langsommere enn normalen. Ved hurtig legemiddelomsetting vil pasienten ikke oppnå terapeutisk nivå av et legemiddel gitt i normal dose. Gjennom farmakogenetiske undersøkelser av de viktigste metabolske nedbrytingsveier (deriblant CYP-enzymer) vil man kunne forklare en eventuell terapisvikt på dette grunnlaget og hindre uhensiktsmessig bruk av legemidler. Se omtale av avdelingens tilbud av farmakogenetiske analyser for mer informasjon.
Prøven tas 12-24 timer etter siste tablettinntak, i slutten av doseringsintervallet for depotinjeksjonen.