Tilgang til helsedata
Helsedata til forskning kan hentes fra ulike kilder, blant annet:
- Pasientjournaler, både fra Helseplattformen AS og “gamle” journalsystemer
- Nasjonale, regionale og lokale helseregistre
Ønsker du å bruke journaldata fra Helseplattformen AS til forskning, må du søke om tilgang hos den regionale DAC (Data Access Committee). Vi bistår deg med dette.
EQS-prosedyre: Tilgang til forskningsdata fra Helseplattformen - Data Access Committee.pdf
Datainnsamling
Ved å bruke et elektronisk system for innsamling av data i forskningsprosjekter forenkler man innsamling og samarbeid om pasientdata. I tillegg vil man kvalitetssikre data, samt ivareta personvern og informasjonsssikerhet for deltakere i kliniske studier.
Vi hjelper forskere som ønsker å benytte en elektronisk datainnsamlingsløsning i forsknings- og kvalitetsprosjekter. Vi har to tilgjengelige verktøy, Viedoc og eFORSK, som begge ivaretar krav til sporing, GCP og personvern. Begge er risikovurdert og godkjent for bruk av forskere i Helse-Midt Norge og ved NTNU. Randomisering av deltakere i en studie er noe vi kan bidra med, enten i løsningene eller separat fra disse.
Analyserom
Forskning på helseopplysninger skal skje i et sikkert og tilgangsstyrt analyseområde.
Helsedatasenter i Midt-Norge tilbyr digitale analyserom som kan brukes til forskning på helseopplysninger. Her tilgjengeliggjøres data og analyseverktøy for medarbeidere i ditt forskningsprosjekt.
Lagring/arkivering av helsedata
Forsker du på helsedata, skal dataene være tilgjengelige for innsyn i minst fem år, og ofte lengre, etter prosjektslutt. Vi hjelper deg med å finne riktig løsning.