Illustrasjon

Røykebein

Trening som medisin til personer med perifer karsykdom
  • Varm opp rolig på tredemølle i 5-10 minutter.
  • Start med fart og helningsgrad som gir moderate smerter i leggene innen fem minutter.
  • Stopp og hvil til leggsmertene forsvinner.
  • Begynn å gå igjen, og fortsett til leggsmertene oppstår på nytt.
  • Gjenta denne aktivitetssyklusen slik at økta varer i minst 30 minutter til sammen med både aktivitet og pauser.
  • Trapp ned med roligere intensitet i 5-10 minutter.

200 millioner mennesker i verden har perifer karsykdom (røykebein), og mange av dem får sterke smerter i leggene når de går. Riktig trening kan lindre symptomene, og rådene over er ment som en enkel introduksjon til fysisk aktivitet for denne gruppa pasienter. På resten av sida finner du mer utfyllende informasjon om trening som medisin ved perifer karsykdom.

KAN DU TRENE I DAG?

Sannsynligvis kan du det, men om du venter på operasjon og har fotsår eller opplever leggsmerter selv ved hvile skal du ikke trene. Personer med røykebein og tilleggssykdommer som for eksempel hjertesvikt eller kols bør undersøkes av lege før de starter på et treningsprogram.

HVORFOR BØR DU TRENE I DAG?

Med trening kan du redusere symptomene på røykebein gjennom å få bedre kondisjon og høyere smerteterskel. Trening forbedrer også livskvaliteten og hindrer at sykdommen forverres. Samtidig gir trening færre komplikasjoner enn en operasjon som åpner de trange blodårene i beina, og fysisk aktivitet har sterkeste grad av anbefaling i internasjonale retningslinjer for behandling av perifer karsykdom.

Les mer utfyllende om helseeffektene av å trene for personer med røykebein

HVORDAN BØR DU TRENE I DAG?

Den treningen som har best dokumentert effekt er gangtrening i minst 30–45 minutter minst tre ganger i uka. De enkle treningsrådene øverst på sida passer for de fleste med røykebein, men følg gjerne lenka under for å lese om noen alternative og smertefri treningsformer.

Les mer om ulike typer trening for pasienter med perifer karsykdom

Last ned vår plakat som oppsummerer internasjonale retningslinjer og gir et praktisk eksempel på trening ved perifer karsykdom

HVOR KAN DU TRENE?

Dessverre er det ikke så mange sykehus som tilbyr egen treningsbasert rehabilitering for pasienter med perifer karsykdom. Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin er i ferd med å kartlegge rehabiliteringstilbudet, og vi vil legge ut oversikten her når den er klar. 

Heldigvis har de fleste norske kommuner en Frisklivssentral, hvor du kan trene sammen med andre mennekser som er i samme situasjon som deg selv. 

Se Helsedirektoratets oversikt over Frisklivssentraler

Logo, Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin

Trening som medisin er en nasjonal kompetansetjeneste ved St. Olavs Hospital og NTNU i Trondheim.

Trening er bra både for å forebygge sykdom hos friske og for å hindre ny sykdom hos pasienter. Det er godt dokumentert at trening er effektiv medisin ved 26 forskjellige sykdommer, blant annet hjerteinfarkt og anginahjertesviktkols og røykebein. Det er disse sykdommene Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin har fokus på. Vi henvender oss både til helsepersonell, studenter, pasienter og pårørende, og ønsker å sørge for at godt dokumentert kunnskap om Trening som medisin når ut til flest mulig. Vårt mål er at trening skal bli en like naturlig del av behandlingen som medikamenter.


Fant du det du lette etter?