We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
logo St. Olavs hospital

Lungekreft

Det finnes to hovedtyper av lungekreft: ikke-småcellet og småcellet. Inndelingen og valg av behandling blir basert på utseendet og vekstmønsteret til svulstene.

Lungekreft er en av de vanligste kreftformene i Norge. Pustevansker, hoste, heshet og pipelyder kan være symptom på lungekreft.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Når lege har begrunnet mistanke om kreft henvises du til pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.

Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)

Diagnoseveileder ved lungekreft, Helsedirektoratet.                            

Utredning

Ansvaret for utredning og behandling av lungekreft er et samarbeid mellom flere klinikker og avdelinger. I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke, og eventuelt hvilken type kreft du har.
 
Som regel tar vi først en CT-røntgen av lunger, lever og binyrer. Ved mistanke om kreft gjør vi ofte en bronkoskopi, en undersøkelse hvor de sentrale luftveiene (luftrøret og bronkier) undersøkes ved hjelp av en bevegelig slange med kamera festet i tuppen. Under en bronkoskopi kan vi også ta en vevsprøve av eventuelle svulster. Andre undersøkelser kan også være aktuelle på dette tidspunktet.
 
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne stille en diagnose og avklare om du har kreft eller ikke. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
 
 
Andre undersøkelser
 
Dersom det skulle vise seg at du har lungekreft, jobber vi videre med å:

  • finne ut hvilken type lungekreft du har
  • avklare hvor utbredt kreftsykdommen er og om den har spredt seg til andre steder i kroppen
  • avklare din generelle helsetilstand
  • gi en anbefaling om behandling

Etter undersøkelsene kan du gå tilbake til normal aktivitet og du kan være i arbeid om du ønsker det.

Sykemelding

Det er vanligvis ikke behov for sykmelding i etterkant av undersøkelsene, men noen kan være redusert av andre grunner. Snakk med legen din hvis du ikke føler deg i stand til å jobbe.

Noen dager etter undersøkelsene vil du få en ny time ved lungeavdelingen for informasjon om diagnose og behandling. I mellomtiden har legene gjort en tverrfaglig vurdering av tilstanden din og kommet fram til en behandlingsanbefaling.

Det kan være vanskelig å få med seg all informasjonen som blir gitt, og huske å spørre om alt du lurer på. Det er derfor en fordel om du tar med en pårørende eller bekjent til dette møtet.

 

 

​​​Pakkeforløp heim​

Alle pasientar som får ein kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp heim for pasientar med kreft. Gjennom pakkeforløpet går vi gjennom dei individuelle behova dine for tenester og oppfølging utover sjølve kreftbehandlinga.

Pakkeforløp heim for kreft (helsenorge.no)​



Ansvaret for utredning og behandling av lungekreft ved St. Olavs Hospital er et samarbeid mellom flere klinikker og avdelinger. Lungemedisinsk avdeling vil ha ansvaret for utredning og vurdering før behandling, mens selve behandlingen vil foregå ved Klinikk for Thoraxkirurgi, Kreftklinikken eller ved Lungemedisinsk avdeling.

Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.

Klinikk for Lunge-og arbeidsmedisin og Medisin Orkdal
Telefon: 72 82 71 63

Behandling

Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har. 

Samval inneber at du mottek informasjon om fordelar og ulemper ved dei ulike alternativa. Så kan du saman med helsepersonell sjå desse opp mot kvarandre, ut ifrå kva som er viktig for deg.

Her er tre spørsmål du kan stille din behandlar:

  1. ​Kva alternativ har eg?
  2. Kva fordelar og ulemper er moglege ved desse alternativa?
  3. Kor sannsynleg er det at eg vil oppleve nokre av desse?

Les meir om samval på helsenorge.no

 
Det er tre hovedtyper behandling mot lungekreft: Kirurgi (operasjon), strålebehandling eller medikamentell behandling. Behandlingen gis enten alene eller i ulike kombinasjoner, i henhold til nasjonalt handlingsprogram.

Når du, sammen med behandlerne dine, har besluttet hvilken behandling som passer best for deg, får du utfyllende informasjon om behandlingen, hvilke forberedelser som anbefales, mulige bivirkninger og tiden etter behandling. Du har anledning til å ta med deg pårørende når du får informasjonen.
 

Medikamentell kreftbehandling

Medikamentell kreftbehandling har til hensikt å gi best mulig sykdomskontroll. Noen ganger blir den gitt som tilleggsbehandling (for eksempel etter kirurgi), noen ganger samtidig med annen behandling (for eksempel strålebehandling), og noen ganger som hovedbehandling. Tradisjonelt har dette blitt kalt «cellegift», men de siste årene har det kommet flere andre typer behandling som kan gi bedre sykdomskontroll og ofte mildere bivirkninger enn cellegift. Mange av de nye typene behandling blir omtalt med samlebetegnelsen «immunterapi». 
 

Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det en rekke muligheter for både livsforlengende behandling og tiltak som kan forebygge og lindre symptomer/plager. En del pasienter med kreft som har spredt seg, kan leve godt i lang tid, og noen dør av helt andre årsaker.

Oppfølging

Hvis du har blitt operert for lungekreft, vil du bli innkalt til kontroll fire til seks uker etter operasjonen. Innen den tid vil det også være klart om vi anbefaler tilleggsbehandling. Ved kontrollene blir du undersøkt av lege, og vi tar ofte CT-undersøkelse på forhånd.

Du vil gå til ukentlige kontroller hos lege eller sykepleier gjennom strålebehandlingsperioden for å fange opp eventuelle bivirkninger. Toleransen for strålebehandling varierer veldig fra person til person, og det er viktig at du tar kontakt med avdelingen dersom du opplever ubehag under eller etter behandlingen. Noen bivirkninger kan forverres de første dagene og ukene etter at behandlingen er avsluttet.

Under behandling vil vi med jevne mellomrom gjøre CT-undersøkelser for å undersøke om behandlingen har effekt eller om du har fått tilbakefall av sykdommen. Resultatene av disse undersøkelsene får du ved konsultasjon hos lege.

Hvorvidt du kan være i arbeid avhenger av formen din og vurderes under konsultasjoner med lege.


Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom

Det finnes en rekke tilbud som kan være en hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med god livskvalitet.

 

Etter at behandlingen er fullført blir du fulgt opp etter nasjonale retningslinjer

Handlingsplan lungekreft (pdf), Helsedirektoratet

Pakkeforløp lungekreft (pdf), HelsedirektoratetHandlingsplan palliativ behandling (pdf), Helsedirektoratet

Pasientorganisasjoner og tilbud

Kreftforeningen

Lungekreftforeningen

Vardesenteret

Pusterommet - Aktiv mot kreft

Kontakt

  • Kontakt Lungemedisinsk avdeling

    Oppmøtested

    Poliklinikk: 1. etasje Akutten og Hjerte-lungesenteret

    Dagenhet: 5. etasje Akutten og Hjerte-lungesenteret

    Sengetun og Overvåkningsenhet: 6. etasje Akutten og Hjerte-lungesenteret

    Akutten og Hjerte-lunge-senteret

    Prinsesse Kristinas gate 3

    7030 Trondheim

    Transport

    Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

    For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
     

    Tog

    Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
     

    Flybuss

    Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
     

    Bussforbindelser regionalt og lokalt

    For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

    Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

    Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

    Praktisk informasjon

    Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

    Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

     

    CALLBACK:

    Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

    What is callback?

    Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

    Remember personal identity number before calling

    Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

    If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

    Payment for not meeting

    Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

    Vi har flere spisesteder på sykehuset.

    Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

    Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

    • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

    Kiosker:

     

    Butikker:

    • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
    • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

     

    Blomster:

    Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

     

    Frisør:

    ​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
    Telefon: 72 82 54 14

  • Kontakt Kreftklinikken

    Oppmøtested

    De kliniske avdelinger er i midtfløyen på Gastrosenteret, etasjer M1-M4. Stråleavdelingen er i Gastrosenterets underetasje, og Avdeling undervisning og forskning er i 4. etasje på Kunnskapssenteret.

    Akutten og Hjerte-lunge-senteret

    Prinsesse Kristinas gate 3

    7030 Trondheim

    Transport

    Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

    For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
     

    Tog

    Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
     

    Flybuss

    Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
     

    Bussforbindelser regionalt og lokalt

    For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

    Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

    Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

    Praktisk informasjon

    Vi har flere spisesteder på sykehuset.

    Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

    Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

    • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

    St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
    • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
    • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
    • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
    • Passord er gyldig i én uke.

    Kiosker:

     

    Butikker:

    • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
    • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

     

    Blomster:

    Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

     

    Frisør:

    ​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
    Telefon: 72 82 54 14

    Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

    Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

    Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

    Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

    Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

     

    CALLBACK:

    Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

    What is callback?

    Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

    Remember personal identity number before calling

    Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

    If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

    Payment for not meeting

    Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

Nyheter

Artikler

Kurs

  • Lungekreft. Lærings- og mestringskurs
    Pasientopplæring for deg med lungekreft og eventuelt en pårørende. Pårørende kan også møte opp uten at den som er syk deltar. Kurset går over to dager.
    Lungekreft. Lærings- og mestringskurs
    Dato kommer