Fosterdiagnostikk
Fosterdiagnostikk innebærer å stille en diagnose på fosteret før fødselen. Vi kan bruke ultralydundersøkelser, genetiske undersøkelser av celler i fostervannet eller fra morkaken, og blodprøver av mor.
Om fosterdiagnostikk
Metodene som brukes deles i ikke-invasive metoder og invasive metoder. Diagnostikken er regulert av Bioteknologiloven.
Veiledning om fosterdiagnostikk og NIPT (ikke-invasiv prenatal test)
Henvisning og vurdering
For å få utført fosterdiagnostiske prøver og undersøkelser ved et fosterdiagnostisk senter må det foreligge en medisinsk indikasjon.
Hvis fosterdiagnostikk er aktuelt bør det tidligst mulig i svangerskapet sendes en henvisning fra din jordmor eller fastlege til nærmeste avdeling for medisinsk genetikk. Henvisningen må inneholde informasjon om foreløpig svangerskapslengde, basert på dato for siste menstruasjon.
Før
Under
Prøvane og undersøkinga blir utført på fostermedisinsk avdeling av legar og jordmødrer, avhengig av type undersøkingar.
Metodar utan inngrep (ikkje-invasive metodar)
Ikkje-invasive metoder har ingen risiko for mor eller foster. Det er viktig å forstå at desse metodane bare gir ei risikoberekning. Det vil seie at ein negativ test (lav risiko for sjukdom) ikkje gir garanti for at fosteret er friskt. Ein positiv test (auka risiko for sjukdom) krev stadfesting med invasiv diagnostikk.
Tidleg ultralyd med måling av nakkeoppklaring (nakketranslusensmåling): Blir utført mellom svangerskapsveke 11 og 14. Alle fostera har i denne perioden ein liten væskebrem under huda i nakken som kallast for nakketranslusens eller nakkeoppklaring. Har oppklaringa auka, er det større risiko for kromosomforandring, for eksempel Downs syndrom (trisomi 21). Auka nakkeoppklaring kan ein også sjå ved andre tilstandar, som for eksempel hjartefeil, men fosteret kan også vere heilt friskt.
Blodprøvar av mor
NIPT-test (ikkje invasiv prenatal test) er ein blodprøve som kan analysere arvestoffet til fosteret (DNA) for nokre kromosomforandringar. DNA frå fosteret finst i små mengder i mor sitt blod. Testen kan utførast frå svangerskapsveke 10. Alle som skal ha NIPT-test må levere signert samtykke og må også bekrefte at dei har hatt rettleiing om tidleg ultralyd og fosterdiagnostikk.
Metodar med inngrep (invasive metodar)
Kva slags analysar som blir utførte kjem an på årsaka til at du er tilvist, og ein total risikovurdering.
Morkakeprøve
Blir utført etter fullgåtte 11 svangerskapsveker med ultralydrettleia tilgang gjennom mors mage eller skjeden.
Fostervasssprøve
Fostervassprøve blir utført tidlegast etter fullgåtte 15 svangerskapsveker med ultralydrettleidd innstikk gjennom mors mage.
Invasive metodar kan medføre ein viss risiko for spontanabort, for tidleg vassavgang eller for tidleg fødsel.
Svangerskapslengd blir vurdert av legen som tek prøven, basert på målinga av storleiken på fosteret den aktuelle dagen prøva skal takast.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Ved invasive metoder vil avdeling for medisinsk genetikk analysere prøvene. Resultatene blir formidlet av den som besluttet, i samråd med deg, at invasiv test skulle brukes, eller av den som utførte testen. Dette er avhengig av problemstillingen. Legen som tar prøven informerer deg om hvordan resultatene bir formidlet til deg, din lege eller jordmor.
Kontakt
Kvinne-barn-senteret
Fødeavdelingen
Oppmøtested
Fødeavdelingen ligger i 5. etasje i Kvinne-barn-senteret på Øya.
Innleggelse og besøk:
Fødeseksjonen, St. Olavs fødestue, Føde Observasjon:
- Gå til inngang på baksiden av Kvinne-barn-senteret og ta heisen opp i 5. etasje.
Besøk på Barselseksjonen:
- Gå inn via hovedinngangen, deretter videre i 1. etasje, forbi gynekologisk poliklinikk og ta heisen opp i 5. etasje.
- Har du time på Svangerskapspoliklinikken og/eller Senter for fostermedisin går du inn hovedinngangen og tar heisen opp i 5. etasje.
Kvinne-barn-senteret
Olav Kyrres gate 11
7006 Trondheim