Indikasjoner for henvisning til avansert invasiv fosterbehandling
- Blodtransfusjon.
Foster med mistanke om anemi før svangerskapsuke 34. Anemi oppstår oftest i forbindelse med immunisering (Rhesus, lille c eller Kell antistoff), men kan også oppstå hos gravide med Parvovirus-infeksjon eller ved blødning fra foster til mor. Det finnes også flere sjeldne årsaker. Doppler-teknikk med måling av blodstrømshastighet i den midtre hjernearterien (arteria cerebri media) brukes for å stille diagnosen anemi hos foster. Blodstrømshastigheter over 1.5 MOM beregnes via web-kalkulator (http://www.perinatology.com/calculators/MCA.htm). Foster som utvikler anemi etter svangerskapsuke 34 bør forløses og transfusjon kan gis til barnet. - Drenasje av brysthulen.
Foster med væskeansamling i brysthulen og uten tegn til andre alvorlige avvik. - Drenasje av urinveier.
Drenasje av urinveier kan i noen tilfeller være aktuelt ved obstruksjon i nedre urinveier. Slike tilfeller bør diskuteres individuelt og henvises for drenasje hvis man mener at det er mulig å bedre nyrefunksjonen ved slik behandling. - Fosterreduksjon.
Kvinner som ønsker fosterreduksjon kan søke om dette og henvises for vurdering, rådgiving og evt. behandling. - Exit.
Exit prosedyren er sjelden nødvendig slik at det er vanskelig å definere kriterier. Dette må diskuteres individuelt mellom fostermedisinere.
Andre oppgaver
Senter for fostermedisin ved St.Olavs hospital utreder foster med mistanke om, eller påvist, sykdom eller utviklingsavvik hos fosteret. Tjenesten er tverrfaglig sammensatt med høy faglig kompetanse. Funnene registreres i en database for kvalitetssikring og forskning. Utdanning av jordmødre og leger er en viktig oppgave. Senteret samarbeider med NTNU om å utvikle nye teknikker og nye prosedyrer, og har status som WHO-samarbeidende senter.
Senteret utfører rutinemessig ultralydundersøkelse ved 18 ukers svangerskap eller for tidlig ultralyd rundt 12 uker og undersøkelser på medisinsk indikasjon for kvinner fra Trøndelag.
I tillegg mottar senteret henvsininger fra hele landet til ekstraundersøkelser ved mistanke om alvorlige eller sjeldne fosteravvik. Undersøkelsene gjennomføres av spesialutdannede jordmødre og leger. Foreldre som bærer foster med avvik får oppfølgning av et tverrfaglig team bestående av ultralydjordmor, fostermedisiner, barnelege, fødselslege, genetiker og sosionom.
Kvinner som har vært i områder med Zika-virus under graviditeten, kan kontakte senteret for informasjon og utredning.
Undersøkelser
- Tidlig ultralydundersøkelse
- Ultralydundersøkelse ved 18 uker
- Ultralydundersøkelse ved svangerskapskomplikasjoner
- Invasive prosedyrer
Undervisning
- Ultralydstudiet for jordmødre i samarbeid med NTNU
- Ultralydundersøkelse av forsterhjertet
- Obligatorisk utdanningskurs for leger i spesialistutdannelser.
- Senteret arrangerer i månedsskiftet november/desember kurs i tidlig ultralyd og hva endringene i bioteknologiloven har å si for klinisk praksis. Les mer her: https://kurs.helse-midt.no/Sider/Kurs-i-forsterdiagnostikk.aspx
Forskning
Senteret har en database for kvalitetssikring og forskning. Den brukes til årlig rapportering til helsedirektoratet og har lagt grunn for en rekke internasjonale publikasjoner knyttet til fosterdiagnostikk.
- Forskningssamarbeid (medisin, teknologi)
- Utvikling av nye ultralydapparat
- Publikasjoner (populærvitenskaplige, vitenskaplige)
- Doktorgrader
- Hovedoppgaver for medisinstudenter, mastergradkandidater
- eSnurra
Avdelingen het Nasjonalt senter for Fostermedisin fra 1989 til 2015, men måtte av formelle årsaker skifte navn. Funksjonene, behandlingene og kompetansen er den samme som før navneskiftet.