Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

St. Olav-konferansen 2024

Innovasjon til stor inspirasjon

Over 500 deltakere var med på å skape Norges største møteplass innen helse og innovasjon på den aller første St. Olav-konferansen. Den røde tråden var inspirasjon og viktigheten av å lære av hverandre.

Christina Yvonne O. Kalland
Almmuhuvvon 2024-10-22
Maŋemus ođastuvvon 2024-11-15

Se bildegalleri fra St. Olav-konferansen

En stor folkemengde som ser på en scene der skyggen av en mann vises foran skriften St. Olav-konferansen 2024

Foto: Jana Pavlova, Visual reflections

Det handler om de gode idéene, og i det ligger det også ofte en forventning om å samarbeide på tvers av ulike fagmiljøer. Målet med konferansen var å skape Norges mest innovative møteplass innen helse, og stemningen underveis vitnet om at vi er på riktig vei. 

– Det er utrolig gøy å samle så mange gode innovatører på samme scene, det gir inspirasjon til å jobbe videre med å satse på nye idéer, prosesser, ny teknologi og nye måter å jobbe på. Innovasjon i helsetjenesten handler i bunn og grunn om å skape gode, trygge og effektive helsetjenester for pasientene våre, og det er noe vi må gjøre sammen, sier direktør ved St. Olav, Tom Christian Martinsen - som både åpnet og avsluttet konferansen.

En mann som holder en mikrofon på en scene foran et stort publikum. Det er direktør ved St. Olav, Tom Christian Martinsen

Foto: Jana Pavlova, Visual reflections

Muligheter: - Vi er helt avhengig av å tenke nytt for å håndtere de utfordringene vi står overfor, med en aldrende befolkning og knapphet på ressurser i helsetjenesten. St. Olav-konferansen inspirerer til fortsettelsen, sier direktør ved St. Olav, Tom Christian Martinsen, etter å ha avviklet den første St. Olav-konferansen.

– Det er nok flere enn meg som har plukket opp ny inspirasjon, både gjennom dyktige fagpersoner på scenen og det å faktisk ha en plass der vi kan møtes å diskutere og knytte nye kontakter. For å lykkes med innovasjon må vi jobbe enda mer på tvers av profesjoner. Vi er helt avhengige av å tenke nytt for å håndtere de utfordringene vi står overfor, med en aldrende befolkning og knapphet på ressurser i helsetjenesten. St. Olav-konferansen gir inspirasjon til fortsettelsen, sier Martinsen.

Innovasjonskultur og muligheter

Fra Karolinska i Sverige ble det illustrert med eksempler hvordan det å jobbe tverrfaglig driver frem innovasjon og de beste løsningene. Rigshospitalet i København viste også frem flere strategiske innsatsområder, drevet frem av innovasjonskultur og det å se til andre. Budskapet om å lære av de beste ble godt tatt imot.

 

En kvinne som står på en scene og snakker til et stort publikum. Hun heter Malene Fischer og jobber ved Rigshospitalet i København

Foto: Jana Pavlova, Visual reflections

Vær en god nummer to: Malene Fischer er direktør for forskning, innovasjon og utdannelse ved Rigshospitalet i København, og hennes budskap om å lære av de beste ble godt tatt imot. 

Tidligere direktør ved St. Olav, Grethe Aasved, ledet en sesjon om innovasjon i privat og offentlig helsetjeneste, og konkluderte med at det er mer å hente på samhandling mellom privat og offentlig sektor - med fokus på innovasjon. Spekter-leder Anne Kari Bratten minnet om at innovasjon starter på den enkelte avdeling, med tillit mellom ledere og medarbeidere - og vi fikk høre om samhandling mellom privat og offentlig sektor fra begge sider. Innovasjonsprofessor Sjur Dagestad hadde et humoristisk og populært skråblikk på innovasjon: «Å endre helseforetak er som å flytte en kirkegård, du får ikke noe hjelp av de som er der.»

Et par menn på en scene på konferanse, lege Ole Christian Mjølstad og professor Sjur Dagestad

Foto: Jana Pavlova, Visual reflections

Tjenesteinnovasjon: Ole Christian Mjølstad er avdelingssjef og lege ved Klinikk for hjertemedisin på St. Olav, og har en viktig rolle i innovasjonsprogrammet. Han ledet bolken om tjenesteinnovasjon sammen med professor i innovasjon, Sjur Dagestad. 

Silent disco og catwalk of innovation

Innovasjonsprogrammet på St. Olav fikk selvfølgelig også plass, og fem prosjekter ble tildelt tid for å dele kunnskap om sitt arbeid. Oslo universitetssykehus, Helse Bergen og Sykehuset i Vestfold delte erfaringer om sitt arbeid med lange ventelister, etter at statssekretær i HOD, Karl Kristian Bekeng, innledet med å si noe om forventningene til ventetidsløftet. 

Under parallellsesjonene myldret det av vandrende publikummere med headset som lyste blått eller rødt. Musikken du vanligvis har i ørene under «Silent disco» var denne gangen byttet ut med lyden av innovasjon - korte presentasjoner av innovative prosjekter fra helseforetak over hele landet. Med et enkelt klikk på hodetelefonene, kunne du veksle veksle mellom hvilke prosjekter du ønsket å høre om og bli inspirert av.  

En gruppe mennesker som sitter i stoler
Silent disco: Parallellsesjonene foregikk i foajeen, med lyden av innovasjon direkte på øret.

Passende nok var det også en egen innovasjonscatwalk, og temaet dreide etter hvert over i teknologi som driver for bedre helsetjenester. Både EPIC og DIPS var på scenen, i tillegg til at Microsoft og Telenor skisserte en fremtid med kunstig intelligens trygt integrert i helsetjenesten - og hvilke enorme muligheter som ligger foran oss når «alt er connected». 

En person som har på seg ambulanseklær står foran et stort publikum og prater.

Foto: Jana Pavlova, Visual reflections

På catwalken: Guri Haga fra Prehospitale fellestjenester Midt-Norge administrasjon viste frem HP Link på catwalken som åpnet dag 2. 
En mann som står foran en skjerm med tekst og forteller publikum om kunstig intelligens i helsetjenesten. Han jobber i Microsoft

Foto: Jana Pavlova, Visual reflections

Kunstig intelligens i helsetjenesten: Utviklingen har gått med enorm fart de siste årene, og mulighetene er enorme. Men det må skje på en forsvarlig måte. 

St. Olav-direktør Tom Christian Martinsen tror innovative møteplasser som St. Olav-konferansen har en viktig rolle i helsetjenesten framover:

Vi kan ikke stoppe nå, vi er definitivt inspirert til å lage St. Olav-konferansen flere ganger! Å arrangere en slik konferanse gjør oss også stolte, og det er også med på å befeste vår posisjon som Norges mest innovative sykehus.