Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Blodfortynnende ved atrieflimmer eller atrieflutter

Dette er informasjon til deg som bruker eller skal starte med blodfortynnende medisin på grunn av atrieflimmer eller atrieflutter. Det finnes flere forskjellige blodfortynnende medisiner som kan brukes, men de har alle samme hensikt: å redusere risikoen for at du får hjerneslag.

Hvilken medisin som er riktig for deg kan påvirkes av for eksempel andre medisiner du bruker, hvordan nyrefunksjonen og leverfunksjonen din er, om dosering én eller to ganger daglig fungerer best.

Medisiner

Medisiner

Dosering

Eliquis (apiksaban)

1 tablett morgen og 1 tablett kveld

Pradaxa (dabigatran)

1 tablett morgen og 1 tablett kveld

Xarelto (rivaroksaban)

1 tablett én gang daglig

Lixiana (edoksaban)

1 tablett én gang daglig

Marevan (warfarin)

individuell dosering, én gang daglig

Pasienter med atrieflimmer eller atrieflutter har økt risiko for hjerneslag. Ved atrieflimmer/-flutter vil ikke hjertets forkamre pumpe blodet videre til hjertets hovedkamre som normalt, men de blir stående og flimre. Dette øker risikoen for at blodet levrer seg, og det kan dannes en blodpropp. Dersom blodproppen løsner kan den følge med blodstrømmen fra hjertet og ut i kroppen. Går blodproppen til hjernen, kan det forårsake hjerneslag.

Blodfortynnende behandling reduserer blodets evne til å levre seg, og på den måten hindres dannelsen av blodpropp. Behov for blodfortynnende behandling vurderes ut fra en totalrisiko for hjerneslag basert på flere andre risikofaktorer i tillegg til hjerterytmeforstyrrelse. Noen vil ha behov for blodfortynnende medisiner bare i forbindelse med behandlinger som elektrokonvertering og ablasjon, mens andre må bruke blodfortynnende medisiner livet ut. For pasienter med anfallsvis atrieflimmer/-flutter og andre samtidige risikofaktorer for hjerneslag vil det også i perioder med normal hjerterytme være økt risiko for blodproppdannelse. Bruk av blodfortynnende medisin er derfor like viktig i perioder uten pågående hjerterytmeforstyrrelse.  

Ettersom blodets evne til å levre seg reduseres, vil man ha en økt blødningsrisiko når man står på denne behandlingen. Dette innebærer at det kan ta lengre tid før man slutter å blø ved for eksempel sår eller tannpuss, eller lettere kunne få blåmerker. Andre bivirkninger som kan forekomme er magesmerter, diaré, kvalme, halsbrann, svimmelhet, hodepine eller kløe. Bivirkninger kan variere fra person til person. Opplever du plagsomme bivirkninger, ta kontakt med din behandler.

Eliquis, kan tas med eller uten mat. Kan knuses. 
Pradaxa, kan tas med eller uten mat. Svelges hel.
Xarelto, bør tas sammen med mat. Svelges hel.
Lixiana, kan tas med eller uten mat. Kan knuses.

Ved bruk av Marevan kreves det jevnlig blodprøvekontroll av INR for å vurdere den blodfortynnende effekten. Det er også spesielle råd og anbefalinger knyttet til kosthold. 

Les mer her: https://www.stolav.no/behandlinger/marevan/

Det er viktig at doseringen følges nøye for å holde den blodfortynnende effekten jevnest mulig gjennom døgnet. Dette gir best hjerneslagsforbyggende effekt, i tillegg til å redusere risikoen for bivirkninger. Tablettene bør tas til cirka samme tid hver dag, og ved dosering morgen og kveld bør intervallet være så nær 12 timer som mulig. Store forsinkelser eller glemte tabletter kan øke risikoen for blodproppdannelse. 
Å innarbeide gode rutiner for å huske og ta tablettene til faste tidspunkt er viktig. Bruk av dosett og alarm på mobiltelefonen kan også være nyttige hjelpemidler.

 

En tommelfingerregel ved avglemt dose kan være:

 
Dersom det er færre timer til neste planlagte doseringstidspunkt, enn til da avglemt dose skulle vært inntatt, kan du vente til neste dosering.

Dersom det er færre timer siden dosen skulle vært inntatt, enn til neste doseringstidspunkt, ta avglemt dose, og fortsett videre dosering som vanlig. 

Ta aldri dobbel dose som erstatning for glemt dose.

Venter du på behandling for atrieflimmer eller atrieflutter (ablasjon eller elektrokonvertering) må du varsle behandlingsstedet dersom du har én eller flere avglemte doser i løpet av de siste 3 ukene før oppsatt time.

Rådfør deg med lege eller apotek dersom du bruker eller skal begynne med andre legemidler, dette gjelder også reseptfrie legemidler og helsekostpreparater. 

Dersom du skal til operasjon, annen undersøkelse eller tannbehandling, er det viktig at du informerer din behandler om at du står på blodfortynnende behandling i forkant, slik at du får informasjon om hva du skal gjøre før den aktuelle dagen.

Maŋemus ođastuvvon 2024-10-14