Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er den vanligste eksemformen hos barn og kan ramme opp til 20 prosent av barn i førskolealder. De fleste får symptomer på hudsykdommen før fylte to år, mange får plager allerede i spedbarnsalder. Mange blir kvitt plagene før de blir voksne. Hos enkelte blusser sykdommen opp igjen i tenårene. Enkelte vil ha eksemplager livet ut. Personer som har hatt atopisk eksem som barn er spesielt utsatte for å få håndeksem som voksne.

Atopisk eksem er en tilstand med tørr, kløende hud som særlig rammer barn. Det finnes god symptomlindrende behandling.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Atopisk eksem kjennetegnes av tørr hud og kløe. Det finnes ingen tester for å stille diagnosen, men utslettets utbredelse og pasientens plager hjelper legen til å stille diagnosen. Kløe er oftest det største problemet. Barn med atopisk eksem er ofte urolige og sover dårlig om natten. Mild atopisk eksem kan behandles med fuktighetsbevarende kremer og betennelsesdempende kremer og salver, vanligvis kortisonpreparater eller såkalte calcineurinhemmere. Allergi er ikke årsak til atopisk eksem, allergitesting er derfor ikke en del av utredningen. I enkelte tilfeller kan allergi forverre utslettet, legen avgjør om det er grunnlag for videre utredning.

Henvisning og vurdering

Milde former for atopisk eksem kan behandles av fastlegen. Ved mer utbredte plager, eller der behandlingen ikke har tilfredsstillende effekt, kan fastlegen henvise deg til hudlege.

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).

Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. 

Les mer på helsenorge.no

Henvisningen må inneholde opplysninger om: debut, varighet, utbredelse, evt. utredning og tidligere behandling, samt symptomer og påvirkning av livskvalitet. Konkrete mistanker om allergi bør også omtales.        

Utredning

Ingen spesielle forberedelser nødvendig, men liste over medisiner er ønskelig. Dersom det står i innkallingen at du er satt opp til allergiutredning, følger du instruksene som står i innkallingsbrevet.

Dikšu

Eai makkárge ráhkkaneamit leat dárbbašlaččat, muhto medisiidnalistu lea sávahahtti. Jus sisagohččumis čuožžu ahte don galggat allergiijačielggadeapmái, de čuovut bagadusaid mat čužžot sisagohččunreivves.

Man guhká ádjána dikšu dábálaččat:

Liikedoavttir muitala dutnje viidáset divššu birra ja govahallá guhkilmas dikšunprográmma maid ruovttus galggat čuovvut. Jus doavttir gávnnaha ahte lea dárbu čuovgadikšui, de fertet dábálaččat boahtit poliklinihkkii oažžut divššu golmma dahje eambbo gerddiid vahkkus, máŋgga vahkku badjel. Juohke čuovgadikšun ádjána gitta 20-30 minuhta.

Oppfølging

Hudlegen vurderer om du skal følges videre av fastlegen, eller om det er behov for oppfølging på sykehuset. De fleste hudavdelinger har tilbud om eksemskole/eksemsamtale der pasient eller pårørende kan få mer informasjon om sykdommen, forebyggende tiltak og behandling.

Alle pasienter med atopisk eksem har behov for fuktighetskrem til daglig bruk. Hudlegen kan søke HELFO om bidrag til innkjøp av fuktighetsbevarende midler. Fastlege kan fornye søknaden. Du må selv oppbevare kvitteringene som sendes inn til HELFO halvårlig.

Kurs

  • Eksem. Lærings- og mestringskurs
    Lærings- og mestringskurs for foreldre til barn som har eksem og/eller matvareallergi. Barnet må være henvist til Hudavdelingen på St. Olavs hospital for at foreldrene kan delta.
    Eksem. Lærings- og mestringskurs
    26.
    november
    2024
    Flere datoer