Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
En person i blått beskyttelsesutstyr som holder et rør

Innsamling, håndtering og lagring av biologisk materiale

Forskningspoliklinikken har lang erfaring med innsamling og håndtering av biologisk materiale og kan ivareta hele prøvehåndteringen for deres prosjekt. Vi legger stor vekt på kvalitet, nøyaktighet og presisjon i alle ledd og holder oss faglig oppdatert. Vi jobber tett med forskere for å sikre at alle behov og krav blir møtt på en effektiv og profesjonell måte.

Biobank1® er den regionale forskningsbiobanken i Helse Midt-Norge som arbeider med å samle inn, behandle og lagre biologisk materiale til bruk i medisinsk forskning. Ved St. Olavs hospital HF inngår Biobank1® i Forskningspoliklinikken. Formålet med biobanker er å gi økt kunnskap om årsaker og mekanismer til sykdom, for å forbedre diagnostikk og behandling. 

Biologisk materiale og helseopplysninger som brukes til forskning må forhåndsgodkjennes av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), i samsvar med Helseforskningsloven og annen norsk lovgivning. Datatilsynet har gitt Biobank1® konsesjon til å behandle helseopplysninger til forskningsformål.

Tjenester

Forskningspoliklinikken tilbyr hjelp til prøvetaking. Prøver som går til biobank- og forskningsformål blir så langt det er mulig tatt samtidig som prøver som skal brukes til diagnostikk, noe som gjør det skånsomt for pasient/donor å avgi materiale. Vi tilbyr prøvetaking i egne lokaler, samt ambulerende prøvetaking.

Forskningspoliklinikken skriver detaljerte prosedyrer for håndtering av biologisk materiale, ofte i nært samarbeid med prosjektet. Detaljerte prosedyrer bidrar til standardisering av prøvehåndtering, noe som kan bidra til økt kvalitet på prøvesamlingen. Vi har erfaring med innsamling av mange typer materiale.

God kvalitet på det lagrede biologiske materialet krever gode rutiner for innsamling, fordeling og lagring av materialet. Her inngår prøvetakingsprosedyrer som er innarbeidet i sykehuslogistikken, fasiliteter for ulik bearbeiding/prosessering av forskningsprøver, sikker lagring og transport, samt utlevering av frosset eller ferskt materiale ved behov.

Når prøvene er tatt fra donor, blir de raskt fraktet til prøvemottak. Der sorteres forskningsprøvene fra prøvene som skal brukes til diagnostikk og prepareres etter bestemte prosedyrer. Når prøvene er ferdig preparert og fordelt i mindre alikvoter, registreres prøvene i BIOBYTE® og lagres etter prosedyre. 

Ved andre sykehus er det tilsvarende logistikk med samarbeidende laboratorier som sikrer god kvalitet på innsamling, preparering og lagring av biologiske væsker. Prøvemateriale som samles inn er blant annet blod (serum, plasma, buffy coat, fullblod), benmarg, vev, celler, urin, fæces og spytt etc.

Vi har mulighet for preparering av vevsmateriale i et spesialisert rom like ved operasjonssalen. Dette sikrer best mulig kvalitet på det biologiske materialet ved    at det tar kort tid fra uttak av vevsmaterialet til det er ferdig preparert. Vi har tilsvarende aktivitet ved Orkdal sjukehus.

-80°C ultrafryser

Forskningspoliklinikken tilbyr lagringsplass i -80°C ultrafrysere. Fryserne er tilknyttet prioritert strøm, Smart-Vue for ekstern temperaturlogging og sentralt driftsovervåkningsanlegg, og på denne måten sikrer vi aksjon på alarmer hele døgnet. Smart-Vue temperaturlogging kan generere rapporter med fryserens temperatur over tid og sikrer at vi alltid har oversikt over hvordan materialets lagringsforhold er - og har vært. Alle våre frysere er lokalisert i rom med adgangskontroll.

Nitrogentank

Forskningspoliklinikken tilbyr lagring av celler i flytende nitrogen som holder en temperatur på -196°C. Nitrogentankene står lagret i rom med adgangskontroll og har også lås som kun kan åpnes av personer ansatt i Forskningspoliklinikken. Innsett og uttak av prøver til celletank skjer derfor kun av Forskningspoliklinikkens ansatte.

Én vei inn - forskningsstøtte

Vi ønsker å gjøre det lettere for deg å navigere i forskningsstøtten!

 

Ta kontakt her - og vi hjelper deg videre!
En blå skjerm med hvit tekst
Maŋemus ođastuvvon 2024-12-03