Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
En person som holder en blå enhet

Datahåndtering

Skal du håndtere helseopplysninger i ditt forskningsprosjekt? Da bør du tenke på hvor og hvordan du skal gjøre dette. I forskningsavdelingen kan vi hjelpe deg med tilgang til helsedata til forskning, samt bistå med verktøy for innsamling, lagring, og analyse av helsedata.

Tilgang til helsedata 

Helsedata til forskning kan hentes fra ulike kilder, blant annet:  

  • Pasientjournaler, både fra Helseplattformen AS og “gamle” journalsystemer 
  • Nasjonale, regionale og lokale helseregistre 

Ønsker du å bruke journaldata fra Helseplattformen AS til forskning, må du søke om tilgang hos den regionale DAC (Data Access Committee). Vi bistår deg med dette. 

EQS-prosedyre: Tilgang til forskningsdata fra Helseplattformen - Data Access Committee.pdf

 

Datainnsamling 

Ved å bruke et elektronisk system for innsamling av data i forskningsprosjekter forenkler man innsamling og samarbeid om pasientdata. I tillegg vil man kvalitetssikre data, samt ivareta personvern og informasjonsssikerhet for deltakere i kliniske studier.

Vi hjelper forskere som ønsker å benytte en elektronisk datainnsamlingsløsning i forsknings- og kvalitetsprosjekter. Vi har to tilgjengelige verktøy, Viedoc og eFORSK, som begge ivaretar krav til sporing, GCP og personvern. Begge er risikovurdert og godkjent for bruk av forskere i Helse-Midt Norge og ved NTNU. Randomisering av deltakere i en studie er noe vi kan bidra med, enten i løsningene eller separat fra disse. 

eFORSK kan benyttes i nasjonale studier som utgår fra Helse Midt-Norge eller NTNU, både enkeltsenter- og multisenter studier. eFORSK er en selvbetjent datainnsamlingsløsning der forskere kan bygge skjema selv, med veiledning fra superbrukere ved Seksjon for prosjektstøtte. eFORSK har mulighet for både forskerutfylte og pasientutfylte skjema (ePROM). ePROM benytter HelseNorge eller sikker digital postkasse for utsending av skjema til studiedeltakere ved hjelp av personregisteret og har egen digital samtykkeløsning. eFORSK eies og driftes av HEMIT, Helse Midt-Norge IT. Kostnader kan påløpe dersom forskningsstøtte bidrar i bygging av skjema i databasen. 

Viedoc egner seg godt til multisenterstudier, både nasjonale og internasjonale og tilfredsstiller alle regulatoriske og funksjonelle krav til legemiddelstudier. Studier settes opp i Viedoc av sertifisert superbruker ved Seksjon for prosjektstøtte. Oslo universitetssykehus (OUS) har inngått avtale med Viedoc™ om bruk av datafangstløsningen Viedoc og St. Olavs hospital har inngått en avtale om bruk av løsningen via OUS. Her må det påregnes årlige lisenskostnader i tillegg til en kostnad for bygging og utvikling av databasen. 

 

Analyserom

Forskning på helseopplysninger skal skje i et sikkert og tilgangsstyrt analyseområde. 

Helsedatasenter i Midt-Norge tilbyr digitale analyserom som kan brukes til forskning på helseopplysninger. I analyserommet tilgjengeliggjøres data og analyseverktøy for medarbeidere i ditt forskningsprosjekt. 

I et analyserom: 

  • får du sikker innlogging via norsk BankID, kun for medarbeidere i prosjektet
  • er data tilgjengelig på tvers av institusjoner, og egner seg derfor spesielt godt til samarbeidsprosjekter
  • har du mulighet til å bruke en rekke analyseverktøy, som R-Studio, SPSS og Stata

 

Lagring/arkivering av helsedata

Forsker du på helsedata, skal dataene være tilgjengelige for innsyn i minst fem år, og ofte lengre, etter prosjektslutt. Vi hjelper deg med å finne riktig løsning.

Maŋemus ođastuvvon 2025-01-07