Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelser og behandlinger

Hva legene og sykepleierne trenger å gjøre for å finne ut hvorfor du er syk, er litt forskjellig. Les mer om de ulike undersøkelsene og behandlingene under bildet.

En gutt sitter i en stol. Foran sitter en dame i hvitt og noen rare briller på seg. Damen lyser i øynene på gutten

Når du skal ta blodprøve får du som regel på deg litt "tryllekrem", eller Emla som det heter. Da kjenner du bare et lite prikk når blodprøven tas. 
 
Vi har laget en side hvor du finner mer infomasjon om hvordan blodprøven blir tatt. Der har vi også innhold tilpasset barn og ungdommer. Både brosjyre og video.
 
 
En gutt sitter i en stol. Ved siden av sitter det en dame kledd i hvitt. Hun holder en nål mot underarmen til gutten..
Blodprøve er ikke vond. Om du vil sitte på fanget til mamma, pappa eller andre som er med deg, er det lov. Foto: St. Olavs hospital

 

CT er en stor maskin som ligner litt på en tunnel som tar bilder av kroppen. Du må ligge på en benk og når maskinen tar bilder, vil benken bevege seg frem og tilbake. Du må ligge musestille når bildet blir tatt.

Vi har laget en side hvor du finner mer infomasjon om hvordan CT-undersøkelsen blir gjennomført. Der har vi også innhold tilpasset barn og ungdommer.
 
 
En gutt ligger utstakt på en benk omgitt av en maskin. En dame kledd i hvitt holder han i hånden.
CT-undersøkelse gjør ikke noe vondt. Du ligger bare stille en liten stund, og så er du ferdig. Foto: St. Olavs hospital

 

Når vi sjekker hvordan bevegelsene inni hodet ditt er, må vi ta en undersøkelse som heter EEG. Da fester vi mange små elektroder på hodet ditt. De ser ut som små knapper med ledninger på. For å få elektrodene til å sitte fast på hodet ditt må vi bruke litt lim. Håret ditt blir litt klissete av limet, og derfor får du vaske håret når du er ferdig med undersøkelsen​.

Under undersøkelsen må du sitte ganske stille, men heldigvis kan du lese bok eller sitte på fanget til mamma eller pappa.

Vi har laget en side hvor du finner mer infomasjon om hvordan EEG blir gjennomført. Der har vi også innhold tilpasset barn og ungdommer. 

Klikk her for å komme til EEG-siden.

Mange barn opplever å måtte ha gips på en fot eller en hånd. NRK Super har laget en video om hvordan det er å få gipset et brukket bein.

Se filmen her.

En gutt som sitter i en stol
En liten gutt er ferdig gipset. Det var ikke vondt i det hele tatt.

Hørselsundersøkelse små barn

Når vi tar en hørselstest så sjekker vi hvor godt du hører. Da har du på deg hodetelefoner som det kommer små lyder ut av, og så skal du legge en ball i en bøtte når du hører en lyd.

 

Hørselsundersøkelse barn/ungdom

Når vi tar en hørselstest så sjekker vi hvor godt du hører. Da har du på deg hodetelefoner som det kommer små lyder ut av. Idet du hører lyd skal du trykke på en knapp som du holder i hånda.

En gutt sitter i en stol med høretelefoner på ørene. I hånden har han en knapp.
Slik ser det ut under en hørselsundersøkelse. Jonas har fått på seg høretelefoner, og i hånden har han en knappen. Foto: St. Olavs hospital

 

På sykehuset hender det at barn og ungdom må gjøre undersøkelser de synes er vonde eller skumle. Da kan vi gi litt lystgass. Lystgass er en usynlig gass som barnet/ungdommen puster inn gjennom en maske. Den virker både smertestillende, beroligende og litt søvndyssende, slik at barnet blir mindre redd og undersøkelsen eller prøven gjør mindre vondt.

Les mer om hvordan dette foregår, her.

En gutt ligger på en seng. En dame kledd i hvitt står siden av og holder en maske over guttens munn og nese
Foto: St. Olavs hospital

 

MR er en stor maskin som ligner litt på en tunnel som tar bilder av kroppen. Du må ligge på en benk og når maskinen begynner å ta bilde, bråker det ganske mye. Du kan få på deg noen hodetelefoner som stenger ute lyden litt. Du må ligge musestille når bildene blir tatt.

Les mer om hvordan MR-undersøkelsen foregår, her.

En kvinne som ser på en mann i en sykehusseng
Her er Jonas på vei inn i MR-maskina. Foto: St. Olavs hospital 

 

Noen undersøkelser eller operasjoner som skal gjennomføres krever at du ligger helt i ro. Da kan du få narkose. Det gjør at du sover mens undersøkelsen blir gjort. Narkosen kan bli gitt som en medisin i et lite plastrør (veneflon) i en blodåre på hånden eller du kan puste inn sovemedisinen gjennom en liten maske.

Anestesipersonellet finner ut hvilken metode som passer best for nettopp deg. 

Les mer om narkose for barn.

Les mer om narkose for ungdom.

En gutt ligger på en benk og holder en maske over munn og nese. Ved siden av står en dame ikledd grønt bøyd over han.
Her får Jonas narkose gjennom en liten maske. Foto: St. Olavs hospital

 

Røntgen er en slags fotografering av det som er inni kroppen din. Hvor kult er ikke det? Du kan enten ligge, sitte eller stå mens vi tar bildene, det kommer litt an på hva legen ønsker bilde av. Du må ligge musestille når bildene blir tatt.

Les mer om hvordan en røntgenundersøkelse foregår, her.

En gutt ligger på en benk. Over han står en dame kledd i hvitt
Jonas blir gjort klar for røntgen. Røntgen er ikke vondt, du må bare ligge stille en liten stund. Foto: St. Olavs hospital

 

Ultralydundersøkelsen skjer inne på et ganske mørkt rom hvor du ligger på en undersøkelsesbenk. Det brukes en gele mellom ultralydapparatet og huden din, på den måten kan vi se inni kroppen din.

Her kan du lese mer om hvordan ultralyd gjøres.

En person i sykehuskjole

 

Noen barn trenger å få medisinen gjennom et plastrør i hånden. Da er det lurt å få på "trylleplaster" eller Emla. Det gjør at du kjenner et lite prikk når plastrøret settes inn i hånden. 

Les om da Gusse fikk satt på venflon på labben sin (brosjyre).

En grevlingbamse som får stukket en nål i labben.
Her får Gusse satt inn veneflon i labben.

Når vi undersøker øynene gjør vi først en synstest, for å se hvor små figurer du klarer å se. For å undersøke om du trenger briller, må vi gi øyedråper først. De må virke i 20-30 minutter før vi kan måle styrken. Kanskje må vi også lyse på øynene dine, eller sjekke hvordan øynene dine beveger seg.

En gutt sitter på en stol. Foran sitter en hvitkledd dame med rare briller. Damen lyser inn i guttens øyne mens hun holder opp en rød dusk som gutten skal se på.
Foto: St. Olavs hospital

En lege som undersøker et kosedyr
Gusse sliter med å puste, derfor er han på sykehuset og får inhalasjonsbehandling. Da blir alt så mye bedre. Det er ikke vondt!

Inhalasjonsbehandling blir gitt til pasienter med pustebesvær. Ved inhalasjon med forstøver kommer damp med medisiner eller saltvann ned i luftveiene. Virkningen inntrer raskt og gjør det enklere å puste.

Les mer om hva inhalasjon er og hvordan det foregår.

En sonde er et tynt og mykt plastrør som går inn i nesa, og helt ned i magesekken din. Du trenger en sonde når du må få medisiner gjennom den, eller ha hjelp til å spise eller drikke. 

Les mer om sonde i denne brosjyren.

En bamsegrevling med en slange tapet på kinnet.
Her har Gusse fått innlagt sonde. Det er ikke vondt. Foto: St. Olavs hospital
Sist oppdatert 08.01.2025