Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Samfunnsansvar

Bestilling av pasientmat

St. Olavs hospital, avdeling Mat og Cafe, bestiller og produserer årlig store mengder mat til produksjon av pasient mat til lunsj og middag. Det bestilles automatisk lunsj og middag til alle pasienter som har status innlagt på sykehuset. Om ikke bestillingen korrigeres etter faktisk behov, blir det produsert mengder mat som pasientene ikke spiser.

St. Olavs hospital
Publisert 16.01.2025
Sist oppdatert 11.02.2025

Det ble i 2018 gjennomført en undersøkelse med fokus på daglig mengde matsvinn etter bestilling av pasient mat. Undersøkelsen konkluderte med uønsket mengde matsvinn. Grunnet covid, ble videre tiltak utsatt.

Ansatte i St. Olav mat og cafe

Foto: St. Olavs hospital

 

Høsten 2021, igangsatte Mat og cafe et forbedringsprosjekt, hvor rutiner for bestilling av pasient mat ble satt i prosjekt ledende av KGAS1, kirurgisk klinikk. Prosjektet medførte at bestilling av pasient mat ble satt i system med utarbeidelse av nivå 1 prosedyre som del-resultat. Det ble også utarbeidet opplæringsvideo lagt i aktuelle ansattes kompetanseplan for e- læring.

Hovedhensikten med prosedyren er å sikre god og lik praksis for matbestilling til pasienter på hele St. Olavs hospital. God styring på matbestillingene er viktig for at rett pasient skal få riktig mat i riktig mengde til rett tid.

Prosedyren vektlegger økt ansvarliggjøring av ledere og personalet, som tydeligere bestillinger til postvertene fra sengetun og tydeligere bestillinger til personalet som serverer lunsj og middag. Prosedyren har videre til hensikt å styrke medvirkning fra pasientene i matbestillingene.

Et annet mål med å ha god styring på matbestillingene er å oppnå økt bærekraft i henhold til miljø og økonomi.

Pr dags dato har Mat og Cafe registrert redusert innkjøp av råvarer til mat, uten at pasientene har fått et dårligere tilbud.

Tall fra november måned år 2023 og 2024:  

Bestilt antall porsjoner middag:

Periode:

Antall:

November 2023

25 080

November 2024

23 354

Reduksjon

1 686

 

Bestilt antall porsjoner lunsj:

Periode:

Antall:

November 2023

17 467

November 2023

16 911

Reduksjon

556

 

Konsekvens: Reduksjon i kroner og øre av innkjøp råvarer kun for november måned 2024:

243 877 kroner. Dette er råvarer som ellers ville endt som søppel.