Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hvem kan du møte på sykehuset?

På sykehuset jobber det mange forskjellige folk. Her kan du møte på leger, sykepleiere, psykologer, portører og mange flere. Noen går i hvitt, andre i blått, rosa, rødt eller grønt. Alle vi som arbeider på sykehuset ønsker at du skal ha det bra hos oss. På denne siden presenterer vi mange av de rollene du kan komme til å møte mens du er på sykehuset.

En gutt står ved en stor tv-skjerm og skriver på den. Ved siden av står det en dame med en genser det står LÆRER på på ryggen.

En person som har på seg en hvit uniform
Dette er Charlotte. Hun er barnelege her på St. Olavs hospital. 

Barnelegene er faktisk eksperter på barn som er syke! De undersøker deg og bestemmer hva slags hjelp du trenger. Som regel kommer de innom deg hver dag mens du er på sykehuset for å spørre hvordan det går og for å bestemme hva som skal skje videre. Legene kan mye om kropp, medisiner og behandling. Siden de også vet mye om sykdommen din, er det lurt å spørre dem om ting du lurer på.

En kvinne i en sykehusseng med en mann i en sykehusseng
Om du trenger narkose før en operasjon eller en undersøkelse, er det alltid en anestesilege eller -sykepleier som passer på deg. Foto: St. Olavs hospital

Anestesisykepleiere og -leger kjenner du igjen på de grønne klærne vi går med. Det er fordi vi jobber på operasjonsavdelingen. Det er nemlig vi som passer på deg når du sover før en operasjon eller undersøkelse. Anestesi er på en måte hele sykehusets bestevenn! Vi rykker ut og hjelper til når det virkelig haster. Alle vi som jobber her, elsker å jobbe med barn, og gleder oss til å møte akkurat deg!

En mann som holder et bål
Mads sitt motto er: Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lengere tid og Carpe Diem. Foto: St. Olavs hospital

Mads Trivselsykepleier jobber for Barnekreftforeningen i Trøndelag og Møre og Romsdal så er han barnesykepleier ved Barn MIN på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital.

Som Trivselssykepleier handler det om å spre glede og trivsel hos de kreftsyke barna og ungdommene som er inneliggende på Barn 4 (avdeling for kreft og blodsykdommer). Arbeidsdagen består i å oppfylle ønsker og drømmer som pasientene har og arrangere ulike aktiviterer på og utenfor avdelingen. For eksempel male på t-skjorter, spille spill, kjøre bilbane og ulike hobbykvelder. Det er også mulighet for lukket visning på Prinsen kino når de er lav i blodverdier.

Da blir det mange magiske øyeblikk!

To damer som er kledd i blått. I hendene har de små bamser
Foto: St. Olavs hospital

Psykologer og psykiatere kan hjelpe barn og ungdom som er på sykehus. Det kan være godt å snakke med noen når man har vanskelige tanker og følelser. Foreldre kan også få snakke med oss, vi skal hjelpe til å ta vare på alle i familien.

En kvinne ligger i en seng med den ene hånden i luften. den har fått litt rosa gips på seg. Rundt sengen står to damer kledd i hvitt.

Foto: St. Olavs hospital

Barneortoped Cecilie førger godt med når barnesykepleier Marit øver seg på gipsing av liksom-brukket håndledd. Navnesøster Marit, som også er barnesykepleier, må stille som liksompasient. Gusse er til god støtte under behandlingen.

En barneortoped er en lege som behandler pasienter som har medfødte feilstillinger i skjelettet, hoftelidelser, nevrologiske lidelser eller brudd- og brannskader. Våre pasienter er fra 0-18 år.

Sykepleiere som hjelper ortopeden bistår i behandlingen sammen med legen. Gipsing, sårskift, mobilisering, smertebehandling, informasjon og støtte både fysisk og psykisk til foreldre og barn.

En dame i hvitt sitter foran en fargerik tapet. I hånden holder hun et stort blodprøverør.
Mari er bioingeniør og tar blodprøver av barn og ungdommer ved St. Olav. Foto: St. Olavs hospital

De som jobber på laboratoriet er utdannet spesielt for å ta og undersøke blod (blodprøver) og tiss (urinprøver). Det er viktig å se på blodet om det er i orden eller ikke, for da kan vi også finne ut om du trenger medisiner. Blodprøvene blir vanligvis tatt av bioingeniører eller helsesekretærer, men det hender også at en av sykepleierne eller legene tar prøver. Når blodprøven er tatt, sendes den videre til laboratoriet som undersøker den, før svarene sendes tilbake til legen. 

Gruppebilde av fire damer i rosa klær, og en dame med gitar og kledd i blått.
Ansatte ved Sykehusbarnehagen

Sykehusbarnehagen er et pedagogisk tilrettelagt tilbud for barn i alderen 0 - 6 år som er innlagt ved Barne- og ungdomsklinikken. Her er det lagt til rette for stimulering gjennom lek og allsidige aktiviteter. Med dette ønsker vi å ta vare på det friske i barnet og prøver å normalisere hverdagen så godt som mulig, slik at det kommer seg gjennom sykehusoppholdet på best mulig måte.

Les mer om Sykehusbarnehagen her.

Et par kvinner som holder gjenstander
Gusse synes det er vanskelig å spise nok når han er syk, så våre klinisk ernæringsfysiologer, Tea (t.h) og Caroline (t.v), hjelper han med å få i seg litt ekstra mat. Foto: Trine Nordgård Stensaas, St. Olavs hospital

Kliniske ernæringsfysiologene på Barne- og ungdomsklinikken jobber for at barn i alle aldre får i seg riktig og tilstrekkelig med næring på sykehuset. Kroppen trenger mat for å vokse og fungere optimalt, men også for å kunne takle en sykdom og/eller behandling best mulig. Når du er syk er det ikke alltid like enkelt å spise nok. Da hjelper vi med andre alternativer enn vanlig mat, slik at kroppen likevel får det den trenger. For å vite hva kroppen har behov for, er det fint å ta målinger av vekt og høyde.

Gruppebilde av seks personer kledd i blått, og en kledd i hvitt.
Avdelingsleder Jan (bak til høyre) har samlet ansattestaben ved skolen.

Ansatte ved skolen er med på å gi tilpasset opplæring til barn, ungdom og voksne som er pasienter ved sykehuset. Mange av våre pasienter er inneliggende på sykehuset over lengre tid, eller er her ofte, så da er skolen her for å tilby undervisning. 

Et par kvinner som spiller gitar
Kari (t.v) treffer du på Sykehusbarnehagen og skolen. Hun kan også komme opp i avdelingene.

På St. Olav har vi en superflink musikkterapeut som heter Kari. Sammen med henne kan du få synge, spille på ulike instrumenter eller bare sitte og lytte til musikk. Dette kan du gjøre sammen med andre barn, på et rom sammen med noen du kjenner godt, eller helt alene dersom det passer bedre.

Kanskje du har lyst til å lære og spille et instrument, eller lage en sang?

Musikk kan jo gjøre godt for både kropp og humør!

En lege som tar seg av en pasient
Martin har fått besøk på rommet. Sykehusklovnene sprer glede og gjør det lille ekstra for våre minste pasienter. Foto: St. Olavs hospital

 

Vi får besøk av sykehusklovner på Barne- og ungdomsklinikken på faste dager i uken.
Da kan du møte dem på rommet ditt og rundt i gangene.

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!

Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn og unge på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Du kan lese mer om Sykehusklovnene her: www.sykehusklovnene.no

 

En person som sitter ved et bord med et kosedyr
Torun Gangaune Finnanger er nevropsykolog her på St. Olavs hospital.

Nevropsykologer undersøker hvordan hjernen din arbeider. Det gjør vi ved å snakke sammen om hvordan du har det, og ved å gjøre noen tester. Testene er nesten litt som oppgaver du gjør på skolen. Oppgavene kan være å svare på spørsmål, eller gjøre på skjerm eller papir. Testene kan si oss noe om hvordan du lærer, husker og konsentrerer deg. De sier noe om hvordan du snakker og forstår ting som blir sagt, og hvordan hendene dine klarer å gjøre ting. Vi prater også om hvilke ting du synes du får til bra, og hva som er vanskelig.

En stund etter at vi er ferdig med testene møtes vi igjen, snakker om hvordan du løste oppgavene, og snakker om hvordan vi kan hjelpe deg med det som var litt vanskelig - for eksempel om du trenger mer hjelp på skolen.

Et par kvinner i røde skjorter
Portørene ved St. Olav er godt synlig med sine fine røde og hvite uniformer. Foto: St. Olavs hospital

Pasientportørene på St. Olav bringer pasienter mellom sykehusets bygg og avdelinger. Vi passer på at pasientene kommer trygt fram dit de skal på det store sykehuset vårt. Det er pasienter som skal legges inn på en sengepost, eller skal fra rommet sitt til undersøkelse eller behandling og tilbake igjen. 

Pasientene transporteres i seng eller sittende i rullestol. Noen går også selv, men trenger følge for å finne fram. Vi transporterer også pasientene som kommer til sykehuset med helikopter, og vi har noen portører som kjører pasienter i en hvit ambulanse ut fra sykehuset når de er ferdig behandlet.

Vi er lett synlige inne på sykehuset med røde og hvite klær. Vi har portører på jobb alle dager, hele døgnet.

En kvinne som holder et kosedyr
Logoped Lise stimulerer muskelaturen rundt munnen til Gusse. Foto: St. Olavs hospital

Logopeder kan mye om hvordan munnen og svelget fungerer. Når du er syk kan det være vanskelig å spise og/eller svelge, og da kan en logoped hjelpe til. Som regel får du spise og drikke litt når du kommer til logopeden. Vi bruker å se i en bok for å teste musklene i munnen og ansiktet ditt. Vi prater også litt med de voksne, og da kan du leke mens du venter.

I tillegg kan vi mye om hvordan du lærer og utvikler deg. Vi ønsker å bli kjent med deg gjennom å leke, spille spill, gjøre ulike aktiviteter og tester. På den måten kan vi gi deg, og foreldrene dine, en god hverdag hjemme og i barnehage/på skole.

Noen ganger samarbeider vi med logopeden der du bor, slik at de kan hjelpe deg videre.

En gruppe mennesker som går i en gang
Løpende sykehushumanist Asbørn, sparkesyklende hovedprest Ingvild (t.v) og kulturkonsulent Dilek (t.h). Foto: St. Olavs hospital

 

Når noen blir syke, er det vanlig å få mange tanker og følelser, og de er noen ganger litt vanskelige å snakke om. Trenger du noen å snakke med? Dele tanker og følelser om sykdom, håp, hverdagen eller folkene du har rundt deg? Eller kanskje tenker du litt på døden? Vi i Preste- og samtaletjenesten prater gjerne med deg! Du kan ringe oss på telefon 913 48 862. Det er alltid noen som tar telefonen.

Både pasienter, pårørende og ansatte kan ringe for å gjøre en avtale. Vi er sykehusprester, sykehushumanist (som er filosof) og kulturkonsulent som jobber hos oss. Du trenger ikke ha samme livssyn eller tro som den du snakker med. Samtalen tar alltid utgangspunkt i deg og det du er opptatt av.

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Våre sosionomer bidrar til å øke pasienters og foreldres/pårørendes evne og mulighet til å mestre en endret livssituasjon.

Sykehussosionomene er for mange pasienter og pårørende en viktig brikke i den helhetlige behandlingen. Sosionomen bistår foreldre/pårørende med informasjon om hva som finnes av tilbud og støtteordninger, og hvilke rettigheter de kan ha i akkurat sin situasjon. Sosionomene har oversikt over og kan formidle kontakt til det aktuelle hjelpeapparat utenfor sykehuset. Vi veileder og bistår med søknader der det er behov, samt samtaler om de følelsesmessige reaksjoner som ulykke og sykdom kan føre med seg.

Åtte damer kledd i blå skjorte og hvit bukse står oppstilt på to rekker. Med seg har de en bamse, dukke, rokkering og såpebobler.
Denne fine buketten med damer er fysioterapeutene ved St. Olavs hospital. Foto: St. Olavs hospital

Fysioterapeuter kan mye om kroppen vår - hvordan vi beveger oss og hvordan musklene og skjelettet fungerer. Noen ganger leker vi sammen, andre ganger kan vi trene, gjøre oppgaver eller se hvordan kroppen din beveger seg.

Lek og bevegelse er bra for kroppen din!

Fire sykepleiere står foran en behandlingsbenk. Den ene holder en kosebamse-grevling i hendene.
Gusse er i trygge hender hos radiologene og radiografene på St. Olav. Foto: St. Olavs hospital

Når du er på røntgenavdelingen møter du radiografer og radiologer. De tar bilder av deg med ulike apparater, for å ta bilder av det som er inni kroppen din. Det kan være både på røntgen, MR, CT og ultralyd.

Sist oppdatert 21.02.2025