Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

St. Olavs hospital best på innovasjon for andre år på rad

St. Olav er igjen kåret til Norges mest innovative sykehus. I tillegg ligger sykehuset høyest av norske sykehus i den internasjonale kåringen World’s Best Smart Hospitals 2025. – Dere er visjonære og viser gjennomføringsevne, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Christina Yvonne O. Kalland
Publisert 14.02.2025
Sist oppdatert 17.02.2025

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre var fredag denne uken på St. Olav for å presentere regjeringens kreftstrategi 2025 - 2035. Valg av sted kunne neppe passet bedre, for samme dag ble det kjent at St. Olav igjen er kåret til Norges mest innovative sykehus! 

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre besøker St. Olavs hospital, 14. februar 2025

Video: St. Olavs hospital

– Det er bare å gratulere! Jeg vet det er utrolig mange flinke folk som jobber her - og at dere er kreative, visjonære og tør å tenke stort og også ha gjennomføringsevne til å få det til, sier statsråden.

En mann og en kvinne som snakker med en mann i dress

Foto: St. Olavs hospital

Besøk av helse- og omsorgsministeren: Jan Christian Vestre (til venstre, bærer stol) var på St. Olav denne uken i anledning presentasjon av kreftstrategien. Sykehusdirektør Tom Christian Martinsen er fornøyd med besøket - og å bli kåret til Norges mest innovative sykehus for andre år på rad!

St. Olavs hospital har altså fått den høyeste nasjonale innovasjonsskåren i Norge, i en ny undersøkelse gjennomført av selskapet Induct på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet. Sykehuset har også havnet på 40. plass i den internasjonale kåringen World’s Best Smart Hospitals, og ligger dermed høyest av alle norske sykehus.

– Det er utrolig hyggelig, og det viser at vår satsing på innovasjon legges merke til. Vi er nødt til å tenke nytt for å håndtere fremtidens utfordringer, vi har ikke råd til å la være. Innovasjonen står sterkt på St. Olav, og dette er noe å være stolt av, sier direktør ved St. Olav, Tom Christian Martinsen.

St. Olav best i landet på innovasjon også i fjor

Nasjonale innovasjonspoeng

  • Oversikt utarbeidet av selskapet Induct gjennom en avtale med de regionale helseforetakene.
  • Formålet er å kartlegge innovasjonsgraden ved norske sykehus
  • Poengene genereres i forhold til hvor mange prosjekter man har i ulike faser i innovasjonsportalen Induct.

Eget innovasjonsprogram

Innovasjonsprogrammet (tidligere Forbedringsprogrammet) på St. Olav består av fire satsingsområder. Disse fire er tjenesteinnovasjon, digitalisering, kompetansesammensetning og prioritering. Alle prosjektene under hvert satsingsområde er satt opp med egne tydelig definerte resultatmål (KPI), der kostnadseffektivitet inngår som en av dem i alle prosjektene. KPI-er er viktige for å sikre at vi kan måle effekt og resultat av tiltakene som settes inn.

Per nå er det over 200 aktive innovasjonsprosjekter ved St. Olavs hospital.

– Dette er resultater av mange år med målrettet innovasjonsarbeid i sykehuset, der fagmiljøene identifiserer og gjennomfører gode prosjekter med god støtte fra innovasjonsmiljøet ved sykehuset. Vi er avhengige av å utvikle St. Olav videre med nye måter å jobbe på, og slike prosjekter er avgjørende for at vi skal ha god pasientbehandling i årene fremover, sier Tom Christian Martinsen.

Les også: Innovasjonsprosjekter i medvind

Les også: Det blir ny St. Olav-konferanse i 2025 - Norges mest innovative møteplass innen helse!

Helse- og omsorgsministeren på St. Olav med nasjonal kreftstrategi for de neste ti årene

Innovasjon og nytenking er også viktig innen kreftbehandling og kreftomsorg. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre samlet fredag 14. februar folk og presse i Kvinne-barn-senteret på St. Olav for å lansere den nye, nasjonale kreftstrategien.

Et økende antall krefttilfeller er en av de største utfordringene vi har når det gjelder utvikling av sykdom i befolkningen. Vi blir stadig flere eldre - og risikoen for kreft øker med stigende alder. Mangel på helsepersonell i årene som kommer, er en utfordring for hele helsetjenesten - også i kreftomsorgen. Samtidig bidrar forebygging, tidlig diagnostisering og bedre og mer tilpasset behandling til at flere blir helt friske etter kreft, de lever lenger og med høyere livskvalitet. 

Helseministeren i Norge som holder en bok

Foto: St. Olavs hospital

Felles innsats mot kreft: Vestre besøkte St. Olav, og la frem den nasjonale kreftstrategien for de neste ti årene. 

 

Jan Christian Vestre markerer taktskifte med ny kreftstrategi

Kreftstrategien Felles innsats mot kreft 2025-2035 legger grunnlaget for at den gode kvaliteten i norsk kreftomsorg skal bli enda bedre gjennom fem punkter:

  1. Norge skal være et foregangsland innen kreftforebygging og tidlig oppdagelse.
  2. Norge skal være et foregangsland for gode pasientforløp.
  3. En mer brukerorientert kreftomsorg.
  4. Flere skal overleve og leve lenger med kreft og etter kreft.
  5. Best mulig livskvalitet for pasienter med kreft og deres pårørende.

Les hele strategien her

Se bilder fra lanseringen her