Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Noen å snakke med når det røyner på

Sykepleier Cathrine Bang Hellum (37) er ansatt på fulltid i Prestetjenesten - og har som den eneste i norsk sykehussammenheng fått tittelen Samtalepartner på fulltid.

Christina Yvonne O. Kalland
Publisert 18.09.2015
Sist oppdatert 25.11.2024
 
 
Cathrine Bang Hellum ute i parken

Foto: St. Olavs hospital

Cathrine Bang Hellum

På ingen måte en beskyttet tittel. Bang Hellum har lang fartstid både som sykepleier ved St. Olav og som aktiv i Røde Kors. Det kommende året skal hun altså jobbe som samtalepartner, sammen med sykehusprestene som daglig er rundt på sykehuset og møter mennesker i alle slags livssituasjoner.

– Hva innebærer egentlig det?

– Det kan være individuell veiledning og rådgivning av enkeltmennesker, ledere og grupper. Jeg skal være en ressurs og en samtalepartner for mennesker på sykehuset som kan ha behov for å snakke med noen, og som har et ønske om at det ikke er en prest. Det kan være pasienter og pårørende med akutte psykososiale behov, eller noen som vil snakke om de store spørsmålene i livet. Jeg syns det er fint at prestetjenesten ved St. Olav er åpne rundt tros- og livssynsspørsmål, forteller Cathrine Bang Hellum.

Det mellommenneskelige

Som sykepleier opplevde hun av og til at det var en del av helheten hun ikke alltid skjønte selv.
– Jeg ville lære mer om det mellommenneskelige, styre oppmerksomheten mot det som ikke blir sagt, men som tar stor plass likevel. En slik tankegang ligger naturlig nok nært omsorg og sykepleie, så det er et godt grunnlag som jeg har valgt å bygge videre på, forteller Bang Hellum, som ikke har en personlig tro.

Cathrine Bang Hellum og Øyvind Taraldset Sørensen sitter ute rundt et bord

Foto: St. Olavs hospital

Cathrine Bang Hellum og Øyvind Taraldset Sørensen.

Hovedprest Øyvind Taraldset Sørensen mener det er viktig at prestetjenesten utvikler seg, og fortsetter å være åpen og være noe for alle.


– Samtidig som det utfordrer oss på identiteten vår, hva er vi nå? Hvordan vet folk hva de får når de henvender seg til oss? Samtidig ønsker vi jo å møte folk med et åpent og uavhengig sinn, og det gjør vi. Men det hender jo at mennesker på sykehuset trenger noen å prate med, og at de ikke ønsker å forholde seg til at vedkommende er prest. Der kommer Cathrine inn med et annet utgangspunkt, og kan imøtekomme behovet. Det er mye refleksjon rundt hva som er riktig retning, mens vi tar et skritt videre i livssynsåpen retning, sier Taraldset Sørensen.

Støtte

– Folk har forskjellige behov i de ulike situasjonene de kan komme opp i på et sykehus. Noen finner støtte i religion og tro, mens jeg tenker at jeg også har andre verktøy i verktøykassen min, om man kan si det sånn, tilføyer Bang Hellum.


– Cathrine kan bidra til å berike, åpne opp, se nyanser og nye muligheter, for de pasientene som ikke nødvendigvis ønsker å snakke med en prest, tror Sørensen.

– Og kanskje først og fremst være en støtte og en samtalepartner når livet står på som verst, når man bare trenger hjelp til å leve, sier Cathrine Bang Hellum.