Samler DPS-senger på Østmarkneset
St. Olavs hospital samler de distriktspsykiatriske sengene i Trondheim på ett sted, og beholder sengekapasiteten i Orkdal. – Vi mener dette på sikt vil gi et mer robust tilbud både når det gjelder kapasitet, kvalitet og rekruttering, sier sykehusdirektør Tom Christian Martinsen.
Beslutningen tas etter en omfattende prosess, og blir førende både for faglig utvikling og budsjett fremover.
– Det er to sterke fagmiljøer på Nidaros og Tiller, og vi ønsker å få det beste fra begge steder når vi samler døgnplassene på ett sted i Trondheim. Endringene er i tråd med de overordnede planene for psykisk helsevern, sier Martinsen.
Endringen betyr at 24 døgnplasser ved Nidelv DPS på Tiller flyttes til Nidaros DPS på Østmarkneset, hvor det i dag er 32 døgnplasser. Det gir totalt 51 døgnplasser, noe som betyr fem færre senger enn i dag. Antall døgnplasser utenfor Trondheim opprettholdes i Nidelv DPS sin virksomhet på Orkanger.
Samlingen av senger skal gi mer fleksibilitet og bedre utnyttelse av den totale kapasiteten. Med totalt 51 døgnplasser i Trondheim er det mulig å opprettholde dagens døgnkapasitet. Samling av virksomheten er et fremtidsrettet tiltak, som også henger sammen med planene for Senter for psykisk helse.
– Når vi ser på antall døgnplasser pr 10 000 innbyggere, vil St. Olav etter omleggingen være på samme nivå som Helse Bergen, sier sykehusdirektøren.
Bred prosess
Det har vært en bred prosess i psykisk helsevern for å vurdere hva som skal til for å ha solid og bærekraftig drift i årene som kommer. Fremtidsbildet gir hele sykehussektoren store utfordringer når det gjelder økonomi, helsepersonell og faglig utvikling, og det pågår en omfattende prosess i hele St. Olavs hospital for å tilpasse sykehusdriften til en ny hverdag.
– Vi må drive annerledes for å opprettholde et godt tilbud til pasientene fremover, og prosessen i psykisk helsevern har lagt særlig vekt på god og fleksibel døgndrift. Dette berører alle ansatte i de aktuelle enhetene, og vi har fått mange tilbakemeldinger knyttet til hva omstillingen vil bety for pasienter og fagmiljø. For å vite at vi gjør riktige valg for framtida, har det vært gjennomført grundige ROS-analyser. Å få frem konsekvenser og kompenserende tiltak er avgjørende for å sikre at endringene får ønsket effekt, sier Tom Christian Martinsen.
Prosessen er drøftet med tillitsvalgte og verneombud i psykisk helsevern og sentralt i St. Olavs hospital, som ønsker en klar plan for organisering og arbeidet videre. Brukerutvalget ved St. Olavs hospital og Regionalt brukerutvalg støtter omorganiseringen i psykisk helsevern, men ber samtidig om at tiltakene evalueres etter et år. Det forutsettes at det gjennomføres en prosess med bred medvirkning i tråd med sykehusets prosedyrer for omstilling, og for å finne gode løsninger for organisering og ledelse.
Drøftingsprotokoll
Traumetilbud
Parallelt legges det regionale traumetilbudet om, slik at pasienter i hovedsak får tilbud ved sitt lokalsykehus. Det har vært et mål for regionen å bygge opp utredningskompetanse i hvert helseforetak, noe som betyr at døgntilbudet i all hovedsak desentraliseres.
– Et samlet regionalt fagledernettverk innen psykisk helsevern støtter denne beslutningen, som gir pasientene et tilbud nærmere der de bor. Den regionale traumeenheten i St. Olav opprettholdes og skal bistå det desentraliserte tilbudet med veiledning og kompetanse, og det vil fortsatt være et døgntilbud dersom det oppstår behov, sier Tom Christian Martinsen.
Kontaktperson media
Kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne
Tlf 930 36 997