Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Helseplattformen i Midt-Norge

Riksrevisjonen har konkludert

Riksrevisjonen la i dag frem sin rapport etter undersøkelsen av Helseplattformen i Midt-Norge, og konkluderer med at det har vært betydelige svakheter i arbeidet med å planlegge, organisere og innføre Helseplattformen.

Publisert 24.10.2024
Sist oppdatert 29.10.2024

Samlet sett vurderer Riksrevisjonen situasjonen som sterkt kritikkverdig, og i den overordnede vurderingen heter det at «det var kjente, alvorlige feil i løsningen som ikke ble løftet opp i styringslinjen før St. Olavs hospital HF tok Helseplattformen i bruk i november 2022. Svakhetene har truet pasientsikkerheten. Svakhetene har også ført til at drift og videreutvikling av systemet har blitt mer kostnadskrevende, noe som kan innebærer at det økonomiske handlingsrommet til andre prioriterte områder i helseregionen blir mindre.»

Portrettbilde av sykehusdirektør Tom Christian Martinsen
Direktør ved St. Olav, Tom Christian Martinsen. Foto: St. Olavs hospital

 

– Rapportens beskrivelse av prosessen og risikobildet samsvarer med det vi har rapportert i vår egen styringslinje, både før og etter innføringen. Dette viser hvor viktig det har vært å ha en kontinuerlig overvåkning av risiko for å kunne sette inn nødvendige risikoreduserende tiltak. Vi får igjen bekreftet at ansatte har lagt ned en enorm innsats for å tilpasse seg ny journalløsning, overvåke pasientsikkerheten og samtidig ivareta pasientene ved å gi god pasientbehandling ved sykehuset. Det er jeg stolt av, sier sykehusdirektør Tom Christian Martinsen.

Opplæring i uferdig løsning

Riksrevisjonen peker også på at Helseplattformen AS og St. Olavs hospital ikke var godt nok forberedt på å innføre Helseplattformen, og viser til arbeidsprosesser og opplæring.

– St. Olavs hospital gjennomførte den obligatoriske opplæringen og forberedelsesaktivitetene som var forventet, men det må samtidig understrekes at våre ansatte ble lært opp og forberedt i en løsning som ikke var ferdig. Det må heller ikke være tvil om at uansett hvor godt forberedt vi var, så ville det ikke demmet opp for de alvorlige feilene som oppsto med meldingsflyten etter innføringen. Vi arbeider kontinuerlig med styrking og videreutvikling av opplæringen i verktøyet. St. Olav-ansatte har spilt en svært viktig rolle i videreutvikling av løsningen og gjennom deling av kunnskap og støtte til innføringen i Møre og Romsdal, sier Martinsen.

Mer å hente på effektivisering

Riksrevisjonen legger vekt på at IT-systemet må bli vesentlig enklere å bruke for de ansatte for å understøtte effektiv pasientbehandling.

– Vi har store omstillingsbehov på St. Olavs hospital og jobber intenst med å få mer effektiv drift i sykehuset. Da er det også helt sentralt at journalsystemet understøtter dette. Merkostnadene med økt bemanning under innføringen kommer på toppen av den generelle kostnadsøkningen i sykehussektoren, og det er bekymringsfullt om disse merkostnadene får konsekvenser for pasientbehandling og investeringer i regionen, slik det også beskrives i rapporten, sier Tom Christian Martinsen.

Pressemelding Riksrevisjonen  

Les rapporten fra Riksrevisjonen her