STL Dialogpris 2024
Får pris for åpenhet om ulike livssyn i helsesektoren
Preste- og samtaletjenesten ved St. Olav hedres med pris for å ha bidratt til et mer livssynsåpent samfunn, ved å tilby likeverdige tjenester til mennesker i sårbare livssituasjoner.
De siste 15 årene har det sakte vokst frem et større mangfold i offentlige institusjoner, gjennom personell med tilknytning til flere tros- og livssynssamfunn enn før, innenfor det som tidligere var kjent som prestetjenesten. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) kaller denne utviklingen gledelig, og hedrer aktører fra henholdsvis helsesektoren, forsvaret og akademia med en egen dialogpris.
Vinnerne innen helse er Preste- og samtaletjenesten ved St. Olavs hospital.
– Vi er stolte og glade for å ha mottatt STL’s dialogpris. For oss i Preste- og samtaletjenesten er det viktig å legge til rette for åpne samtalerom der pasienter, pårørende og ansatte kjenner seg møtt på sine åndelige og eksistensielle behov. Det er viktig at Preste- og samtaletjenesten i seg selv er livsynsmangfoldig og tverrfaglig. Å motta denne prisen betyr at vårt meningsfulle arbeid er blitt lagt merke til, og blir satt pris på også utenfor St. Olavs hospital. Det inspirerer oss til å fortsette å jobbe og videreutvikle vår tjeneste, sier St. Olavs hovedprest Ingvild Knudsen Hammernes.
Prisen ble delt ut i Oslo denne uken, og de andre vinnerne er Forsvarets tros- og livssynskorps og Livssynsåpent samtalesenter for studenter ved Universitetet i Oslo.
Kulturkonsulent og humanist
STL trekker i begrunnelsen frem at sykehusprestene ved St. Olav i snart 15 år har vært langt fremme i utviklingen av det livssynsåpne samfunnet. De har etablert konkrete tilbud gjennom å innlemme muslimer og humanister i den etablert prestetjenesten. De har vært modige gjennom å ta sjansen på å supplere institusjonsprestene med nye kolleger med annen fagbakgrunn, og livssynstilhørighet i ikke-kristne grupperinger. Dette har vekselvis møtt kritikk og støtte fra andre institusjoner, men utvidelsen har styrket samtaletjenestens eksistensgrunnlag og det livssynsbaserte samtaletilbudets plass i institusjonene.
Ved St. Olav ble den første kulturkonsulenten ansatt i 2011, og i dag er det Dilek Guven Akdeve som innehar stillingen.
I 2015 ble Cathrine Bang Hellum ansatt med tittelen Samtalepartner som et prøveprosjekt, og i dag er denne stillingen fast og innehas av sykehushumanist Asbjørn Fretheim.
Les mer: Prest og humanist side om side
STL understreker at årets prisvinnere også har bidratt til konstruktivt samarbeid mellom tros- og livssynssamfunn, offentlige institusjoner og med storsamfunnet. De har gjort modige grep som bringer oss nærmere et mer rettferdig livssynsåpent samfunn.
Vi gratulerer Preste- og samtaletjenesten vår!