Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Robotene kommer!

Nye operasjonsroboter gir nye muligheter, og kan bety mye for lungeoperasjoner på St. Olav.

Lill Kristine Anda
Publisert 22.07.2024
En gruppe kirurger i et rom

Forrige uke ankom to store pakker –som vil utgjøre stor forskjell. Sykehusets to Da Vinci-roboter erstattes snart med to nye modeller, som både er mer oppdaterte- og kommer med nye bruksområder.

- Dette har vi gledet oss veldig til, sier klinikksjef på kirurgisk klinikk, Torbjørn Dahl. Vi har visst at de gamle operasjonsrobotene var i ferd med å gå ut på dato og det var helt nødvendig å få nye nå. Og det åpner opp for helt nye muligheter.

 

Ny satsning på lungepasienter

En mann i grønn skjorte
Kirurgen opererer via robotarmer.

Da Vinci-robotene har vært i bruk i 14 år ved St. Olavs hospital og anvendes ved laparaskopisk kirurgi (kikkhullskirurgi) der det kan være vanskelig å komme til, som for eksempel ved blæra, prostata, endetarmen og bekkenorganene hos kvinner.

Man har mer kontroll enn ved vanlig kikkhullskirurgi, siden robotarmene har «håndledd», noe som gjør at man kan bruke mer skånsomme teknikker og dermed redusere risikoen for komplikasjoner.

Leger som utfører et eksperiment
Da Vinci roboten gjør det lettere å komme til.

Fordelen med det nyinnkjøpte systemet er at det bruker mindre plass enn det forrige, så man kommer enda bedre til, noe som betyr nye og viktige bruksområder. Sykehuset skal nå i gang med opplæring av lungekirurger, slik at de også kan benytte Da Vinci-robotene ved thoracoskopisk kirurgi og dermed lettere og mer skånsomt fjerne lungesvulster.

- Særlig har man sett på viktigheten av å kunne komme til de lymfeknutene som sitter sentralt i brystkassen. For oss vil det være en helt ny måte å jobbe på, og er helt nødvendig for å kunne tilby moderne lungekreftkirurgi, sier Torbjørn Dahl.

 

Allerede i bruk

De nye robotene fikk ikke ligge lenge på latsiden, og allerede dagen etter ankomst ble første operasjon med det nye systemet gjennomført. Eirik Kjøbli jobber til daglig som overlege ved seksjon for urologi, og var faktisk med som observatør den aller første dagen de gamle Da Vinci-robotene ble tatt i bruk i 2010. Denne gangen var han førstemann som testet ut det nye systemet.

En mann iført skrubb og blå hatt
Urolog Eirik Kjøbli foran den nye Da Vinci-maskinen.

Den aller første operasjonen var en blærekreftoperasjon, hvor Kjøbli benyttet en egenutviklet metode, kalt En-Bloc Radical Cystektomi, som har blitt en sensasjon både nasjonalt og internasjonalt. Metoden går ut på fjerne spredningsveien for kreftsvulsten, og har redusert risikoen for lokale tilbakefall, spredning til andre deler av kroppen og død betydelig.

- Vi har gode resultater med denne typen kreftkirurgi. Det er en metode som per i dag nesten bare gjøres på St. Olav, sier Eirik Kjøbli.

Kjøbli er godt fornøyd med hele teamets innsats, og med robotene.

- Det er utrolig spennenende å få lov til å begynne å operere med et nytt system igjen. Det føles også bra at vi har flere muligheter med de nye operasjonsrobotene, som vi kan utnytte til å operere flere pasienter enn det vi gjorde før.

Mer om Kjøbli: Vant ærespris

Lær mer om robotkirurgi.