Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

23,7 millioner til St. Olavs hospital

Den nasjonale satsningen på kliniske behandlingsstudier fortsetter, med St. Olav som ledende aktør i sentralt prosjekt.

Lill Kristine Anda
Publisert 19.12.2024
Sist oppdatert 17.01.2025

Kliniske studier, eller utprøvende behandling, er forskning på effekten av nye legemidler eller behandling, og er avgjørende for å finne nye og bedre behandlingsmetoder. Tidligere har et av problemene vært at slike studier har vært for små og begrenset i omfang.

For å styrke forskningssamarbeid på tvers av helseregionene ble derfor KLINEBEFORSK (Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten) etablert i 2016. Programmet har siden da finaniert rundt 70 pågående prosjekter.

 

Astrid Woodhouse leder sentralt prosjekt som utgår fra St. Olavs hospital

I 2024 har KLINEBEFORSK tildelt 152 millioner til kliniske behandlingsstudier med forankring i alle helseregioner. I tillegg er IMPRESS-Norway tildelt 20 millioner kroner for videreføring i en ny periode. Les mer

St. Olavs hospital deltar i flere av prosjektene som har fått midler. For et av disse er også St. Olav koordinerende foretak, et multisenterstudie som har fått 23 millioner i støtte. Studien har tittelen "Effectiveness of a novel cross-sectorial collaborative treatment pathway for chronic pain patients. A multicenter randomized controlled trial"

Studien ledes av Astrid Woodhouse, NTNU-forsker, fysioterapeut og manuellterapeut ved Smertesenteret på St. Olavs hospital, og er et samarbeid mellom flere helseforetak i Norge, med mål om å utvikle og teste nye behandlingsmetoder for pasienter med kroniske smerter.

En person som smiler til kameraet

Foto: Pressefoto NTNU

Astrid Woodhouse