Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hva savner du i jula?

Jula forbindes ofte med glede og forventning. Men den kan også inneholde både savn, sorg og lengsel. I år har vi eget savnejuletre på hospitalet.

Christina Yvonne Kalland
Publisert 25.11.2021

​– Min erfaring er at savn vekker gjenkjennelse. Jula handler for mange om glede og forventning, men vi ønsker også å sette fokus på savnet mange kan kjenne på spesielt i jula. Det kan være alt fra mennesker, ting, tilstander og steder, og jeg mener det er viktig å gjøre det greit å savne, sier sykehusprest Camilla Winsnes i Preste- og samtaletjenesten ved St. Olav, som har tatt initiativ til et savnejuletre på St. Olav i år. Her kan pasienter, ansatte og besøkende skrive ned hva de savner på en julekule - og henge den på treet. 

camilla winsnes holder en julekule som hun binder et silkebånd ii, klar for å henges på savnetreet. Foto: Christina Kalland

TIL SAVNEJULETREET: Sykehusprest Camilla Winsnes knyter silkebånd på julekulene som skal henges på savnejuletreet på St. Olav. Foto: Christina Yvonne Kalland

– I den tiden vi er i nå, så er det kanskje ekstra mye vi savner. Savn etter verden slik vi kjenner den, usikkerhet rundt om det blir som det var før - og noen savner kanskje mest av alt å klemme eller håndhilse. Når vi snakker om savn, er det også viktig å si at håpet er en viktig livskraft. Håpet kan gi retning, trøst og energi. Kanskje kan det å snakke om sitt julesavn skape håp, sier Camilla Winsnes.  

Universelt savn

Kulturkonsulent Dilek Guven Akdeve trekker også frem at savn er universelt. Det går på tvers av livssyn og religion, alder og diagnose.
​– Det er noe man kan møtes i, uansett livssituasjon og tro. Unge, gamle, psykisk syke, ensomme. Savn er noe vi alle kan kjenne på, det er noe alle kan kjenne seg igjen i, mener Akdeve. 

Sykehusprest Ståle Vansvik tenker også på at jula er kontrastenes høytid. Der glede og forventning kan gå hånd i hånd, er savn mer forbundet med sorg.
​– Savn og sorg kommer ofte som et par. Det kan være sorg over det som ikke ble, og det kan være savn fordi noe ble annerledes.  

Preste- og samtaletjenesten er samlet til et lite juleverksted der de knyter silkebånd på julekuler. Foto: Christina Kalland

FØRJULSVERKSTED: Preste- og samtaletjenesten gjør klar savnejulekuler til savnejuletre. Fra venstre: Sykehusprest Ingvild Knudsen Hammernes, sykehusprest Ståle Arne Vansvik, sykehushumanist Asbjørn Fretheim, sykehusprest Camilla Winsnes og kulturkonsulent Dilek Guven Akdeve. Foto: Christina Yvonne Kalland

Anerkjent savn

På savnejuletreet er tanken at de som ser det, kanskje får lyst til å dele litt av sitt savn i jula. 
​– Savn skal ikke undervurderes, for det sier noe om hva vi lengter etter. I en ideell verden er det sånn eller sånn, det forteller savn noe om. Å ha kontakt med savnet, er å bli kjent med seg selv. På en måte skal vi kanskje hedre savn også. Anerkjent savn er en kvalitet, mener sykehushumanist Asbjørn Fretheim. 


Camilla Winsnes har tatt med seg ideen fra sin tid som studentprest, der hun opplevde god respons på savnejuletreet. 
​–​ Det å sette ord på savn og lengsel er kanskje et eksistensielt behov, og som vi kan møtes i. 
Nærbilde av julekulene på baksida.

SAVN: Hva savner du i jula? Sykehusprest Camilla Winsnes vil gjerne snakke om det. Foto: Christina Yvonne Kalland

Savnejuletreet tennes i kantina i AHL mandag 29. november kl. 11. 
Det vil også stå et savnejuletre i Kvinne-barn-senteret.

Vardesenteret vil også få et eget savnejuletre, det tennes mandag 29. november kl. 13.

På Nidaros DPS tennes savnejuletreet torsdag 2. desember.