Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ambulansearbeider Hanne fikk den første koronavaksinen på St. Olav

- I den smittesituasjonen vi er i nå, betyr det mye at vi nå er i gang. Med disse vaksinene sikrer vi kritiske funksjoner, sier sykehusdirektør Grethe Aasved.

Christina Yvonne Kalland
Publisert 12.01.2021

På tampen av fjoråret valgte FHI å endre vaksinasjonsrekkefølgen, slik at også helsepersonell prioriteres blant de første som får koronavaksine. De siste dagene har det blitt brukt mye tid på å kartlegge hvordan sykehusets mest kritiske funksjoner skal sikres på St. Olavs hospital. 

- Det kjennes veldig riktig at vi setter i gang nå. Det handler om at befolkningen skal føle seg trygge på at vi er her for dem, sier Aasved.

hanne får vaksine.jpg

FØRST UT: Ambulansearbeider Hanne Braa Jørum får koronavaksine - som den aller første på St. Olavs hospital. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital

Vaksineringen er i gang

Ambulansearbeider Hanne Braa Jørum ble den aller første på St. Olav som fikk vaksinen. Hun mener det er både riktig og viktig at helsepersonell prioriteres i vaksinekøen.
- Når smittetrykket er så høyt som nå, så må vi ha personell som kan stå i jobbene sine og behandle de som blir syke. Det er viktig for å ivareta kritiske funksjoner, og også beskytte de som står i frontlinjen, sier Jørum. 
Selv var hun klar for å ta vaksine så fort hun fikk time.
- Jeg har ikke vært i tvil om at jeg skulle ta vaksinen. Dette er en felles dugnad, ikke bare på jobb, men i hele samfunnet, mener Jørum.

Prioriteringsansvar
Det nærmer seg ett år med korona, og ambulansearbeideren medgir at det tidvis har vært krevende tider.
- Det er smitterisiko hver dag på jobb. Vi møter pasientene først, er hjemme hos dem og er tett på dem i ambulansen. Det er ikke alltid det er mulig å innhente nok opplysninger for å vurdere risikoen i forkant.  Nå håper jeg det blir vaksinert fortløpende fremover, slik at vi sakte, men sikkert kan gå tilbake til en normal hverdag. Det har vært et rar år, sier Jørum.

vaksinen close up.jpg

EDLE DRÅPER: Med et begrenset antall vaksiner tilgjengelig i starten, er det gjort et omfattende prioriteringsarbeid på St. Olav den siste tiden. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital

Foreløpig er det et begrenset antall vaksiner, og den største gruppen som blir vaksinert er ansatte som møter pasienter hvor smittesituasjonen er uavklart. Samtidig er det viktig å sikre kritisk personell. Med 10 500 ansatte, må det i første omgang prioriteres strengt.

- Vi har fått klare føringer fra FHI på hvem som skal prioriteres, og vi har involvert både tillitsvalgte og verneombud i dette. Det er gjort en stor jobb, og jeg vil berømme de som har vært involvert. De har taklet det på imponerende vis, sier Aasved.
- Når det ikke er vaksine nok til alle må vi ta vår del av prioriteringsansvaret, og forholde oss til det vi får. Da må vi fokusere på å ta ansvar ved å bruke dosene vi har til rådighet klokt, tilføyer hun.