Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Telefon 480 39 791

Har egen donortelefon

Behovet for sæddonorer er stort. De som ønsker å bidra, kan enkelt sende en SMS til sykehusets egen donortelefon.

Christina Y. Kalland
Publisert 11.06.2020
Sist oppdatert 06.07.2020

​Én donor kan hjelpe seks familier, og på Fertilitetsseksjonen ved St. Olav håper de at flere melder seg som sæddonor i tiden som kommer.

– Behovet er stort, det vet vi. Og vi ønsker å hjelpe flest mulig, best mulig, sier overlege i gynekologi ved Fertilitetsseksjonen, Øyvind Nytun.

Egen donortelefon: 480 39 791

For å donere sæd, må du være mellom 22 og 45 år, frisk og ikke bærer av kjent genetisk sykdom. De som kan tenke seg å bli sæddonor, kan enkelt ringe eller sende en SMS til donortelefonen på sykehuset.
– Da sier eller sender de bare navnet sitt på SMS, også blir de kontaktet av oss. Telefonen betjenes kun av noen få her på sykehuset, det er helt trygt å ta kontakt, forteller Nytun.

Sigrun Kjøtrød og Øyvind Nytun ved Fertilitetsseksjonen. FOto: CYOK

TRENGER FLERE DONORER: Behovet for sæddonorer er økende, og overlegene Sigrun Beate Kjøtrød og Øyvind Nytun håper flere tar kontakt på donortelefonen fremover. Foto: Christina Y. Kalland

Til Fertilitetsseksjonen

Testing

Etter at interessen er registrert, ringes vedkommende opp for en samtale om hva det innebærer å bli sæddonor. Om vedkommende fortsatt ønsker å være donor, blir det satt opp time for prøvetaking de nærmeste ukene. Da testes både blod og sæd. Ved bra sædkvalitet, vil giveren bli akseptert som donor. Deretter følger donasjonsperioden.
– Det er selvfølgelig viktig at donorer tenker nøye gjennom dette. Det er et stort valg, og det er viktig at de vet hva de sier ja til. Det vil vi forsikre oss om gjennom samtaler, sier Nytun. 

Økende behov

Alle som ønsker å bli donor kan kontakte Fertilitetsseksjonen og melde sin interesse.
– Vi har denne telefonen for at det skal være enkelt å ta kontakt. Det følger ingen forpliktelser med å ta kontakt eller å donere sæd. Det er heller ingen krav til hvilken etnisk bakgrunn en donor skal ha, og vi trenger donorer med ulike etnisk bakgrunn, sier seksjonsoverlege i gynekologi ved Fertilitetsseksjonen, Sigrun Beate Kjøtrød.
– Vi ønsker at sædbanken skal speile samfunnet vi lever i, og det består av mennesker med mange ulike etnisiteter, tilføyer Øyvind Nytun.
Med de nye endringene i bioteknologiloven, regner Nytun og Kjøtrød også med at behovet for donorsæd kommer til å stige enda mer.
– Derfor, om du ønsker å bidra som donor, ta kontakt med oss, oppfordrer de.

Samme telefonnummer kan også benyttes av kvinner i aldersgruppen 25 - 35 som ønsker å melde seg som eggdonor.