Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Bekjemper meslingutbrudd på Samoa

Seks St. Olav-ansatte har som en del av et internasjonalt Emergency Medical Team (EMT) tilbragt hele desember og julehøytiden på stillehavsøya Samoa. Nå deler de sine opplevelser gjennom videohilsen og reisebrev!

Elling Finnanger Snøfugl
Publisert 30.12.2019
Sist oppdatert 06.07.2020

Konseptet EMT (Emergency Medical Team) ble opprettet i 2010 av FN som en respons på ukoordinerte og kaotiske hjelpeaksjoner etter større og mindre katastrofer på slutten av 1900-tallet.

St. Olav-ansatte på Samoa 2019

St. Olavs hospital representert på Samoa: F.v.: Magnus Endal, Sigrun Aase Holen, Sigrid Torblå, Eirik Vikan, Arve Rønning og Kaja Flatøy. Foto: Privat

Det norske EMT-teamet ble sertifisert i februar 2018, og 2. desember i år ble de utstasjonert for første gang, på stillehavsøya Samoa, der det for tiden er et stort meslingutbrudd. Blant helsepersonellet er seks ansatte fra St. Olavs hospital, som har fått permisjon for å drive hjelpearbeid på den vesle øya med omlag 200.000 innbyggere.

St. Olav-teamet, som består av jordmor Sigrid Torblå, HLR-koordinator Kaja Flatøy, seksjonsleder på dagkirurgi, Sigrun Aase Holen, Arve Rønning fra ambulansetjenesten og sykepleierne Magnus Endal og Eirik Vikan, har bidratt ved å avlaste det lokale sykehuset på en lang rekke områder og avdelinger. Jordmor Sigrid har også rukket å få et barn oppkalt etter seg.

Hør mer om meslingutbruddet og de travle dagene på Samoa gjennom denne videohilsenen og reisebrevet fra Kaja Flatøy under:

 

Reisebrev fra Samoa:

Torsdag 28. november ble det tatt ut et team fra Norwegian Emergency Medical Team som ble forespurt om å reise til stillehavsøya Samoa. Dette var det første store oppdraget med fullt team som er sendt ut fra Nor EMT, som til sammen rommer omtrent 70 stykker fra ulike profesjoner og fra hele landet. Vi har vært heldige å ha en god avtale med våre arbeidsgivere, som gjør det mulig å kunne reise på kort varsel med permisjon uten lønn, siden vi kun har 48 timers utrykningstid fra vi blir utplassert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som i perioden vi er ute blir vår arbeidsgiver.

Vi har trent i cirka to år med ulike kurs, samlinger og øvelser.
Totalt er vi seks stykker fra St. Olavs hospital på Samoa. Noen har vært ute på ulike utenlandsoppdrag tidligere, og for noen var dette aller første gang. Situasjonen som møtte oss var et fredfullt og lite land med cirka 200.000 innbyggere, som de siste to månedene har blitt overveldet av et stort meslingutbrudd.

Årsaken til at meslingsmitten fikk spre seg i en forrykende fart var at dekningsgraden på vaksinering var på kun 30 prosent - alt for lite til å kunne beskytte et land mot en epidemi om smitten først kommer til øya.
Per 20.12 er det totale tallet på smittede 5603 personer, og antall døde er på 80 (de fleste under 4 år). Samoa er ikke så langt fra Trondheim i antall innbyggere, og det gir et visst inntrykk av størrelsesorden om disse tallene skulle rammet vår by.

I utgangspunktet skal teamet være et såkalt EMT type 1, et operasjonskonsept som innebærer at man setter opp egne telt, er selvforsynte og ikke til belastning for området vi kommer til. Der skal vi ta imot pasienter og vurdere hvem som trenger enkel behandling, og hvem som skal behandles videre hos spesialister. Ved hendelser hvor man uventet har et stort antall pasienter på et lite område vil dette være gunstig både for de som trenger hjelp og for det allerede etablerte helsevesen på stedet.

Denne gangen var derimot bestillingen å avlaste det lokale sykehuset, siden de har hatt en belastning som sykehuset og de ansatte ikke lenger maktet å bære alene. Vår gruppe ble plassert på ulike avdelinger ved sykehuset, og vi kunne gå inn i mer eller mindre kjente roller fra de vi har hjemme.

Vårt team har bidratt til at operasjoner har blitt gjenopptatt, avlastet på sengeposter, intensiv, akuttmottak og føden. Dessuten har vi hatt noen veldig flinke og fleksible ressurser i vår teamledelse som har faset oss inn hvor det har vært størst behov og i et loggteam som har sørget for sikkerhet og trygghet, både på jobb, mellom destinasjoner og på bostedsbasen. Vi har også hatt med vår egen ekspert på meslinger fra Helsedirektoratet som har undervist og støttet oss med råd og oppdatert fakta underveis.

Vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk overalt, som er takknemlige for at vi har kommet til deres lille land for å hjelpe dem i nød.

Det har vært imponerende å se hvordan det Samoanske helsevesenet har håndtert det å ha 200 prosent belegg på sykehuset over en periode før hjelpen fra Norge og mange andre land kom. Team fra Australia, England, New Zealand, Papa New Guinea, Salomonøyene og flere andre steder har stilt opp med sine ressurser og bidratt i samarbeid med hverandre og det eksisterende helsevesenet. Det har også vært egne vaksineteam fra flere land som har gått fra dør til dør for å fange flest mulig uvaksinerte, i et håp om å stoppe smitten.

I skrivende stund (1. juledag) er smitten heldigvis på nedadgående kurve. Flere telt er allerede pakket ned, avdelingene tømmes sakte, men sikkert og den normale driften tar seg gradvis opp igjen i takt med dette.
Vi har fortsatt en drøy uke igjen av oppdraget, men det kjennes veldig godt at krisen har passert toppen før vi må forlate vakre Samoa.
Vi fra Trøndelag har blitt godt kjent, både med hverandre og med resten av teamet, og ikke minst har vi fått nye venner fra en helt annen kultur enn den vi ferdes i til daglig.

Det har vært mange utfordrende og tøffe situasjoner å stå i, både faglig og menneskelig. Her er det mange flere unge som dør enn vi er vant med hjemme, både av meslinger, men også av andre ulike årsaker. Likevel har det vært minst like mange fine stunder med samhold og omsorg og mange nye liv har kommet til verden, blant annet ei lita Sigrid, et av de over 40 barna Jordmor Sigrid har tatt imot her nede.

Vi ser helt tydelig at vi har det veldig godt hjemme i Norge, men tilgang på mye utstyr og teknologi som gjør det mulig å redde mange flere enn vi kan gjøre her nede. Vi har også med oss noen refleksjoner om åpenhet og ivaretakelse, og er nok alle preget av å ha møtt et folk med masse kjærlighet, varme og humor - som har stått sammen og åpnet for andre i en krevende tid.

Vi gleder oss til å komme hjem og feire litt forsinket jul med familie og venner!

Vi vil sende en stor takk til St Olavs for at vi har fått muligheten til å bidra på dette oppdraget og takk til alle som har måtte ta våre vakter i de 5 ukene vi er borte fra jobbene våre!

God jul fra Samoa!

Arve Rønning og Sigrid Torblå på jobb i Samoa.

Arve Rønning og Sigrid Torblå på jobb i Samoa. Jordmor Sigrid har tatt imot 40 barn under oppholdet så langt, og har også fått en jente oppkalt etter seg. Foto: Privat

Sykehuset Tupua Tamasese Meaole Hospital.

Sykehuset Tupua Tamasese Meaole Hospital. Foto: Privat

Magnus Endal, sykepleier på akuttmottaket på St. Olavs hospital, sammen med lokalt helsepersonell på sykehuset.

Magnus Endal, sykepleier på akuttmottaket på St. Olavs hospital, sammen med lokalt helsepersonell på sykehuset. Foto: Privat