HelsaMi

– Dropp solarium

I anledning hudkreftdagen 22. mai gir vår hudlege Ellen Bjørge deg sine tre beste tips for å minske risikoen for hudkreft. Se video!

Over 2200 nordmenn får føflekkreft hvert år, men svært mange av tilfellene kan unngås. At Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft skyldes først og fremst to ting – bråsoling i sterk sol og bruk av solarium.

Klar oppfordring

En vesentlig andel av føflekkrefttilfellene skyldes nemlig solariumsbruk, spesielt blant de under 30 år.

– Min oppfordring er å droppe solarium helt, sier hudlege ved St. Olavs hospital, Ellen Bjørge.

– Det øker hudkreftfaren. Sommersola er mer enn nok. Å ha gode solvaner er det viktigste, men det enkleste du kan gjøre er å ikke bruke solarium. Som hudlege kan jeg også si at bruk av solarium ikke gir deg pen hud på sikt, du er garantert mye rynker.

SE HUDLEGENS TRE TIPS FOR Å MINSKE RISIKOEN FOR HUDKREFT:

 

Ellen Bjørge understreker også viktigheten av å følge med på føflekkene dine.

– Hvis føflekkene dine endrer form og farge, eller at de klør eller blør, gå til legen, oppfordrer Bjørge.

Bruk to minutter på denne testen for å lære hva du skal se etter (Kreftforeningen)

Øker mest

Hudkreftdagen 20. mai er en nasjonal markering, og er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Hudlegeforeningen og Melanomforeningen.

– Det er ikke alle kreftformer som kan forebygges, men det kan hudkreft i aller høyeste grad. Det handler rett og slett om å begrense tiden man er i sterk sol og å styre unna solarier. Det er paradoksalt at dette er den kreftformen som øker aller mest her til lands, når vi vet hva som må til for å redusere kreftrisikoen, sier Kari Anne Fevang, leder i Melanomforeningen.