Ny utstilling om angstlidelser
Vil skape mot og vekke håp med ny utstilling om psykisk helse og angstlidelser på medisinsk museum.
Mørke illustrasjoner og tekster som «Må ikke vise ansikt, må ikke vise mørket mitt» møter deg i tredje etasje i Kunnskapssenteret på St.Olavs på Øya. I dag åpnet utstillingen u;REDD, som tar for seg psykisk helse og angstlidelser, og besøkende får muligheten til å fornemme hvordan en angstlidelse kjennes på kroppen.
Se flere bilder fra åpningen.
- Angst er så vanskelig å forstå for alle rundt oss, men i aller høyeste grad reell for den som opplever det. Utstillingen har som mål å vekke mot og å skape håp, men for å virke troverdig må den også gi plass til det som er vanskelig, sier Randolf Terje Vågen, spesialist i psykiatri og medisinskfaglig rådgiver ved Divisjon psykisk helse, St.Olav.
Vågen er rådgiver i arbeidsgruppa, og holdt talen da utstillingen offisielt ble åpnet onsdag 21. mars. Han håper særlig at unge og unge voksne oppsøker utstillingen:
- Det er mange som sliter som fortsatt ikke har oppsøkt profesjonell hjelp. Jeg håper at denne utstillingen kan bidra til at særlig unge mennesker forstår hva som skjer når angsten griper tak, og hvordan de kan lære seg å leve med det. Gjennom et kunstnerisk uttrykk håper vi å bidra til kunnskap, inspirasjon, håp og mot.
-Ro til tross for sterke bilder
I utstillingens første del visualiseres angst gjennom grafisk historiefortelling i form av illustrasjoner ved Nina Eide Holtan og poetisk tekst ved Marte Huke. Utstillingens faktadel gir opplysning om angst og angstlidelser.
Liv Sjøvold, divisjonssjef for Psykisk helsevern på St.Olav, gjestet åpningen. Hun mener at utstillingen tar for seg et viktig tema:
-Dette er et sterkt tema som det prates mer og mer om i offentligheten, men det er fortsatt altfor mange unge som sliter med psykisk helse i dag. Til tross for sterke bilder får man også ro på grunn av flotte og informative tekster.
-Viktig dag for museet
Dette er den tredje utstillingen som åpner i det medisinske museums historie. Utstillingen er et resultat av tverrfaglig samarbeid, og leder for museumsutvalget, Ivar Sjåk Nordrum, sier at det har vært utfordrende å skulle fremstille psykisk helse i en slik kontekst:
-Arbeidsgruppa har brukt mye tid på å diskutere oss frem til hvordan vi skulle fremstille medisin grafisk. Vi har jobbet med dette siden i fjor sommer, og vi er svært fornøyd med resultatet. Utstillingen viser mennesket og omstendighetene rundt på en måte som gir rom for ettertanke.