Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kan du hytteadressen din?

Rask hjelp til stedet kan være avgjørende for utfallet dersom ulykken er ute i påska.

Kirsten McDonagh
Publisert 26.03.2018

​Påska er ikke bare skiturer, påskeegg og krim på tv. For ansatte på AMK-sentralen på St.Olavs Hospital er dette en av de travleste tidene på året.

–Når folk har ferie, er de mer ute i naturen. Da oppstår skader og uhell oftere enn når vi bare sitter inne, sier Kaja Flatøy.

Flatøy er ansatt på AMK-sentralen, og er i tillegg HLR-koordinator. Hun har dermed ansvaret for at opplæring av hjerte-lunge-redning for ansatte på sykehuset fungerer som det skal.

–Hjertestans er selvfølgelig veldig farlig,  men med rask og god førstehjelp kan man få i gang hjertet igjen dersom årsaken til hjertestansen ikke har gjort så stor skade på hjertet at det er umulig. 

Hytte i vinterlandskap
"Hytta ligger til venstre, bak den røde låven", er ikke en god nok lokasjonsbeskrivelse for AMK. Illustrasjonsfoto: Colorbox.

 

Mange vet ikke hytteadressen

Hvis en du er sammen med på hytta får symptomer på hjertestans, skal du ringe 1 1 3.

Det første du må opplyse om er hvor du befinner deg. Og det er nettopp her at det kan bli vanskelig i påskehøytida, advarer Flatøy:

–Mange vet ikke adressen på hytta, selv om den kanskje har vært i familien i årevis. Vi er avhengig av å vite nøyaktig hvor den skadde befinner seg slik at vi kan avgjøre hva slags hjelp vi skal sende. Er det landingsforhold for helikopter? Er det god fremkomstvei? Finn derfor gård- og bruksnummer og husk det til den gangen du trenger det.

Adressen er også viktig å ha av andre grunner, sier Flatøy:

–Vi har oversikt over alle hjertestartere i Norge, og kan geleide deg hvis det er en i nærheten.
 

Hva kan du selv gjøre?

Dersom du oppdager en person som er bevisstløs og ikke puster normalt skal du gjøre følgende:
 
Se etter normal pust, Ring 1-1-3 straks hvis du er i tvil.

Start hjerte-lunge-redning:
Trykk brystet ca 5 cm ned i en takt på 100 pr. minutt, 30 trykk, deretter 2 rolige innblåsinger til brystet hever seg.

Fortsett til ambulanse kommer, eller tegn til liv.

–Det er utrolig hva hjerte-lunge-redning kan gjøre. Så lenge dette kommer fort i gang, er det håp når ambulansetjenesten kommer til stedet, sier Flatøy.
 
Du kan også varsle AMK gjennom appen til Norsk Luftambulanse, som er tilgjengelig for både iPhone og Android-telefoner. Ringer du via appen får AMK posisjonen din direkte opp i kartet sitt.