Kan du hytteadressen din?
Rask hjelp til stedet kan være avgjørende for utfallet dersom ulykken er ute i påska.
Påska er ikke bare skiturer, påskeegg og krim på tv. For ansatte på AMK-sentralen på St.Olavs Hospital er dette en av de travleste tidene på året.
–Når folk har ferie, er de mer ute i naturen. Da oppstår skader og uhell oftere enn når vi bare sitter inne, sier Kaja Flatøy.
Flatøy er ansatt på AMK-sentralen, og er i tillegg HLR-koordinator. Hun har dermed ansvaret for at opplæring av hjerte-lunge-redning for ansatte på sykehuset fungerer som det skal.
–Hjertestans er selvfølgelig veldig farlig, men med rask og god førstehjelp kan man få i gang hjertet igjen dersom årsaken til hjertestansen ikke har gjort så stor skade på hjertet at det er umulig.
Mange vet ikke hytteadressen
Hvis en du er sammen med på hytta får symptomer på hjertestans, skal du ringe 1 1 3.
Det første du må opplyse om er hvor du befinner deg. Og det er nettopp her at det kan bli vanskelig i påskehøytida, advarer Flatøy:
–Mange vet ikke adressen på hytta, selv om den kanskje har vært i familien i årevis. Vi er avhengig av å vite nøyaktig hvor den skadde befinner seg slik at vi kan avgjøre hva slags hjelp vi skal sende. Er det landingsforhold for helikopter? Er det god fremkomstvei? Finn derfor gård- og bruksnummer og husk det til den gangen du trenger det.
Adressen er også viktig å ha av andre grunner, sier Flatøy:
–Vi har oversikt over alle hjertestartere i Norge, og kan geleide deg hvis det er en i nærheten.
Hva kan du selv gjøre?
Dersom du oppdager en person som er bevisstløs og ikke puster normalt skal du gjøre følgende:
Se etter normal pust, Ring 1-1-3 straks hvis du er i tvil.
Start hjerte-lunge-redning:
Trykk brystet ca 5 cm ned i en takt på 100 pr. minutt, 30 trykk, deretter 2 rolige innblåsinger til brystet hever seg.
Fortsett til ambulanse kommer, eller tegn til liv.
–Det er utrolig hva hjerte-lunge-redning kan gjøre. Så lenge dette kommer fort i gang, er det håp når ambulansetjenesten kommer til stedet, sier Flatøy.
Du kan også varsle AMK gjennom appen til Norsk Luftambulanse, som er tilgjengelig for både iPhone og Android-telefoner. Ringer du via appen får AMK posisjonen din direkte opp i kartet sitt.