Formålet med den nye undersøkelsen er forbedring av arbeidsmiljø og pasientsikkerhetskultur, fordi både pasienter og medarbeidere skal være trygge og sikre i helsetjenesten. Den er anonym, og svarene gir samlet et utgangspunkt for å jobbe videre med arbeidsmiljø i avdelingen. Resultatene skal også brukes til å utvikle og gjennomføre forbedringstiltak der det er behov.
– Helsepersonells helse, miljø og sikkerhet (HMS) og pasientenes sikkerhet er gjensidig avhengig av hverandre, og bør ses i en sammenheng ved kartlegging og forbedring. En helhetlig kartlegging av pasientsikkerhetskultur og HMS kan være et konkret bidrag for å bedre sikkerhet i helsetjenesten – både for pasienter og medarbeidere, sier kvalitetssjef ved St. Olav, Merete Blokkum.
Tema i undersøkelsen:
- Engasjement
- Teamarbeidsklima
- Arbeidsforhold
- Sikkerhetsklima
- Psykososialt arbeidsmiljø
- Opplevd lederadferd
- Toppleders rolle i pasientsikkerhetsarbeidet
- Fysisk miljø
Spørsmål om seksuell trakassering tas inn i årets undersøkelse
#metoo-kampanjen har fått mye oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, og St. Olavs hospital støtter arbeidet for å hindre mobbing, trakassering og maktmisbruk på jobb. Kampanjen har også ført med seg en bevisstgjøring og oppmerksomhet som er viktig for helseforetaket, som er arbeidsgiveren til over 10.000 ansatte. Ledergruppen i St. Olavs hospital ønsker videre å understreke at helseforetaket har nulltoleranse for slik adferd.
Trakassering/mobbing og annen utilbørlig opptreden ved St. Olavs hospital skal ivareta krav til at begge parter blir hørt og får forklart seg, samt at arbeidsgiver har et klart ansvar for å undersøke og håndtere klage som er fremlagt.
Årets arbeidsmiljøundersøkelse - ForBedring - vil i lys av dette også inkludere et spørsmål vedrørende seksuell trakassering.