– Én dør inn for alle slagpasienter
Nevrologer og indremedisinere skal jobbe side om side i St. Olavs nye slagsenter. – Det beste fra to verdener, mener lederne som har jobbet med å få Midtnorsk slagsenter på plass.
6. mars 2018 ble Midtnorsk slagsenter offisielt åpnet.
– Nå kan pasientene vente seg «the best of both worlds», sier fungerende klinikksjef ved Nevroklinikken, Geir Bråthen, fornøyd.
– Slagbehandling ved St. Olav er spennende og interessant, og er noe vi har vært ledende på både nasjonalt og internasjonalt. Dette er en tidsriktig endring som har vært etterspurt av både ledelse, styre og pasientorganisasjoner. Tanken har modnet, og nå har vi fått én dør inn - én adresse for all behandling av akutt hjerneslag, sier klinikksjef ved Medisinsk klinikk, Tom Christian Martinsen.
Se flere bilder fra åpningen
Fra tre til én dør inn
Tidligere har slagpasienter som ikke har vært aktuelle for trombolyse blitt behandlet på St. Olav, Orkdal, mens slagrammede under 60 har blitt behandlet ved Nevrologisk avdeling på Øya. I tillegg er det de som behandles i Slagenheten som ligger under Medisinsk klinikk. Organiseringen har tidvis skapt uønsket variasjon i behandlingstilbudet, noe Martinsen har satt seg mål å gjøre noe med.
– Det har vært en prosess for å samle og sy sammen to sterke fagmiljøer. Gjennom tillit og respekt for hverandres kompetanse har vi fått til dette med et klart mål; bedre pasientbehandling. Konsekvensen er at alle skal få effektiv slagbehandling ved at all kompetanse og kunnskap om behandling, diagnostikk og tidlig rehabilitering nå er samlet. Én dør inn for alle, sier Martinsen, som under åpningen ble levnet mye av æren for at Midtnorsk slagsenter nå er en realitet.
Størst i Norge
Leder for Slagenheten ved St. Olav, Bent Indredavik, blir leder for det nye senteret som blir det største slagsenteret i Norge. På åpningen tok han for seg Slagenheten på St. Olav sin historie, og viste frem tidlige banebrytende resultater for behandling i slagenhet.
– Midtnorsk slagsenter vil styrke legetjenestene for mottak av pasienter, der vi skal jobbe på tvers mellom indremedisin, nevrologi, geriatri, kardiologi og rehabilitering. Det handler også om å ha spesialopplærte sykepleiere nær pasienten 24 timer i døgnet, og å mobilisere tidlig i stimulerende omgivelser. Senteret gir oss også bedre muligheter til å tilby råd og veiledning til de øvrige sykehus i Midt-Norge, og til å videreutvikle samarbeid med kommunehelsetjenesten. I tillegg skal vi være synlig innen forskning. Målet er å være best på slag i Norge, sier Slagenheten: 25 år med slagbehandling
En viktig milepæl
– Det har krevd tålmodighet å få til dette som vi har drømt om lenge. Nå kan vi tilby det beste fra to verdener; nevrologi og indremedisin. Vi er glade for at Tom Christian Martinsen har fått fart på denne prosessen. Dette er en viktig milepæl for oss - og for pasientene. Vi har nådd dette målet, men det er også nå det begynner, sier fungerende klinikksjef ved Nevroklinikken, Geir Bråthen.
Ingar Lien og Roger Dragsten Moe er to av de mange som årlig rammes av hjerneslag. Begge har vært pasienter ved St. Olavs hospital.
– Jeg hadde hele tiden følelsen av å bli tatt vare på. De var opptatte av meg, og å få meg frisk. Jeg fikk opptrening helt fra starten, og jobber i dag nesten fullt. Flere må få den oppfølginga, noe jeg tror dette senteret vil bidra til, sier Lien som representerte Landsforeningen for slagrammede Trøndelag under markeringen. Roger Dragsten Moe representerte LHL Ung Trøndelag, og han mente samlingen er viktig ikke bare for Midt-Norge, men hele Norge.
– Dette er pionerarbeid på høyt nivå. Sånn skal det gjøres, skryter Dragsten Moe.
Landsforeningen for slagrammede Trøndelag på Facebook
LHL Hjerneslag Ung Trøndelag på Facebook
Konstituert direktør ved St. Olav Rune Wiseth sto for den seremonielle åpningen, ved å knyte sammen et rødt tau og et hvitt tau; indremedisin møter nevrologi, for å markere at senteret nå er realisert.