Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

– Kvinner må lære seg å slappe av

Amming er en stor utfordring for mange kvinner rett etter fødselen. Liv Foss Gran, sykepleier ved ammepoliklinikken på St. Olavs hospital, mener at dette ofte skyldes stress.

Publisert 28.06.2018
Sist oppdatert 06.07.2020

Tiden etter fødsel er en viktig fase for både mor og barn. Bånd skal knyttes og familier skal lære det nye tilskuddet å kjenne. Men mange blir overrasket av det mest naturlige av alt, nemlig amming, ofte blir vanskeligere enn man hadde forestilt seg.

Ammepoliklinikken ved St. Olavs hospital tar imot hundrevis av kvinner hvert år. Alle har de til felles at de sliter med ammingen.

– Å komme i gang med amming er for mange en utfordring. De vanligste problemene er såre brystknopper, brystspreng eller barn som ikke vil suge, sier Liv Foss Gran.

Hun har jobbet i 13 år som sykepleier på ammepoliklinikken, som i januar flyttet til pasienthotellet på Øya.

Hjelper til med å bygge selvtillit

 

Ammepoliklinikken tar imot kvinner i de 14 første dagene etter fødselen. Ofte er det små justeringer som skal til for å etablere en god ammeopplevelse, sier Foss Gran:

– Det kan bokstavelig talt være snakk om millimeter. Kanskje barnet blir lagt til litt skjevt. Det kan være nok til at brystknoppene blir svært såre. Vi observerer alltid den ammende moren før vi kommer med tips til hvordan hun kan justere.

 

Liv Foss Gran sitter ved kontorpulten

Sykepleier Liv Foss Gran ved Ammepoliklinikken mener at kvinner må ta det mer med ro. Foto: St. Olavs hospital.

 

Problemer med ammingen bunner ofte i stress, sier den erfarne sykepleieren:

– Her hos oss lytter vi til moren. Det viktigste er at vi lytter og ser henne. Vi minner mødrene på at amming tar tid å mestre, og at det vil som regel blir bedre med tiden. Vi ser at mange mødre stresser for mye. Huset trenger ikke å være strøkent til enhver tid, og du trenger ikke å være like aktiv nå som før fødselen. Mye løsner når man tar seg tid til å slappe av sammen med babyen.

Lavterskeltilbud

Ammepoliklinikken er et lavterskeltilbud som er tilgjengelig  for alle barselkvinner i løpet av de to første ukene etter fødsel.  Etterpå er det helsestasjon og fastlege som skal følge opp. 

– Inngangen hit er en telefonsamtale. Det hender at det er nok å få pratet med ammekyndige. Deretter setter vi opp en time når det passer. Når to uker har gått har vi ofte dannet grunnlaget for en god ammeperiode her. 

Det er ikke alle som vil eller får til å amme. Da handler det om å bygge selvtilliten og vise respekt, presiserer Foss Gran:

– Amming er bra, men ikke til enhver pris. Det hender at vi møter mødre som har hatt dårlige opplevelser med tidligere barn, eller at de fysisk sett ikke kan fullamme. Vi respekterer alle mødre, og de vil det beste for barnet sitt. Amming er ikke det beste alternativet for alle.