Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Stanset sykkeltyven på direkten

– Jeg anså sykkelen som tapt, sier Arne Byrkjeflot om da den nye elsykkelen hans ble stjålet på Øya sist helg. Men sykkeltyven kom seg ikke ut av sykehusområdet med fangsten sin.

Christina Yvonne Olsen
Publisert 29.06.2020

Et av overvåkningskameraene på sykehusområdet fanget nemlig opp det som skjedde, og dermed kunne Sikkerhetsseksjonen slå til mot tyven med det samme. Etter å ha campert noen dager inne på Sikkerhetssentralen, kunne sykkelen denne uken gjenforenes med en veldig glad eier.
– Jeg anså sykkelen som hundre prosent tapt. Hadde anmeldt tyveriet, sjekka prisen på butikken og fylt ut skjema, forteller eier Arne Byrkjeflot om tyverihistorien som fikk en lykkelig slutt.
– Jeg er meget imponert over både innsatsen med å stanse tyven, og å spore opp meg, sier en fornøyd sykkeleier.

 

Mats Hobber og Hilde Beate Berdahl møter den lykkelig sykkeleieren Arne Byrkjeflot, som trodde sykkelen var tapt for alltid.FOTO
Mats Hobber og Hilde Beate Berdahl møter den lykkelig sykkeleieren Arne Byrkjeflot, som trodde han hadde sett sykkelen han kjøpte i mars for siste gang. Foto: Christina Yvonne Olsen

 

– Det er sykkelen til Arne Byrkjeflot, det!

Sykkelen hadde stått parkert i Klostergata. Selve tyveriet ble ikke filmet, men en person bærende på en tung sykkel var mistenkelig nok til at Sikkerhetsseksjonen reagerte. Mats Hobber er avdelingssjef ved St. Olavs Driftsservice, og var den som etterpå sporet opp Byrkjeflot som sykkelens eier.
– Jeg la merke til den nye sykkelen som hadde stått der noen dager, og hadde noen minutter til overs. Dermed ringte jeg rundt til forhandlere av merket, og på Sykkelbua fikk jeg napp og et navn, forteller Hobber. Tilfeldighetene ville at Byrkjeflot nylig hadde vært innom Sykkelbua med kvittering og rammenummer for å høre om de kunne være behjelpelig med noe rundt den savnede sykkelen, og da Mats Hobber ringte like etterpå med det samme rammenummeret på sykkelen, var saken klar.
– Jeg fikk klar melding: Det er sykkelen til Arne Byrkjeflot, det! Så da var det bare å ringe ham, da, humrer Mats Hobber.
– Før i tida var det bilstereoer som ble stjålet. Nå har sykler blitt stort marked. De dyreste syklene ligger på flerfoldige tusen i verdi, og er nok på topp i omsettelig tyvegods. Alle burde registrere syklene sine i sykkelregister, det gjør det iallfall enklere hvis man skal spore opp eiere til stjålne sykler, mener Hobber.
– Jeg er veldig glad for at sykkelen kom til rette, og kunne nesten ikke tro det da jeg ble ringt opp. Jeg skal registrere den i Falcks sykkelregister nå, smiler Byrkjeflot.

Høysesong for sykkeltyverier

Sommer er høysesong for sykkeltyverier. Bygatene rundt sykehuset er dessverre ikke noe unntak. Men tyven som var på ferde denne uken, måtte heldigvis vende tomhendt hjem. Å få sykkelen stjålet kan være både dyrt og irriterende, og vekter ved St. Olavs Driftsservice, Hilde Beate Berdahl, bekrefter at antallet sykkeltyverier tar seg opp om sommeren.

 

Sikkerhetssentralen. FOTO: CYO
Vektere ved St. Olavs Driftsservice overvåker sykehusområdene her. Ser de noe mistenkelig, melder de fra til kolleger som er ute på området, eller går og sjekker selv. Her Hilde Beate Berdahl og Kent Magnussen. Foto: Christina Yvonne Olsen

– Det er lyst hele døgnet, og tyvene slår gjerne til i tida rundt vaktskiftet når mange skal til og fra sykehuset. Da er det mange folk, og folk tenker gjerne ikke over hva sidemannen gjør, forteller Berdahl. Hun og kollegene oppfordrer ansatte ved sykehuset til å bruke sykkelparkeringene med adgangskort, der det er både låst og filmet døgnet rundt.
– Vi er ute og går runder hele dagen, å være synlig er en del av jobben vår. Generelt oppfordrer vi syklende til å investere i en solid sykkellås, gjerne to. Lås fast både hjul og ramme, og lås det fast i stativ eller gjerde. Ta i tillegg med deg løse gjenstander som lykt og lignende, sier Berdahl.
– Det er heller ikke forbudt å melde fra eller spørre hvis man ser noe mistenkelig, tilføyer Mats Hobber.