Viktige tiltak mot antibiotika-resistens
Antibiotika-teamet ved St. Olavs Hospital presenterte fredag sin plan for å hindre overforbruk og feilbruk av antibiotika ved sykehuset. – Det er en nasjonal målsetting at bruken skal ned med 30 prosent fra 2012 til 2020, sier direktør Nils Kvernmo.
Norge bruker fortsatt lite antibiotika sammenlignet med de fleste andre land, men likevel ser vi en stor økning i forskrivning av bredspektret antibiotika i Norge over en 10-årsperiode. St. Olavs Hospital og Nordlandssykehuset er de to sykehusene som bruker mest bredspektret antibiotika. Bruken av antibiotika fører til at stadig flere bakterier blir resistente.
– Norge er inntil videre i en gunstig resistenssituasjon. Likevel ses en betydelig økning i forekomst av resistente mikrober også i Norge. Denne er foruroligende, mener overlege Bjørn Waagsbø ved Avdeling for infeksjonssykdommer.
Små og store tiltak
Han er leder for St. Olavs Hospitals antibiotika-team, som de siste månedene har jobbet fram en ny strategi med bakgrunn i antibiotikastyringsplanen som ble godkjent av sykehusledelsen i mai.
Antibiotika-teamleder Bjørn Waagsbø presenterte tiltakene for St. Olavs Hospital under fredagsforelesningen på Kunnskapssenteret 9. desember. Foto: St. Olavs Hospital
Antibiotika-teamet er gitt vide fullmakter til å foreslå, implementere og evaluere antibiotikastyringstiltak. Disse tiltakene skal implementeres i klinikkene ved St. Olavs Hospital fra 1. januar, og strategien ble presentert av Waagsbø under fredagsforelesningen 9. desember.
– Det viktigste vi gjør er å kartlegge egen virksomhet med tanke på antibiotikaforbruk og lokal resistenssituasjon. Vi innfører også en rekke små og større konkrete tiltak i pasientforløpet, forklarer Waagsbø.
I tillegg blir både generelle og spesielle kompetansehevende tiltak innført, og det skal jobbes for en fremtidsrettet EPJ som ivaretar antibiotika.
Satsingsområde
Tiltakene vil gripe inn i den kliniske hverdagen for alle leger og sykepleiere.
Sykehusdirektør Nils Kvernmo mener det er viktig å få økt oppmerksomhet rundt korrekt bruk av antibiotika for å hindre overforbruk og feilbruk.
– Det er en nasjonal målsetting at bruken skal ned med 30 prosent fra 2012 til 2020, påpeker Kvernmo, som i en bloggpost tidligere denne uka trakk fram bruk av antibiotika som ett av områdene der ambisjonen om «fremragende behandling» blir utfordret.
– At vi nå har fått på plass et eget program for antibiotikastyring på St. Olavs Hospital er avgjørende for å nå målet. Hos oss er «fremragende behandling» et spørsmål om god faglig praksis, som både er bedre medisin og lavere kostnader.