Bygger kompetanse i Ghana
Fredag morgen reiser eksperter innen medisinsk avbildning fra St. Olavs Hospital og NTNU til Ghana for å holde en såkalt «summerschool». Det håper de blir starten på noe mer.
Det fem dager lange kurset om røntgen og CT holdes for medisinske fysikere, studenter og andre aktuelle yrkesgrupper, deriblant radiografer og bioingeniører, på universitetssykehuset Korle-Bu Teaching Hospital i hovedstaden Accra.
Lokalt iniativ
Det er radiograf Tommy Berglund og fysiker Kristin Ramberg i seksjon for strålevern og røntgenteknologi på klinikk for bildediagnostikk som sammen med NTNU-fysiker Pål Erik Goa står i spissen for det nye samarbeidsprosjektet.
Men vel så viktige brikker er de to NTNU-ansatte fra Ghana som også skal være med, Gabriel Nketiah (PhD) og Mercy Afadzi (postdoktor).
– Det er de som via kontakten med vårt fagmiljø og sine kontakter i Accra har fått satt i gang dette prosjektet, understreker Tommy Berglund.
Klar for avreise: F.v. Tommy Berglund, Mercy Afadzi (foran), Gabriel Nketiah , Kristin Ramberg og Pål Erik Goa. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
– Sterkt behov
Reisefølget på fem fra Trondheim håper dette skal bli starten på et langvarig samarbeid, der intensjonen er utveksling av kunnskap og ferdigheter innen medisinsk avbildning.
– Med Gabriel og Mercy med på prosjektet tror jeg vi har større sjanser for å lykkes enn om det bare hadde vært oss. De kjenner både det norske og det ghanesiske utdanningssystemet godt, sier Pål Erik Goa.
Mercy Afadzi kom som kvotestudent fra Ghana for å ta mastergrad i medisinsk fysikk i september 2006, og har i etterkant flere ganger besøkt universitetet hvor hun tok sin bachelorgrad.
– Det ble tydelig da jeg var der nede på seminar for å fortelle om det jeg driver med på NTNU at det var et sterkt behov for et skikkelig utdanningsprogram. Idéen til en utveksling kom vel i 2014. Da tok jeg kontakt med min veileder, som ba meg snakke med Pål Erik Goa, forteller hun.
Viktig tverrfaglighet
I tillegg til sin stilling som førsteamanuensis i medisinsk fysikk ved NTNU, har Goa også en liten bistilling på klinikken, noe som gjør at han har gode kontakter inn i fagmiljøet på sykehuset.
Nettopp det tverrfaglige aspektet er også viktig for å skape en nødvendig helhet i satsingen.
– At de ulike yrkesgruppene samarbeider og utfyller hverandres kompetanse er en viktig faktor for å oppnå høy totalkvalitet på bildediagnostiske tjenester, forklarer NTNU-fysikeren.
Ideelt sett skulle de også ha hatt med seg en ingeniør til Ghana, men dette noe de har tenkt å gjøre noe med på sikt.
Bygger for fremtiden
Målet med prosjektet er ikke kun å forbedre kvaliteten på treningen og utdannelsen, men også å forbedre den internasjonale studentmobiliteten og kunne tilby bedre vilkår for utveksling.
– Studentene skal kunne ha muligheter til å reise begge veier, og det er dette vi nå ønsker å jobbe med og legge til rette for på mastergradsnivå. Vi ønsker å bygge opp et utvekslingstilbud som holder høy faglig standard, og som i tillegg kan gi studentene viktig utenomfaglig erfaring og kompetanse, sier Goa.