Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Listeria funnet i kyllingkjøtt

En rutinekontroll på St. Olav avdekket bakterien listeria i sluk på kjøkkenet i Kunnskapssenteret. Kilden viste seg å være kyllingkjøtt fra Nortura.

Christina Yvonne Olsen
Publisert 15.10.2015
Sist oppdatert 30.05.2016

– Vi har svært strenge rutiner rundt kvalitetssikring av mat, og tar jevnlige kontroller i produksjonsmiljøet. Da vi fikk påvist listeria i en sluk i oppvasken på Kunnskapssenteret flere ganger, fikk vi Analysesenteret til å undersøke matvarene vi bruker. Disse undersøkelsene ga utslag på listeria i kyllingkjøtt fra Nortura. Vi har ikke fått melding om at noen pasienter eller gjester er blitt syke, og det er godt å se at systemene våre fungerer som de skal, sier kjøkkensjef ved St. Olav, Gunnar Kvamme.

Kjøkken og kafe på Kunnskapssenteret ble umiddelbart stengt for rundvask og desinfisering, i tillegg til at kyllingkjøttet er fjernet fra matlagingen. Det aktuelle kjøttet har også blitt brukt i påsmurte varer på Kvinne-barn-senteret, og derfor ble også kjøkken og kafe stengt, rundvasket og desinfisert der for sikkerhets skyld. St. Olav er i dialog med Nortura etter funnet.

Fra og med tirsdag 13. oktober er både kafeen i Kvinne-barn-senteret og Kunnskapssenteret åpne til normale tider.

Under grenseverdien

Kjøkkenet ved St. Olav har svært strenge kvalitetssikringsrutiner rundt matlaging, og det tas prøver av all mat som produseres. Dette gjøres blant annet ved at det fryses ned en prøve av alle måltider, slik at det skal kunne testes i ettertid. Det er også viktig å påpeke at listeriafunnet ligger under grenseverdiene for det som er tillatt og regnet som trygt, og Gunnar Kvamme understreker at det ikke er noen fare for pasienter og andre gjester.
– Dette følger vi nå opp, og regner med å åpne begge kafeene igjen i løpet av tirsdagen. Mattilsynet følger også saken, Analysesenteret er til stede og det vil bli tatt nye prøver, sier Kvamme.

Listeria er en bakterie som kan være farlig, spesielt for syke mennesker. Bakterien dør normalt ved oppvarming til over 80 grader, og det er i kyllingkjøtt som er kokt og grillet før levering til sykehuset at den er påvist, blant annet i en uåpnet pakke med kylling.
– Vi måler også temperaturen på hver produksjon, som så loggføres. For oss er det viktigste at vi har oppdaget dette, og har iverksatt alle tiltak som kreves, sier Gunnar Kvamme.

For mer informasjon, kontakt

Gunnar Kvamme
kjøkkensjef ved St. Olavs Hospital
Tlf 926 26 203

Marit Kvikne
kommunikasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital
Tlf 930 36 997