Hjertrud har fått time til elektrokonvertering
Hjertrud har atrieflimmer og er nå på St. Olav for å få elektrokonvertering. Bli med å se hvordan behandlingen blir gjort og hvordan det går med Hjertrud.
Elektiv elektrokonvertering
Atrieflimmer eller atrieflutter er en hjerterytmeforstyrrelse i hjertets elektriske system som gir uregelmessig og hurtig puls. Elektrokonvertering er en behandling for å få tilbake normal hjerterytme. Vi utfører alltid behandlingen i lett narkose.
Hjertrud har atrieflimmer og er nå på St. Olav for å få elektrokonvertering. Bli med å se hvordan behandlingen blir gjort og hvordan det går med Hjertrud.
Elektrokonvertering er en behandling for å få tilbake normal hjerterytme. Ved hjelp av en hjertestarter får du et elektrisk støt gjennom brystet. Vanligvis oppnås normal hjerterytme, men i enkelte tilfeller vil ikke atrieflimmeret forsvinne. Det kan da bli nødvendig med endring av medisiner.
Behandling med elektrokonvertering gir nødvendigvis ingen varig effekt, atrieflimmeret kan komme tilbake etter kortere eller lengre tid.
Alle som skal til elektrokonvertering, og som har hatt atrieflimmer i mer enn 48 timer, må bruke blodfortynnende i minst tre uker før elektrokonvertering kan gjennomføres.
Det finnes ulike alternativer for blodfortynnende medisiner:
Du må være forberedt å kunne bli værende på sykehuset fram til ettermiddagen selv om du har oppmøtetidspunkt tidlig på dagen. Behandlingen innebærer ofte noe venting i forkant og minst to timer observasjonstid i etterkant.
Forberedelser:
Det er viktig at du kontakter atrieflimmerpoliklinikken dersom du har glemt å ta blodfortynnende medisin som avtalt. Behandlingen må da utsettes.
Du må ha pågående atrieflimmer eller atrieflutter for å gjennomføre elektrokonvertering. Ta kontakt med atrieflimmerpoliklinikk eller fastlege dersom du tror at det har slått om til normal hjerterytme, slik at elektrokonvertering kan avlyses om du ikke har behov for den.
Det er både leger og sykepleiere til stede under elektrokonverteringen, som blir gjort inne på et ordinært pasientrom. Vi kobler til blodtrykksmåler og oksygenmåler, og du får ekstra oksygen gjennom en maske over munn og nese.
Du får medisiner i venekanylen som gjør at du sovner mens elektrokonverteringen utføres. Du vil derfor ikke kjenne smerte eller ubehag.
Med hjertestarter gis det ett til tre strømstøt via elektroder som er festet på brystkassen din. Narkosen er kortvarig, og du våkner igjen etter få minutter.
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter elektrokonverteringen blir du observert i ca. to timer. Du skal ligge i sengen til du er helt våken. Du kan spise og drikke tidligst en time etter behandlingen. Vi tar nytt EKG av deg før du reiser.
I noen tilfeller lykkes man ikke med å få tilbake normal hjerterytme. Hjerterytmeforstyrrelsen kan også komme tilbake rett etter elektrokonvertering. Da kan det bli nødvendig med medisinendringer og eventuelt ny elektrokonvertering. Legen går gjennom hvilke medisiner du skal bruke videre og legger plan for videre behandling.
På grunn av narkosemidler skal du ikke kjøre motorisert kjøretøy samme dag som behandlingen. Det er derfor nødvendig at du selv ordner transport til og fra sykehuset.