Angiografi og intervensjon
Angiografi er en røntgenundersøkelse hvor vi framstiller kroppens blodårer ved hjelp av et kontrastmiddel. Intervensjon er den delen av undersøkelsen hvor vi via blodårene behandler pasienten.
Undersøkelsen gjør det mulig å påvise skader, forsnevringer, blokkeringer, og utposninger (aneurismer) i årene. Angiografi viser også blodtilførselen til de organene eller områdene blodårene forsyner. Oftest har du i forkant vært til utredning på CT, MR eller ultralyd. Disse undersøkelsene har påvist endringer som gjør det nødvendig med videre utredning og/eller behandling.
Pasienten blir oftest henvist fra spesialist, som for eksempel karkirurg eller nevrolog. Dersom behandling er påkrevd blir dette gjort for eksempel ved utblokking av forsnevringer i blodåren, og/eller innleggelse av en stent (et rør av metallnetting) for å holde blodforsyningen åpen. Det kan også være aktuelt å lukke skadede blodårer. Det er mange typer behandling å velge i. Hva vi gjør avhenger av de funn vi observerer og hvilke symptomer pasienten har.
Før
Faste
Ved innkalling eller i avdelinga får du informasjon om korleis du skal gjennomføre faste. Du må også faste dersom du treng narkose eller bedøving (sedering). Dette avgjer vi i samarbeid mellom tilvisande lege/avdeling og angiolaboratoriet.
Under
Etter
Vær oppmerksom
Angiografi og intervensjon skal berre bli ordinert av lege der dette er påkravd. Årsaka til dette er at undersøkinga og behandlingsdelen i sjeldne tilfelle medfører komplikasjonar. Dette kan for eksempel vere bløding frå innstikkstaden i lysken. Andre relevante mogleg komplikasjonar og risikofaktorar vil bli gjennomgått av lege i forkant. Pasienten gir deretter sitt samtykke til gjennomføring.
Kontakt
Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Klinikk for bildediagnostikk

Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Prinsesse Kristinas gate 3
7030 Trondheim