Læringsutbyttebeskrivelse
Kurset er relevant for læringsmålene som er listet opp nedenfor. I årets versjon vil legge noe mindre vekt på temaet arbeidsrelatert kreftsykdom, for å redusere overlapp med kurset arbeidsrelaterte lungesykdommer og arbeidsrelatert kreft.
Kurset skal bidra til å gi kunnskap om:
Sentrale prinsipper og metoder for kartlegging og risikovurdering av partikler.
Sentrale prinsipper og metoder for kartlegging og risikovurdering av kjemikalier.
Muligheter og begrensninger ved risikovurderinger basert på toksikologiske data, og hvordan risiko kommuniseres overfor de som er eller kan bli berørt av potensielt helseskadelig eksponering.
Prinsippene for biologisk overvåkning, samt muligheter og begrensninger ved bruk i arbeidslivet.
Kurset skal bidra til å gi god kunnskap om:
Noen sentrale kjemiske arbeidsmiljøfaktorer og deres effekt på helse, funksjon og sikkerhet.
Hovedprinsipper når det gjelder eksponering og virkningsmekanismer ved mulig skadelige påvirkninger på øvre og nedre luftveier.
Hovedprinsipper når det gjelder eksponering og virkningsmekanismer ved påvirkninger av huden, herunder huden som både opptaks- og målorgan.
Hovedprinsipper når det gjelder eksponering og virkningsmekanismer ved påvirkninger som kan skade nervesystemet.
Hovedprinsipper for eksponering og virkningsmekanismer ved påvirkninger som kan medføre økt risiko for utvikling av kreft.
Toksikologiske mekanismer ved eksponering, opptak, distribusjon, deponering, biotransformasjon og utskillelse/eliminasjon av fremmede stoffer, samt betydningen av individuell følsomhet.
De viktigste kreftfremkallende stoffer i arbeidslivet.
Hovedtyper effekter som kan oppstå ved toksikologiske påvirkninger på ulike organsystemer, samt ikke-organspesifikke effekter.
God kunnskap om grunnleggende prinsipper for måling og karakterisering av eksponeringer, sikkerhetsdatablader, samt praktisk håndtering av kjemisk helsefare i arbeidslivet.