Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
En by om natten

Det integrerte universitetssykehuset

St. Olav er et universitetssykehus og samarbeider tett med NTNU om forskning og undervisning. Men hva betyr det at vi er integrert?

Mer om fag og forskning

Integrert – både gjennom areal og forskning

Visste du at sannsynligheten for å møte på svært mange beleste folk i 3. etasje på Øya er svært høy? Hele denne etasjen er nemlig dedikert til NTNU, og er satt av til forskning og laboratorier.

 

Et helikopter som flyr over en by
St. Olavs hospital, Øya, Trondheim

Det nye universitetssykehuset på Øya i Trondheim stod ferdig i høsten 2013, og hadde som mål å knytte forskning og undervisning enda tettere opp mot sykehushverdagen, for å løfte kvaliteten på både på utdanning, forskning og pasientbehandling i regionen. Universitetssykehuset er bygd integrert, og eies i felleskap av NTNU og St. Olavs hospital.

Dette gjenspeiles også i bygningsmassene. Midt i hjertet av hver bygning på Øya, i 3. etasje, foregår det forskningsaktivitet på høyt internasjonalt nivå, samtidig som studentundervisning er en del av pasientbehandlingen. Mange ansatte har delte stillinger, og jobber både med forskning, undervisning og pasientbehandling. Det foregår også til enhver tid flere kliniske studier, hvor flere fagmiljø er involvert.

Les mer om våre kliniske studier.

Takket være universitetssykehusets struktur, trenger ikke ansatte med delte stillinger vandre langt for å veksle mellom jobber. Alle bygningene på Øya er stort sett oppdelt på samme måte. I første etasje finner du foajéer, caféer og poliklinikker, i andre etasje operasjonsstuer og bildediagnostikk, i tredje etasje forskning, mens de resterende øvre etasjene er satt av til sengeposter.

Hvordan er sykehusbyggene konstruert?

Tabell, tidslinje
NTNU er en naturlig og integrert del av St. Olavs hospitals bygningsmasse på Øya i Trondheim.

 

CAG – Et samarbeid muliggjort av integrering

Et godt eksempel på fordelene ved å knytte forskning og klinikk tettere sammen, er muliggjøringen av såkalte CAGs, som står for Clinical Academic Groups. De tar utgangspunkt i en klinisk problemstilling som bare kan løses gjennom tverrfaglig samarbeid og forskning, og inkluderer både forskere fra kliniske miljø og grunnforskning.

Dette er en bevisst satsning for NTNU, St. Olav og Helse Midt-Norge og skal bidra til bedre forskning og innovasjon, kompetanseutvikling og undervisning, og har som mål å utvikle enda bedre helsetjenester i Midt-Norge.

Les mer om intensjonen bak våre CAG-prosjekter

Les mer om CAG-ordningen på Helse Midt-Norge sine sider.

En gruppe blomster foran en bygning
St. Olavs hospital, Øya, Trondheim

Betyr mye for hele Trøndelag

Trondheim universitetssykehus er en faglig motor for hele Helse Midt-Norge, og gir lokalsykehusene i regionen tilgang på spesialkompetanse i pasientbehandlingen. Integrasjonen mellom universitet og sykehus kommer dermed hele helseregionen til gode.

En mann i dress
Tom Christian Martinsen

 

I 2024 signerte St.Olav og NTNU en samarbeidsavtale om støtte til klinisk forskning i regionen, nettopp for å legge mest mulig til rette for tverrfaglig samarbeid.

– Jeg har et langt arbeidsforhold med forskning og undervisning ved NTNU som førsteamanuensis i bi-stilling, sa administrerende direktør Tom Christian Martinsen ved St. Olavs hospital.

- Det er åpenbart for meg at vi løser våre samfunnsoppdrag bedre sammen, enn hver for oss. Utdanning, forskning og pasientbehandling som gjensidig kvalitetshevende aktiviteter gir merverdi for både sykehuset og universitetet.

Les mer om vår forskningsavdeling.

Les mer om fag, forskning og samhandling på St. Olav.

En bygning med mange vinduer
Kunnskapssenteret, St. Olavs hospital, Øya, Trondheim

Gratis forelesning hver fredag

Hver fredag har du mulighet til å lære noe nytt. Våre fredagsforelesninger er åpne for alle, både ansatte og besøkende.

Bli oppdatert på det siste innen blant annet demens-, ALS- og stamcelleforskning fra høyt kompetente fagpersoner.

Møt opp på Kunnskapssenteret hver fredag kl.08.00-08.30 eller se direktestrømming eller opptak på nett når det passer deg.

Les mer
En person som holder en rød bærbar datamaskin

Bli en av oss

Nysgjerrig på hvordan det er å jobbe på St. Olavs hospital?

Vi er alltid på jakt etter nye medarbeidere, innen alt fra helse og forskning til vaskepersonell, vektere og personer med teknisk, økonomisk eller administrativ kompetanse.

Les mer
En mann og en kvinne i laboratoriefrakk

Ikke ta det rolig?

Podkast : Før ba man gjerne folk med hjernerystelse om å ta det veldig med ro. Men nå vet vi at det å være altfor passiv til å begynne med bare forlenger forløpet. 

Lær mer om hva en hjernerystelse er og hvilke råd som gjelder i den nyeste episoden av vår podkast Diagnose, og bli kjent med Ingrid, som opplevde at plagene ikke ville gi seg etter hjernerystelsen.

Lytt til vår podkast Diagnose
En person med hodet i hendene
Sist oppdatert 09.12.2024