Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Død på sykehus - forløp og opplevelser

Formålet med studien er å kartlegge behandlingen som pasienter får på sykehus de siste 3 måneder før død og pårørende og helsepersonell sine erfaringer med behandling, omsorg og pleie av pasienten de siste dagene før døden. Til sammen vil dette gi oss helhetlig kunnskap om kvaliteten på behandlingen og om hva som kan forbedres i behandling av døende i sykehus.

Om studien

Nær 30 % av alle dødsfall i Norge skjer på sykehus. Likevel er det mye vi ikke vet om kvaliteten på behandlingen og omsorgen ved livets sluttfase i sykehus.

Mange pasienter mottar behandling som ikke er nyttig i den siste fasen av livet. Slik overbehandling er uheldig og kan redusere oppmerksomheten omkring god symptomlindring og omsorg. Helsepersonell og pårørendes perspektiv er viktig for å lære av erfaringer og identifisere faktorer som kan ha betydning for opplevelsen av «en god død». Gjennom dette prosjektet ønsker vi å undersøke hva pårørende og helsepersonell erfarer som viktig for «den gode død» i sykehus og hvilke faktorer som har betydning for kvaliteten på behandling og omsorg for døende. Til sammen vil dette gi oss en bred innsikt i hva som er viktig for best mulig behandling ved livets slutt og for å identifisere områder for forbedring.  

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 14.10.2024 fram til 13.10.2025

Hvem kan delta?

Vi vil studere alle dødsfall på St. Olav som gjelder pasienter over 18 år. Nærmeste pårørende blir kontaktet via SMS, hvor de får mulighet til å reservere seg mot å bli oppringt. De som ikke reserverer seg innen en uke, blir ringt opp for spørsmål om deltagelse i studien. Hvis de svarer ja, vil de få tilsendt et spørreskjema på mail eller via post. Lege og sykepleier som var involvert de siste dagene av pasientens liv, vil få et eget spørreskjema som omhandler behandling og omsorg ved livets slutt. 

Hva innebærer studien?

Prosjektet består av fire deler som undersøker:

  1. Over- og underbehandling siste tre måneder før død
  2. Helsepersonell og pårørendes erfaringer ved dødsfall i sykehus
  3. Etiske refleksjoner rundt død i sykehus
  4. Forbedring av omsorg ved dødsfall i sykehus

Mange pasienter mottar behandling som ikke er nyttig i den siste fasen av livet. Slik overbehandling er uheldig og kan redusere oppmerksomheten omkring god symptomlindring og omsorg. I del en av prosjektet henter vi relevante opplysninger fra pasientjournalen om behandling som ble gitt de siste tre måneder før pasientens død.

Helsepersonell og pårørendes perspektiv er viktig for å lære av erfaringer og identifisere faktorer som kan ha betydning for opplevelsen av «en god død». Vi ønsker å undersøke behandling, pleie og omsorg i de siste timene og dagene av din pårørendes liv, dine opplevelser og erfaringer, samt oppfølgingen du/dere fikk i etterkant av dødsfallet. Vi ønsker med dette å få kunnskap om hva som er viktig for behandling ved livets slutt og identifisere områder for forbedring.

Utfylling av skjema

Ved å delta i prosjektet må du svare på et spørreskjema, det tar ca 5-10 minutter å fylle ut. På slutten av skjemaet får du spørsmål om du er villig til å delta i et intervju for å gå dypere inn i temaene i spørreskjemaet. Dette er selvsagt helt frivillig.

Ved å svare på skjemaet og tillate bruk av journalopplysninger fra avdøde, bidrar du til kunnskap som kan bli viktig i framtidens behandling og omsorg for døende. Utfyllingen av skjemaet kan også hjelpe deg til å sortere og bearbeide opplevelser og inntrykk. Det kan også dukke opp spørsmål som du ønsker å få svar på, og da kan dere ringe til oss på telefon XXXX, hverdager 08.00 - 15.00, eller sende mail til IHOD@stolav.no. Det er ikke sikkert at vi kan svare på alt, men vi kan hjelpe deg med å komme i kontakt med de som hadde ansvaret for behandlingen.

Kontaktinformasjon

Hverdager 08.00 - 15.00

Pål Klepstad

Prosjektleder og overlege

Pal.klepstad@ntnu.no 72 57 57 09

Oddrun Sandrød

Ph.d.stipendiat og intensivsykepleier

Oddrun.sandrod@stolav.no

Kari Hanne Gjeilo

Forsker og sykepleier

kari.h.gjeilo@ntnu.no