Hjerneslag
Det er to hovedårsaker til hjerneslag: hjerneinfarkt og hjerneblødning. Hjerneslag er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge. Mange kan reddes bare de kommer raskt nok til sykehus. Ved mistanke om at noen rundt deg har hjerneslag, ring 113 så raskt som mulig.
Utredning
Ved mistanke om hjerneslag starter behandlingen allerede i ambulansen. Her gis som regel intravenøs væske for å bedre blodsirkulasjonen til hjernen, og oksygen på nesekateter for å sikre god surstofftilgang for hjernen som har nedsatt blodtilførsel.
I akuttmottaket gjøres det umiddelbart nevrologisk undersøkelse, blodtrykk, puls, EKG, blodprøvetaking og bildeundersøkelser av hjernen med CT. Bildeundersøkelsen avklarer om det er blødning eller infarkt og om blodårene i hjernen er åpne.
Ved behov vil det bli gjort flere undersøkelser.
Behandling
Ved slagenheten starter vi akuttbehandling, overvåkning og rehabilitering for å hindre komplikasjoner og fremme funksjon raskest mulig.
Hjerneinfarkt
Dersom det er en blodpropp som stopper blodsirkulasjonen, og du kommer til sykehus innen 4 timer, kan det være mulig å gi blodproppløsende behandling (intravenøs trombolyse) umiddelbart for å gjenopprette blodsirkulasjonen og begrense skaden i hjernen. I noen tilfeller kan denne behandlingen også hindre at det blir skade. Effekten av behandlingen er størst om den gis så tidlig som mulig etter symptomdebut.
Hjerneblødning
Behandlingen av hjerneblødning kan i noen tilfeller bestå av operasjon, men i de fleste tilfellene vil behandlingen bestå av nøye overvåking og eventuelt bruk av trykknedsettende middel. Blodtrykket, som ofte er forhøyet, skal bare behandles hvis det blir spesielt høyt. Når den akutte situasjonen er over, vil du få oppfølgende behandling for å forebygge eventuelle nye tilfeller av blødninger.
Hjerneinfarkt og hjerneblødning
For alle slagpasienter er det viktig med stabilt blodtrykk som ikke er for høyt. Kroppstemperatur, blodsukker, oksygenmetning og hjerterytme blir målt regelmessig og behandles ved behov.
Kliniske studier
7 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Asundexian ved ikke-kardioemboliske iskemiske hjerneslag
- Aurikkellukking etter hjerneblødning hos pasienter med atrieflimmer
- Langtidsresultat fra intensiv gangtrening etter hjerneslag
- Utvikling og testing av et nytt diagnostisk verktøy for kartlegging av fatigue etter hjerneslag
- Kroppslige og psykologiske reaksjoner etter hjerneslag
- En studie for personer over 18 år med høy risiko for kardiovaskulær sykdom
- Diagnostikk og behandling av Moyamoya
Oppfølging
Når du er i gang med rehabiliteringen, ferdig utredet og har startet med forebygging av nye slag, blir du vurdert utskrivningsklar. Det er individuelt hvor lang tid det tar.
Vær oppmerksom
- Plutselig vanskelig å prate, smile eller løfte armene?
- Det kan være hjerneslag.
- Ring 113 - hvert sekund teller.
Kontakt
Nevrosenteret
Avdeling for hjerneslag / Midtnorsk slagsenter
Oppmøtested
Sengetun for hjerneslag, poliklinikk og ambulerende team:
Nevrosenteret, 5. etasje
Nevrosenteret
Harald Hardrådes gate 5
Trondheim
Transport
Praktisk informasjon
Nyheter
Kurs
- Hjerneslag. Lærings- og mestringskursTo dagers kurs for deg som er slagrammet, i yrkesfør alder og som ikke har hatt tilbud om rehabiliteringsopphold etter utskrivelsen fra sykehuset. Pårørende er velkomne til å delta.Hjerneslag. Lærings- og mestringskurs20.mai2025Flere datoer