Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
Operasjonsrom bronkoskopi

MiDT Lunge, bronkoskopi og lungekreftdiagnostikk

St. Olavs hospital, NTNU og SINTEF utvikler ny teknologi for planlegging og veiledning av bronkoskopi. Dette gjør vi gjennom mange ulike delprosjekter i MiDT-Lunge samt synergi med flere andre prosjekter.

Lungekreft

Både internasjonalt og i Norge har lungekreft den største forekomsten blant alle krefttyper, og den er den viktigste årsaken til kreftrelatert død både hos menn og kvinner. Tidlig oppdagelse, nøyaktig diagnose og riktig operative inngrep av lungekreft har høy effekt på overlevelse og lungekreftomsorg  

Bronkoskopi

Operasjonsrom lunge

Foto: Thor Nielsen

Lungenavigasjon

 

Leger bruker fleksible video-bronkoskop for visuell undersøkelse av luftveiene, prøvetaking og biopsi for diagnose. Dette er enkelt og trygt når den patologiske prosessen er lokalisert og synlig i de sentrale luftveiene. Imidlertid har denne teknikken begrensninger når lesjonene er mindre, lokalisert perifert og/eller utenfor bronkiene (dvs. ikke synlig innefra luftveiene). Den enkleste og mest utbredte løsningen er bruk av gjennomlysningsveiledning (røntgen). Gjennomlysningsveiledningen har sine begrensninger, som sub-optimal kontrastoppløsning av de minste lesjonene, noe som oftevises ved lungekreftlesjoner som kan bli kurert. Sanntids elektromagnetisk (EM) navigasjonsbronkoskopi (ENB) kombinert med preoperativ CT er blitt utviklet og testet for diagnostikk og behandling. Disse og andre metoder innbefatter en preoperativ CT og overlapper vanligvis en modell av posisjonssporet bronkoskop eller verktøy på CT-bilder. Posisjonssporing er vanligvis utført med små (~1 mm diameter) EM sensorer som er integrert i tuppen på utstyret. CT-data er tilpasset pasienten gjennom en registreringsprosedyre i den innledende fasen av prosedyren. I de senere år er også robot-assisterte systemer kommet på markedet for å navigere biopsi-verktøy frem til mistenkelig lesjon i lungene. I tillegg til røntgen for å verifisere biopsiverktøyets posisjon rett før biopsi, så benyttes mini ultralydprober for å se før biopsi tas.

Publikasjoner

Vi publiserer hvert år flere vitenskapelige artikler innen fagfeltet. Høydepunkter de siste årene inkluderer utviklingen av AeroPath, et benchmark datasett for luftveissegmentering med kunstig intelligens (KI) designet for å takle utfordrende patologier, og en banebrytende studie på navigert ultralydbronkoskopi integrert med positronemisjonstomografi (PET). I tillegg har vår forskning på automatisk segmentering av mediastinale lymfeknuter og blodkar ved bruk av dyp læring vist lovende resultater, og forbedret nøyaktigheten og effektiviteten av diagnostikk av lungekreft.

 Prosjekter

Vi har en omfattende pågående prosjektportefølje fra forskning til innovasjon og også kommersialisering gjennom spin-off eller lisensiering. Fraxinus-prosjektet har som mål å utvikle åpen kildekode-programvare for planlegging og veiledning av bronkoskopi, mens Big Lung-databasen samler omfattende radiologiske og kliniske data fra over 2000 lungekreftpasienter. Vi arbeider også med utvikling av flere nye ultralydteknologier, AI-drevet segmentering og klassifisering av lymfeknuter, og en beslutningsstøtteplattform for multidisiplinære teammøter. Andre prosjekter inkluderer Fit4Fight-initiativet, som forbereder pasienter bedre til behandling, og bruk av utvidet virkelighet (augmented reality) for planlegging med holografiske 3D-modeller.

 Utdanning og opplæring

Vi er forpliktet til å utdanne neste generasjon helsepersonell og forskere. Våre PhD-kandidater er aktivt involvert i forskningen, og bidrar til forske frem og utvikle nye metoder for diagnostikk og behandling av lungekreft. I tillegg utvikler vi teknologi for og gjennomfører kurs for opplæring innen bronkoskopi.

Sist oppdatert 10.04.2025