Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Tannhelseprosjekt - Orale tjenester i tverrfaglig sykehusmiljø

De fleste som har behov for hjelp med tannhelseproblemer har allerede et tilbud i den offentlige eller private tannhelsetjeneste, men mange pasienter med de alvorligste eller mest sammensatte problemer faller utenom og får ikke den hjelpen de trenger. Dette prosjektet handler om å gi akkurat disse pasientene et tilstrekkelig tilbud.

I begynnelsen fokuserer prosjektet på inneliggende henviste pasienter på sykehus. Senere også på henviste pasienter fra fylkestannlegen i Sør-Trøndelag  leger/tannleger privat og offentlig og Tannhelsetjenestens kompetansesenter Midt Norge.

Nærmere beskrivelse av prosjektet

I april 2011 ga Helse- og omsorgsdepartementet Helsedirektoratet i oppdrag å beskrive en forsøksordning med tannhelsetjenesten i tverrfaglig miljø i sykehus. Oppdraget ble gitt til helsedirektoratet som oppfølging av St.Meld 35 (2006-2008) Tilgjengelighet, kompetanse og sosial utjevning – Framtidas tannhelsetjenester.
Det framgår av denne meldingen at blant annet tannhelsetjenester for innlagte pasienter på sykehus er mangelfull.


Sykehusene skal fortsatt være hjørnesteinen i helsetjenesten.  Problemet er at mange sykehus ikke har gode tannhelsetilbud.  Det betyr at mange pasienter med de alvorligste og mest sammensatte helseproblemer faller utenom og ikke får den hjelpen de trenger. Dette prosjekt handler om å gi akkurat disse pasientene et tilstrekkelig tilbud.


En viktig grunntanke i prosjektet er: "Munnen er en del av kroppen og den syke munnen har også en kropp”.


St. Olavs hospital og Universitetssykehuset i Tromsø er nasjonale piloter til prosjektet. Forsøksperioden er foreslått til 5 år - fra 2012 - 2017. Evaluering vil bli gjort midtveis og ved prosjektets slutt.

  • Kreft 
    • Behandling med cytostatika og/eller stråling mot hode-/halsregionen., kan gi akutte og kroniske bivirkninger.  Pasienter som skal gjennomgå slik behandling bør ha så god munnhygiene som mulig før behandlingsstart for å unngå unødige komplikasjoner. De trenger oppfølging før, under og etter behandling. Barn som rammes av kreft er tre ganger mer utsatt enn voksne for bivirkninger i munnhulen ved kreftbehandling. Barnets vekst og utvikling påvirkes også av behandlingen. Tannskader og tannkjøttsykdommer er vanlig hos kreftoverlevere.
    • Ved Tannsteam, St. Olavs hospital har vi et godt tilbud til kreftpasienter som strålebehandles mot hodet-/halsområdet. Vi har også et samarbeid med Barn 4 – kreft og blodsykdommer. Dette samarbeidet skal videreføres, utvides og forsterkes i prosjektet. 
  • Hjertesykdommer
    • Pasienter som skal ha hjertekirurgi, for eksempel hjerteklaffkirurgi. Det er nødvendig med en grundig undersøkelse av tenner og slimhinner og eventuelt rens.
  • Organtransplantasjon
    • God tannhelse er viktig for å unngå infeksjoner. For eksempel har Norsk forening for pedodonti rapportert at de er kjent med flere tilfeller der alvorlig syke barn har blitt utsatt for unødvendig medisinsk risiko på grunn av ubehandlet sykdom i munnhulen. 
  • Hematologipasienter
    • Pasienter med leukemi vil i perioder ha behov for grundig munnhygiene for å unngå unødvendige infeksjoner og smerter fra munnen. Når pasienten i perioder  har lave blodverdier, er immunforsvaret kraftig redusert og faren for infeksjoner øker. Det er derfor viktig å eliminere alle mulige infeksjonsfokus i kroppen før behandling med cellegift starter.

Dette er en forenklet beskrivelse av hvem dette prosjektet er ment for, og er tenkt som orientering og informasjon til aktuelle henvisende og samarbeidende instanser. 

Sist oppdatert 03.11.2023