Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Hjelp til deg som har utført førstehjelp

Trenger du noen å snakke med? Vi tilbyr samtaler med erfarent helsepersonell.

Å havne i en førstehjelpssituasjon kan være en tøff opplevelse. Når ambulansen har kjørt, står man gjerne igjen med mange tanker og spørsmål.

St. Olavs hospital har derfor et oppfølgingstilbud til deg som har vært til stede eller utført førstehjelp på en bevisstløs person, eller som har opplevd andre alvorlige akuttsituasjoner som du har behov for å bearbeide.

Dette er et tilbud som gis til førstehjelpere fra hele landet, i samarbeid med RAKOS (Regionalt kompetansesenter i Helse Vest), og som ved St. Olavs hospital følges opp av AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral).

En mann som snakker i mobiltelefon

Foto: Colourbox.com

Å være først på stedet kan være en tøff opplevelse.

 

Hva går tilbudet ut på?

Har du vært til stede eller utført førstehjelp ved en alvorlig hendelse, som for eksempel ved hjertestans, en alvorlig ulykke eller selvmordsforsøk, kan du få tilbud om en samtale med erfarent helsepersonell.

Vi vil gå gjennom det du opplevde sammen, og du kan få svar på det du lurer på rundt hendelsen. Medisinske og tekniske spørsmål besvares på generelt grunnlag. Tilbudet er gratis og vi har taushetsplikt, så du kan trygt snakke om det du vil med oss.

 

Tøft å være førstehjelper

Det å ha ringt 113 er også en viktig del av det å utføre førstehjelp. For deg som ikke klarte å hjelpe, skal du vite at det ikke er uvanlig at man kan bli handlingslammet i en akutt situasjon. Selv erfarent helsepersonell kan oppleve dette hvis de havner uforberedt i en førstehjelpssituasjon.

Særlig hardt er det å være førstehjelper overfor familie, venner eller bekjente. Enten du var i en førstehjelpssituasjon der du ikke greide å hjelpe, eller det var andre til stede som tok ansvaret, kan det være vanskelig å være vitne til at noen er alvorlig syk eller skadet.

En kvinne som hjelper en mann med hodet

Foto: Colourbox.com

Bare 1 av 6 overlever hjertestans.

 

Om du har vært til stede ved en hjertestanshendelse og pasienten døde, kan det være en trøst å vite at bare en av seks hjertestanspasienter overlever. Selv med god hjerte- og lungeredning dør som oftest disse pasientene. Det er også mange faktorer som spiller inn på utfallet, som at noen var til stede da pasienten fikk hjertestans, hvor lang tid det tok før ambulansen kom eller om pasienten hadde andre underliggende sykdommer.

Det er også svært vanskelig å påføre alvorlige skade ved hjerte- og lungeredning, selv om man brekker ribbein. Det viktigste er at man gjør så godt man kan.

 

Ønsker du noen å snakke med?

En person i en lilla skjorte

Foto: Colourbox.com

Det kan være nyttig å snakke gjennom en traumatisk hendelse med helsepersonell.

Det er ikke uvanlig å ha mange tanker og gruble etter å ha vært i en førstehjelpssituasjon. Gjorde jeg det riktig? Hva om jeg hadde gjort noe annerledes? Hvorfor fikk jeg beskjed om å gjøre det? Etter hendelsen står førstehjelperen igjen alene. Det er ikke unormalt å bekymre seg for hvordan det gikk med pasienten. Noen kjenner på en skyldfølelse over å ikke ha gjort nok, eller om det man gjorde var godt nok.

I ettertid kan mange føle på sterke inntrykk, særlig syns- og hørselsinntrykk kan være plagsomme. Det er heller ikke unormalt å føle på andre reaksjoner som søvnvansker, konsentrasjonsvansker, angst, gjenopplevelse av hendelsen, vekttap og utfordringer med å fungere i hverdagen. Enkelte vil også oppleve at følelsene er “fraværende”, og at de ikke tar inn over seg det som har skjedd. Uansett er alt dette normale reaksjoner på en “unormal” hendelse.

Du trenger ikke å ha noen av disse plagene for å få en samtale med oss. Mange førstehjelpere vil ha nytte av å snakke seg gjennom hendelsen med erfarent helsepersonell, der noen spørsmål kan bli besvart.

For noen kan også tanker og følelser komme etter hvert. Om hendelsen skjedde for mange år siden, kan fortsatt plagene sitte i. Ta gjerne kontakt med oss om dette gjelder deg. Om du kjenner noen som har vært i en førstehjelpssituasjon, informer dem gjerne om at de kan få en samtale med oss.

Tilbudet er gratis og vi har taushetsplikt.

Ring oss på telefon: 02415.

Vi vil da avtale et tidspunkt det passer for deg å snakke med oss. Samtalen foregår på St. Olavs hospital. Bor du langt unna, kan vi også ta en prat på telefonen eller på Teams.

Les mer om oppfølging av førstehjelpere her

Vært utsatt for et traume?

Å bli utsatt for et fysisk traume og bli mottatt av et traumeteam kan oppleves som skremmende, samtidig som alt går så fort. Mange pasienter sitter ofte igjen med spørsmål.

Les mer om vanlige ettervirkninger etter et traume og om hva du kan gjøre om du har behov for mer oppfølging og rehabilitering.

Les mer
En lege som tar seg av en pasient

Når krisen rammer

De rykker alltid ut når du trenger det. Hvordan er det å jobbe med liv og død?

Lytt til Diagnose, St. Olavs egen podkast, og lær om hvordan det er å være ambulansearbeider, og ikke minst pasient, når ulykken er ute.

Lytt til Diagnose
En mann som ligger på en seng

Øvelse: ettåring faller i vannet på badestranda

Se videoen der en ettåring faller i vannet på Korsvika badestrand i Trondheim. Hva skjer når et barn blir hentet opp etter ti til femten minutter under vann? Redningsetatene øver her på en dukke.
Redningsøvelse i Trøndelag
En gruppe mennesker på en strand
Sist oppdatert 08.01.2025