1 av 7
Hva er overvekt?

Illustrasjon: Kostverktøyet
Hva er overvekt?
Overvekt og fedme defineres ved bruk av begrepet kroppsmasseindeks, ofte forkortet BMI/KMI. Det er et tall vi får ved å bruke en enkel regnemåte som ser på vekt i forhold til høyde. KMI tar ikke hensyn til faktorer som muskelmasse eller fettfordeling og dette må derfor vurderes indiviudelt. For voksne defineres KMI på 25 eller høyere som overvekt, KMI på 30 eller høyere defineres som fedme.
Barn vokser hele tiden og derfor kan vi ikke bruke de samme tallene som for voksne. Vi må ta hensyn til høydevekst, alder og kjønn. Helsepersonell bruker derfor spesielle vekstkurver (Iso-KMI kurver) som viser om et barn veier mer enn det som er vanlig for barn på samme alder og kjønn. På den måten kan man definere om barnet har undervekt, normalvekt, overvekt eller fedme. Kurvene er også nyttige fordi vi kan se hvordan vekten til barnet endres over tid. Er du usikker på hvordan utviklingen er for ditt barn se KMI-kalkulator eller ta kontakt med helsesykepleier. Er det mistanke om at barnet har fedme skal lege undersøke om det foreligger fedmesykdom som krever behandling.
Årsak til overvekt
Årsakene til at noen mennesker utvikler overvekt eller fedme er sammensatte da faktorer som arv, miljø og levevaner er av stor betydning. Det er ikke mulig å endre alle disse faktorene. Uavhengig av kroppsstørrelser er det viktig med fokus på gode levevaner for alle.
Vekt og helserisiko
Overvekt er ikke farlig i seg selv, men øker sjansen for å utvikle fedme på sikt. Fedme gir økt risiko for andre helseproblemer som:
- Hjerte- og karsykdommer
- Diabetes type 2
- Høyt blodtrykk
- Noen typer kreft
- Andre kroniske sykdommer
- Sosiale og psykiske problemer, inkludert forstyrret spiseatferd, er de største utfordringene hos barn og unge.
Hva er målet?
Målet med behandling er god helse nå og i fremtiden. For de fleste barn og unge vil det bety en KMI under fedmegrensen.

Figur: Kostverktøyet
Har barnet ditt fedme (oransje eller rødt felt)? Målet er å redusere til ikke lenger å ha fedme og holde seg stabil (gult felt).

Figur: Kostverktøyet
Har barnet ditt overvekt (gult felt)? Målet er å ikke øke til fedme (oransje felt), men bli værende i gult felt (se kurve).
Hva kan man gjøre?
Barnets trivsel og om barnet er inkludert i skole og med venner er en viktig ramme for gode levevaner. Dersom dette er en utfordring bør man først eller samtidig ta tak i dette.
Anbefalingen er å forebygge eller bremse uønsket vektoppgang og dermed redusere utvikling av helseproblemer. Gode levevaner må legges til rette for alle i familien, det betyr:
- gode kostholdsvaner
- redusere stillesitting
- redusere skjermbruk
- økt fysisk aktivitet
- gode søvnvaner
Endring av kosthold er det viktigste tiltaket. Ta utgangspunkt i familiens nåværende vaner og iverksett endringer som er gjennomførbare over tid. Det er ikke anbefalt at foreldre setter barn på diett eller slankekur.I samtale med barn bør man fokusere på god helse og kroppens funksjon fremfor kalorier, vekt eller utseende. Ingen matvarer er "forbudt" da det i et variert kosthold er rom for alle typer mat, men i ulike mengder og hyppighet.
Nettportalen Kostverktøyet gir kunnskap og praktiske råd til hvordan tilrettelegge for gode vaner for hele familien.