Endringsprosessen
Når helsepersonell skal støtte familier med å endre levevaner kan man oppleve at familier er på ulike steder i denne prosessen. Endringshjulet kan være en støtte for å hjelpe familier med endring.

Endring av levevaner er en gradvis prosess som kan ta tid. En endring kan bestå i å innføre en ny vane, for eksempel å spise frokost. Det kan også dreie seg om å fjerne en dårlig vane, for eksempel å ikke spise sjokolade på ukedager.
I familier med barn som har overvekt anbefales det at hele familien endrer sine levevaner. I tilfellet med sjokolade på ukedager, vil det være foreldrenes ansvar å sørge for at barnet ikke finner fristelser tilgjengelig i hjemmet.
Den mest brukte modellen for å beskrive endringsprosessen, er den transteoretiske modellen, som ble foreslått av to amerikanske professorer i psykologi, Carlo DiClemente og James Prochaska. De oppdaget at mennesker som ønsker å endre atferd, uavhengig av hva de ønsker å endre på, beveger seg frem og tilbake mellom seks hovedstadier:

Fase | Beskrivelse |
---|---|
1. Føroverveielsesfasen | Problemet er ikke anerkjent som noe som bør eller skal endres. |
2. Overveielsesfasen | Vurderer å gjøre endringer og overveier ulike alternativer. |
3. Forberedelsesfasen | Beslutningen om at endring skal gjennomføres er tatt, og det planlegges med dette i sikte. |
4. Handlingsfasen | Iverksettelse av planer. Gjennomføring igangsettes. |
5. Tilbakefall | Tilbakefall og nye forsøk er en nødvendig del av endringsprosessen. |
6. Vedlikehold | Opprettholde endring over tid. |
Hvor er familien i endringsprosessen?
Før man gir råd eller gir veiledning om å endre levevaner bør man kartlegge hvordan situasjonen er i dag, med tanke på kosthold, fysisk aktivitet og hvilke ressurser og forutsetninger familien har for å kunne endre levevaner. Samtaleverktøyet er en god støtte i dette arbeidet.
Plasser de ulike familiemedlemmene inn i endringshjulet. For de som er usikre på om de ønsker å endre levevaner, kan det være nyttig å gjennomføre en ambivalensutforskning eller utforske om familien er klar for endring.
For å redusere fedme hos et barn er det viktig at hele familien jobber sammen på lag. Det er derfor viktig at helsepersonell tar utgangspunkt i den endringsfasen familien befinner seg i:
- Er foresatte bekymret for barnets overvekt/fedme?
- Har de et ønske om at noe må gjøres?
- Har de allerede en plan for hva de ønsker å gjøre?
- Har de holdt på en stund med endring, men har hatt et tilbakefall?
- Å gi ros for de endringene familien allerede har fått til øker motivasjonen

Å komme i gang med endring
Etter å ha kartlagt nåværende status for familien, vil det være aktuelt å finne ut av hva det er familien ønsker å endre på.
- Har de nok kunnskap om hvilke endringer som vil være nødvendig for at barnet skal redusere sin fedme?
- Har barnet eller ungdommen, og foreldrene et ønske om forandring?
- Har familien nødvendige ressurser for å kunne oppnå og opprettholde endring?
Hvordan nå familiens mål?
Her er det nyttig å sette konkrete mål å jobbe med i endringsarbeidet. Det er viktig at familien får et eierforhold til målene og om mulig setter mål og definerer dette selv. Det kan være lurt å dele inn i langsiktige og kortsiktige mål og at familien setter mål som er bærekraftige over tid, om en måned, seks måneder, ett år og lengere.- Endringstrappen beskriver ulike kostholdsendringer som effektivt kan bidra til redusert fedme hos barn og unge
- SMART mål er en effektiv metode for å jobbe med endring av levevaner.
- E-læringskurset Kom i gang på 1-2-3
Ha tro på endringsprosessen
Forskning viser at de som har tro på å få til en endring, har større sjanse for å nå sine mål. Når en ny vane skal innarbeides, kreves det at vi gjør ting på en annen måte som det må øves på. Det kreves både handling og tankevirksomhet når man jobber med endring. Måten vi tenker på har stor innvirkning på utfallet av endringsprosessen.
I situasjoner hvor man mangler tro på å nå målene er det viktig å finne årsaken til denne usikkerheten. Er målet urealistisk? Er tidsfristen for kort? Står ikke målet i forhold til familiens ressurser og evne til å gjennomføre endring? Blir det for kostbart? For tidkrevende i en travel hverdag? Er det noe annet i hverdagen som må kuttes ut for å rydde plass til endring?
Utfordringer
Alle som skal gjennomføre en endring, må forberede seg på hvordan de skal møte utfordringer underveis i prosessen. Tilbakefall er en forventet del av endringsprosessen, og det er ikke uten grunn at tilbakefall har fått en plass i endringshjulet. Målet er ikke å unngå ufordringer, men å vite hvordan familien kan møte disse på best mulig måte. Det er viktig å lære av sine feil, og fokusere på hvordan ting kan gjøres annerledes neste gang. Ikke tenk at man er mislykket selv om ting ikke går som planlagt på første forsøk. Tenk heller at jo flere ganger man prøver noe, jo større er sjansen for å nå sine mål.