Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Kostverktøyet

Fysisk aktivitet

Kroppen vår er laget for bevegelse. Barn trenger en hverdag med fysisk aktivitet og minst mulig stillesitting. Finn ut om din familie trenger å etablere nye vaner og få tips til hvordan dere foreldre kan legge til rette for mer aktivitet.

Gutt sitter på benk, ser på barn som deltar i aktivitet

Illustrasjon: Kostverktøyet

Daglig fysisk aktivitet er særlig viktig for fysisk og psykisk helse hos barn i vekst og utvikling. Det gir overskudd i hverdagen, bedrer konsentrasjon i læring og hjelper barn å mestre ferdigheter som er nødvendig i lek.

Fysisk aktivitet inkluderer lett bevegelse i hverdagen, lek og trening. Daglig antall skritt kan gi et bilde på aktivitetsnivå. Det er vanlig å beskrive aktiviteten ut fra intensitet.

Hvor anstrengende er aktiviteten?
Lett intensitet Aktiviteter med normal pusting og der vi snakker uanstrengt. For eksempel rolig gange.
Moderat intensitet Aktiviteter som gjør oss lett andpusten, vi snakker i korte setninger og har raskere pust enn vanlig. For eksempel hurtig gange.
Høy intensitet Aktiviteter som gjør oss andpusten til svært andpusten, vi kan kun si «ja» eller «nei» og vi har rask puls. For eksempel løping. 

Barn og unge 6-17 år bør være fysisk aktive i gjennomsnitt minst 60 minutter per dag i moderat til høy intensitet, som tilsvarer 12-15000 skritt daglig. Aktiviteten bør være variert og tre ganger i uka anbefales aktivitet som bedrer kondisjon (har høy intensitet) og som styrker muskler og skjelett. Mer fysisk aktivitet enn dette gir økt helsegevinst, så lenge behovet for restitusjon blir ivaretatt.

Det finnes ikke klare anbefalinger om inaktivitet, men et generelt råd om å unngå langvarig sitting og begrense passiv skjermbruk.

Barn har ulikt aktivitetsnivå

Barns aktivitetsnivå gjennom ei uke avhenger av tidsbruk, intensitet og hvor ofte aktivitetene gjøres, og det er store individuelle forskjeller. Noen barn opplever stor glede av å bevege seg, er fysisk aktive så fort de får mulighet og tåler godt å være i anstrengende aktivitet. Andre barn er mer bedagelige av natur, foretrekker rolige aktiviteter og vil kanskje unngå å bli andpusten. Hva kjennetegner ditt barn?

Vær oppmerksom på at et barn som er med på en idrett ikke trenger å ha nok fysisk aktivitet gjennom uka om det blir mange timer i ro på fritiden. Et barn kan trene fotball et par ganger i uka og delta på gym på skolen, og likevel være inaktiv det meste av uka.

Barns aktivitetsnivå påvirkes også av foreldrenes forhold til aktivitet og mulighetene i nærmiljøet, som eksempelvis om det er trygg skolevei, områder for frilek og variert fritidstilbud. Foreldre er viktige rollemodeller for holdninger og vaner, for eksempel i forhold til å tåle ubehaget med å bli andpusten, være ute i all slags vær og bruke beina i stedet for bilen som transportmiddel. I Norge trenger barn å kunne bevege seg på isete underlag og være utendørs i regn og kulde.

Passiv skjermtid på fritiden er ofte en tidstyv og kan begrense fysisk aktivitet hos både voksne og barn. Hvordan er dette i deres familie?

Hvordan øke fysisk aktivitet?

Start med å fylle ut aktivitetsregistrering for å få oversikt over aktivitetsnivået til barnet ditt.

Den mest effektive aktiviteten er den vi faktisk gjennomfører. Vurder:

  • Kan vi gjøre mer av det vi allerede gjør? Eksempel: Oftere utelek eller tur.
  • Kan vi øke intensiteten på det vi allerede gjør? Eksempel: Gå raskere til skolen, gå tur i marka istedetfor på asfalt.
  • Kan vi øke tiden i aktiviteter vi allerede gjør? Eksempel: Gå en tur på 20 minutter med hunden istedet for 10 minutter. 

Praktiske tips

  • Sørg for at barnet har klær og sko til å være ute i all slags vær, både på vinter og sommer.
  • Utelek framfor innelek.
  • La barnet gå eller sykle til og fra skolen der det er trygt.
  • Legg til rette for at barnet kan gå eller sykle når det skal besøke venner eller delta på fritidsaktiviteter.
  • Planlegg felles aktivitet på fridager og dager med mye stillesitting.
  • Ta med venner på turer eller aktiviteter utendørs, det er motiverende. 
  • Gi barnet aktive arbeidsoppgaver hjemme; eksempelvis gå ut med søpla, støvsuge, rydde rommet, klippe plen.
  • Sjekk ut kommunens hjemmeside for å se hva som finnes av aktivitetstilbud.
  • Ønske om å starte på ny idrett? Prøv gjerne taekwondo, judo, dans, boksing eller basket. Idrett er sosialt, gir regelmessige treninger og kan bidra til aktivitet med moderat og høy intensitet.
  • Se også Ungfritid.no for fritidsaktiviteter for barn og unge rundt om i Norge. 
  • Interesse for filuftsliv? Se tilbud fra Norges speiderforbund, Turistforeningen eller Norges Jeger- og fiskeforbund.
  • Strever barnet med å delta i gym kan kommunefysioterapeut hjelpe. 
  • Kjøp brukt aktivitetsutstyr eller lån gratis av kommunen, eksempelvis via bua.no.

 

Går på tur

Illustrasjon: Kostverktøyet

Sist oppdatert 31.03.2025