EIR-studien
Tidlig psykologisk behandling etter voldtekt (EIR-studien)
Gjennom dette forskningsprosjektet (kalt EIR - studien) vil vi undersøke om en tidlig psykologisk behandling kan forebygge psykiske og/eller fysiske ettervirkninger etter voldtekt. Vi inviterer pasienter som nylig har vært i kontakt med et overgrepsmottak til å delta.
Om studien
Vitenskapelig tittel
Tidlig psykologisk intervensjon etter voldtekt - en multisenter randomisert kontrollert studie
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 07.06.2022 fram til 31.12.2025
Hvem kan delta?
Hva innebærer studien?
· gjennomgå video/telefon-intervjuer
· gå med en aktivitetsmåler som måler søvn og fysisk aktivitet
· avgi biologiske spytt- og hårprøver for å måle stresshormonet kortisol
Dette ber vi om før og etter behandling, og ved oppfølging 3, 6 og 12 måneder senere.
Spørreskjemaer
Hvis du samtykker til å delta i studien, vil vi be deg om å besvare det digitale spørreskjemaet. Spørreskjemaet tar ca. 20 – 30 minutter å fylle ut og måler stressrelaterte reaksjoner etter hendelsen, symptomer på angst og depresjon, søvnforstyrrelser, seksualfunksjon og underlivsplager, samt livskvalitet. I tillegg trenger vi noen opplysninger om bakgrunnen din, litt generelt om helsa di, bruk av medisiner og rusmidler, og om du har opplevd tidligere overgrep. Vi vil også be deg om samtykke til å hente opplysninger fra din pasientjournal.
Kontaktinformasjon
Ved spørsmål til EIR-studien kan du kontakte: EIRstudien@stolav.no, eller prosjektleder Cecilie Hagemann, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, NTNU, på telefon 72573825 / 958 29 490 eller e-post cecilie.hagemann@ntnu.no . Hun jobber også ved Overgrepsmottaket ved St. Olavs hospital i Trondheim.